Ernest Thiel : pengar & passion (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
327
Utgivningsdatum
2015-09-21
Upplaga
1
Förlag
Leopard Förlag
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
230 x 160 x 30 mm
Vikt
588 g
SAB
Lz Thiel, Ernest
ISBN
9789173435819
Ernest Thiel : pengar & passion (inbunden)

Ernest Thiel : pengar & passion

(5 röster)
Inbunden Svenska, 2015-09-21
300
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
En fascinerande historia om uppgång och fall, om svek och bedrägeri, om passion och brusten kärlek, om Ernest Thiel en man som älskade konst mer än pengar.

Vid förra sekelskiftet var Ernest Thiel Sveriges rikaste man. Det var en tid av nya idéer, klasskamp, storstrejk, industrialisering, rösträttsreformer och sexuell frigörelse. 1897 lämnar Thiel sin familj för sitt livs passion och byter också umgänge. Han träffar tidens stora författare och målare: Bruno Liljefors, Carl Larsson, Eugène Jansson, Verner von Heidenstam, Oscar Levertin och Hjalmar Söderberg. Han börjar samla konst. Han ger Edvard Munch ett årligt arvode och översätter flera av Nietzsches betydande verk.

Mitt under dessa omvälvande år bygger Ernest Thiel sitt galleri på Blockhusudden på Djurgården, ett magnifikt renässanspalats som invigs storslaget 1907. Det första världskriget och den efterföljande deflationen fick finansfurstens, konstsamlarens och mecenatens förmögenhet att smälta ihop. När han dog i januari 1947 uppgick hans tillgångar till 3.420 kronor.

Lars Ragnar Forssberg har, baserat på dagböcker och en rikhaltig brevsamling, skrivit en fascinerande historia om uppgång och fall, om svek och bedrägeri, om passion och brusten kärlek, om en man som älskade konst mer än pengar. Boken är rikt illustrerad.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars Ragnar Forssberg