Jag heter inte Miriam (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
457
Utgivningsdatum
2015-05-19
Förlag
Brombergs
Medarbetare
Bromberg, Casia (form)
Dimensioner
118 x 110 x 28 mm
Vikt
251 g
SAB
Hc
ISBN
9789173376983

Jag heter inte Miriam

(247 röster)  |   Läs 20 recensioner
Pocket,  Svenska, 2015-05-19
89
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes åttiofemårsdag tror de nästan att hon blivit dement. Varför skulle hon annars säga att hon inte heter det som alla vet att hon faktiskt heter? Visst vittnar siffrorna som är tatuerade på hennes vänstra arm om hennes historia. Men det finns en annan sanning. Det är dags att sondottern Camilla får veta. Om Auschwitz och Ravensbruck. Om de mest föraktade. Om Anuscha och Didi. Och om hur människor i det fridfulla Jönköping gick ut för att jaga tattare, tio år efter Kristallnatten.

Jag heter inte Miriam skildrar ett gripande levnadsöde. Vi får följa med Miriam på en omtumlande resa från en outhärdlig tillvaro i Ravensbruck till efterkrigstidens Sverige. För att överleva döljer hon sin romska identitet och anpassar sig till en gemytlig tillvaro som hemmafru i femtiotalets Nässjö. Men under den perfekta ytan gömmer sig ett ofattbart mörker som blir allt svårare att trycka undan.

Majgull Axelsson har skrivit ännu en stark och djupt berörande roman. Jag heter inte Miriam är en berättelse om rädsla, skam och utanförskap. Om Europas smärtsamma historia och romernas situation i Sverige under efterkrigstiden. En berättelse som får oss att se på vår egen samtid med nya ögon.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag heter inte Miriam
 2. +
 3. Mina drömmars stad

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 20 recensioner av Jag heter inte Miriam. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk!
  @bokslukarfeministen, 12 september 2022

  Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson handlar om Miriam som under firandet av hennes åttiofemårsdag säger att hon inte heter Miriam till hennes familj. Familjen tror hon har blivit dement och även fast de tatuerade siffrorna på hennes vänstra arm berättar hennes historia så finns det en helt annan sanning. Miriam börjar berätta för sondottern Camilla om Aushwitz, Ravensbruck, om hatet mot de mest föraktade och om när människor gick ut för att jaga tattare i Jönköping, tio år efter Kristal... Läs hela recensionen

 2. En sann dukumentation
  Ingrid Thorsell, 20 januari 2022

  Mycket väl skriven och levandegjord dokumentation av en flickas upplevelser i nazisternad helvetesmaskin, svårt att föreställa sig ändå knappt 80 år tillbaka

 3. Jag heter inte Miriam
  Gabriella Rydén, 28 december 2020

  Mycke bra ,väldigt gripande. Alla borde läsa den. Det är en bit historia som inte får glömmas bort eller upprepas.

 4. Otroligt bra
  Vera Rolle , 5 juni 2019

  Alltså: den här boken är helt fantastisk. Drabbande och gripande, vacker och otroligt sorglig. Ett oändligt svårt ämne som hanteras med störst respekt. Min favoritbok just nu. Är fortfarande ledsen att jag redan har läst ut den.

 5. Historia och spänning i ett!

  Lättläst och spännande. Tragisk och romantisk. Man får en rejäl insikt om hur det var att leva under i koncentrationsläger och även senare i ett inte alltför vänligt Sverige.

 6. Bara börja med, du kommer inte kunna släppa den.
  Hefal Ahmad, 16 februari 2017

  När jag började läsa den då tänkte att den skulle vara jättesvårt för att läsa klar den. Men den var bara rolig. I den tiden som jag läste boken hade jag ibland svårt att lämna boken och gå till sängen, och ibland vaknade jag efter kl 02. 03 för att jag kom ihåg någonting som var otydlig och måste läsa igen.
  Fantastiskt jobb Majgull Axelsson.
  Jag ser fram emot att se en film av romanen.

 7. Bra sommarläsning
  Lajsa, 28 juli 2016

  Gripande levnadsberättelse om en överlevare från Förintelsen. Om förnekelse och lögn, men även kärlek. Svår att släppa när man väl börjat läsa. Man blir berörd av den.

 8. Om identiteter, rom- judinna?
  Carlisä, 20 juni 2016

  Vad betyder det att identifiera sig som judinna eller rom? Och hur påverkas vi av omgivningens värderingar av olika identiteter? Vad det gör med mig som individ. Detta skildrar Majgull på ett fantastiskt sätt i denna bok.
  Hela storyn är fascinerande. Skildringarna från koncentrationslägren är smärtsamma att läsa.
  Rekommenderar varmt denna bok!

 9. Mycket bra.
  Evis, 18 juni 2016

  Har inte läst denna författare tidigare. Så sorglig historia . Kunde inte släppa den. Måste prova läsa nåt annat av denna författare.

 10. Mycket läsvärd
  Bokrec, 24 februari 2016

  Boken är mycket läsvärd och gripande. Den viktiga berättelsen gör att den får högsta betyg.

  Vissa partier är dock lite sega och början var jag inte så förtjust i, men när jag kommit in i boken en bit fastnade jag.

  Är en bok som borde läsas!

 11. En gripande skildring från en kvinnas perspektiv
  Lena Christina Cargelén, 19 januari 2016

  Den här boken kunde jag knappt lägga ifrån mig, stundtals oerhört jobbig, detaljrik och inträngande beskrivning av livet i ett koncentrationsläger. Mycket bra!!

 12. Mycket läsvärd
  Gert Åke Palmkvist, 9 januari 2016

  En välskriven och bra bok som är svår att lägga till sidan. Den överraskar kapitel för kapitel.
  Man riktigt känner den skräck som dessa lägerfångar måste ha känt

 13. Bokcirkelbok, nummer 1
  Landsrönningen, 24 november 2015

  Vår första bokcirkelbok, rekommenderad från biblioteket!
  Helt underbar bok, som gav en lite annorlunda vinkel på förintelsen.
  Allt för aktuell idag tyvärr!
  Klart LÄSVÄRD!

 14. besviken..
  Lena Ann-Christin Eriksson, 17 november 2015

  Inte så bra som jag trodde...ganska långrandig o tråkig.......men beskrivande hur det var i lägren på den tiden...men tyckte den som sagt var tråkig att läsa

 15. ---
  Emily, 17 augusti 2015

  Var lite kluven om jag skulle sätta 4 eller 5 stjärnor. Jag tycker att historien i sig är fantastisk. Den är realistisk och känns som en "survival story", där Miriam är en riktig person som berättar om sina erfarenheter och jag var förvånad när jag insåg att så inte är fallet. Däremot så tyckte jag att boken emellan varven var lite seg, men historien i sig är värd en solid femma!

 16. En mycket bra bok
  Sasha, 17 augusti 2015

  En mycket välskriven och läsvärd bok. Rakt och osentimentalt för vi följa huvudpersonen som personifierar den enes död, den andres bröd. Överlevnadsinstinkten är inte alltid vacker, å andra sidan visar boken tydligt att endast den inte räcker för att överleva, även vänskap är livsavgörande.

  Detta är inte bara en bok om förintelsen utan en bok som ger flera dimensioner och perspektiv om hur efterkrigs-Sverige och dess invånare förhöll sig till dem som genomlevt koncentrationslägrens helvete.

 17. För många tidsplan
  Kent Lundholm, 10 augusti 2015

  Inledningen med kasten mellan tidsplanen gjorde att jag inte kom i boken förrän efter sidan 190. Men efter det tog berättelsen fart.

 18. Viktig bok!
  Lenpou, 5 augusti 2015

  Även om just detta är en påhittad person, så är ju grundstoryn sann. Tycker denna bok är viktig, då den belyser romernas situation i koncentrationslägrena. Det belyser även folks syn på romerna idag. Hur många ser på dem. Mycket bra skrivet och en gripande historia!

 19. Toppenbok
  Ingegerd Cliffoord, 27 juli 2015

  Alla ung som gammal borde läsa den här boken. Hade svårt att släppa den när jag en gång hade börjat läsa.

 20. En mycket tänkvärd och gripande roman.
  Bokmaja, 30 juni 2015

  Den här boken fick ligga på nattduksbordet ett bra tag innan jag började läsa den. Anledningen var att jag trodde den skulle vara för tung då den handlar mycket om livet i ett koncentrationsläger men jag hade fel det slutade med att jag sträckläste boken. En av dom bästa böcker jag har läst.

Visa alla 20 recensioner

Fler böcker av Majgull Axelsson