Svenska tonsättare. Bo Linde (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Serie
Kungl Musikaliska Akademiens skriftserie (del 113)
Antal sidor
162
Utgivningsdatum
2013-11-29
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Dimensioner
205 x 155 x 15 mm
Vikt
352 g
SAB
Ijb,780.9485
ISBN
9789173536578
Svenska tonsättare. Bo Linde (häftad)

Svenska tonsättare. Bo Linde

(3 röster)
Häftad,  Svenska, 2013-11-29
229
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Tonsättaren och musikkritikern Bo Linde (19371970) var verksam när svenskt musikliv präglades av motsättningar mellan företrädare för modernismen och traditionalisterna, dit han själv räknade sig. Lindes musik kännetecknas av melodisk lätthet, lyrisk elegans och musikanteri. Hans år 1958 uruppförda violinkonsert blev en stor framgång och betraktas som ett portalverk i den svenska moderna musikhistorien. Linde blev bara 37 år. Efter hans död spreds uppfattningen att han avsiktligt trängts ut ur de etablerade musiksammanhangen av modernismens företrädare. Bo Linde skulle ha varit en musikens martyr i striden mellan modernism och traditionalism. Men var det verkligen så? Vad tänkte Linde själv? Här tecknas ett porträtt av Bo Linde och hans musik mot en bakgrund av 1950- och 60-talens svenska musikliv.

Boken resonerar balanserat kring Bo Lindes betydelse. Den tonar ner motsättningar, framhåller en musikalisk vidsynhet. Och antyder att han kanske i både hållning och skapande var modernare än han trodde själv.
Bodil Juggas i arbetarbladet.se

Till berättelsen fogar Persson ingående beskrivningar av Lindes verk. Noga utbroderade riktar de sig kanske främst till verkligt specialintresserade, samtidigt väcks en lust att lyssna, inte minst till inspelningarna med Gävle Symfoniorkester.
Camilla Dal i gd.se (Gefle Dagblad)

Göran Persson skriver engagerande och inkännande, som alltid. Att han inte drar sig för personliga reflektioner och minnen är enbart positivt och får oss att komma ett kliv närmare tonsättaren.
Tomas Roth, Opus
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svenska tonsättare. Bo Linde
  2. +
  3. Ord och handling : ett liv i diplomatins tjänst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ord och handling : ett liv i diplomatins tjänst av Jan Eliasson (inbunden).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Göran Persson