Kvinnor och äppelträd (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (195.3 MB)
Språk
Svenska
Serie
Klassiska kvinnor
Inläsare
Gunilla Nyroos
Utgivningsdatum
2010-01-21
Förlag
Bonnier Audio
ISBN
9789173484077

Kvinnor och äppelträd Ljudbok

(18 röster)  |  Läs 4 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2010-01-21

Styckköp

89

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Sally och Ellen växer upp i Norrköpings fattigkvarter åren kring sekelskiftet 1900. I vuxen ålder finner de varandra i vardagens kamp mot fattigdom och förnedring. För den saktmodiga Ellen, gift med en spritglad rallare, handlar det främst om bröd till barnen. Den vackra och uppkäftiga Sally är traktens utskämda "bolsjevik". Hon gör något som i byfolkets ögon är värre än att ligga med karlar - hon uppviglar dem.

Kvinnor och äppelträd utkom 1933 och är Moa Martinsons debutbok. Boken väckte stor uppmärksamhet med sitt realistiska språk och sin sexuella frispråkighet. Den handlar om Sallys och Ellens fattiga uppväxt i Norrköpings arbetarkvarter, båda är släkt men växer upp på olika delar av staden. Trots ett liv i misär och elände finner de två kvinnorna en trygghet i varandra.

Bonusmaterial: Efterord av Ebba Witt-Brattström Intervju: För 25 öre litteratur K A Arvidsson intervjuar Moa Martinson 1961
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Kvinnor och äppelträd. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En fantastisk samtidsskildring!
  Årstabo, 13 augusti 2023

  Lyhört inläst av Gunilla Nyroos

 2. Underbar!
  -, 28 januari 2023

  En fantastisk skildring av ett gammalt Sverige. Mycket värd att läsa eller lyssna på.

 3. Fantastisk
  -, 2 augusti 2020

  Älskar denna starkt feministiska bok som vågar ta upp ämnen som var tabu på den tiden...

 4. poetiskt och äkta
  -, 9 juli 2011

  Moa Martinssons debutroman från 1933 som realistiskt, ömsint och ärligt skildrar det vardagliga livet kring sekelskiftet 1900 och framåt ur ett kvinnligt perspektiv. Jag blir fascinerad och intresserad av hur proletärlivet kunde te sig i dåtida Norrköping. Språket är variationsrikt med målande natur- och personteckningar, grovt språkbruk i dialogen och emellanåt ger det en poetisk stämning.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Moa Martinson