I bödlarnas fotspår : massavrättningar och terror i finska inbördeskriget 1918 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
251
Utgivningsdatum
2009-03-30
Upplaga
1
Förlag
Leopard Förlag
Översättare
Aapo Roselius
Originaltitel
Teloittajien jäljillä : valkoisten väkivalta Suomen sisällissodassa
Dimensioner
235 x 155 x 25 mm
Vikt
580 g
SAB
Kdd.51
ISBN
9789173432498

I bödlarnas fotspår : massavrättningar och terror i finska inbördeskriget 1918

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2009-03-30
216
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vid sidan av första världskriget och i skuggan av den ryska revolutionen utkämpades i Finland ett blodigt inbördeskrig mellan de röda och de vita. Kriget kännetecknades av ett brutalt våld mot civila och krigsfångar. I I bödlarnas fotspår berättar Aapo Roselius om de mest omskakande händelserna under den vita terrorn. Han låter både offrens anhöriga och bödlarna komma till tals och beskriver de fåfänga försöken att ställa de ansvariga inför rätta.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. I bödlarnas fotspår : massavrättningar och terror i finska inbördeskriget 1918
 2. +
 3. I samma flod : Putins krig mot kvinnorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt I samma flod : Putins krig mot kvinnorna av Sofi Oksanen (inbunden).

Köp båda 2 för 455 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av I bödlarnas fotspår : massavrättningar och terror i finska inbördeskriget 1918. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Snart hundra år sedan...
  Anders Nordström, 3 oktober 2014

  De vitas hämnd blev grym och brutal efter inbördeskriget, och sedan var det segrarna som bestämde vad som skulle stå i historieböckerna. Det är inte undra på att inte såren vill läkas...
  Den här boken är ett försök att lyfta fram sanningarna ur arkivens gömslen, och låta ögonvittnena än en gång komma till tals.

 2. Skakande läsning. Finland hör till de länder som har...
  leif persson, 21 januari 2014

  Skakande läsning. Finland hör till de länder som har svårt att komma tillrätta med sin historia efter självständigheten 1917, Tyvärr är väldigt lite utgivet på svenska märkligt nog, Finland och Sverige var trots allt ett rike under mer än 600 år, och under den perioden var Finland en del av vår historia. Under det "lyckliga" 1800-talet grundlades mycket av det som skulle leda fram till katastrofen 1917-1918 och senare leda fram till deltagandet på tysk sida i andra världskriget.
  En mycket bra bok för perspektiv på Finland, även idag.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Aapo Roselius

Övrig information

Vid sidan av första världskriget och i skuggan av den ryska revolutionen utkämpades i Finland ett blodigt inbördeskrig mellan de röda och de vita. Kriget kännetecknades av ett brutalt våld mot civila och krigsfångar. Grymheterna tog inte slut när de vita segrat. Då följde en straffkampanj som i hänsynslöshet söker sin like i Europas moderna historia. Segrarna avrättade närmare tiotusen fiender och över tolv tusen röda dog i fånglägren på grund av undernäring och sjukdomar. Det skapade en bitterhet och ett kollektivt trauma som förstärktes av att det officiella Finland vägrade erkänna vad som hänt. Vad fick människor att utföra så brutala handlingar? I I bödlarnas fotspår berättar Aapo Roselius om de mest omskakande händelserna under den vita terrorn. Han låter både offrens anhöriga och bödlarna komma till tals och beskriver de fåfänga försöken att ställa de ansvariga inför rätta. Roselius belyser också den långvariga bitterhet som levt kvar i det finska samhället och hur minnet av kriget styrts utifrån vilken sida man tillhörde. Aapo Roselius är doktorand vid historiska institutionen vid Helsingfors universitet och forskar i minneskulturen kring finska inbördeskriget. Han har arbetat som forskare i projektet Krigsdöda i Finland 19141922.