Essayer. Bok 1 (storpocket)
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2017-06-07
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Översättare
Jan Stolpe
Dimensioner
210 x 134 x 34 mm
Vikt
634 g
SAB
D
ISBN
9789173538961

Essayer. Bok 1

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Storpocket,  Svenska, 2017-06-07
195
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  129
Visa alla 1 format & utgåvor
Michel de Montaigne (1533 1592) betraktas som en av renässansens viktigaste filosofer. Han föddes i en familj bestående av jurister och handelsmän, och kom som vuxen att tjänstgöra vid domstolen i Bordeaux. 1580 utkom den första versionen av Essayer, som författats efter att Montaigne dragit sig tillbaka. Återstoden av livet spenderade han i sitt bibliotek, där texter ska ha fötts fram som »chimärer och inbillade monster«.

Verkets skepticism, ärlighet och eklektiska spännvidd har kommit att inspirera generationer av tänkare, från René Descartes till Isaac Asimov. Jan Stolpes lovordade översättning av Montaignes Essayer utgår från 1595 års manuskript, som redigerades av Montaignes »andliga dotter«, Marie de Gournay, som även författade en tidig text om kvinnors rättigheter.

Omslaget till Essayer Bok I är hämtat från Salvador Dalís surrealistiska utgåva av Essayer , som publicerades av förlaget Doubleday 1947. Dalís Essayer trycktes i 1000 exemplar, och betraktas idag som en raritet. Omslagsbilden hämtar sitt namn från kapitlet Att filosofera är att lära sig dö, där Montaigne skriver:

»Målet för vår färd är döden, den är det oundvikliga riktmärket: om döden skrämmer oss, hur kan vi då ta ett enda steg framåt utan att bäva?«
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Essayer. Bok 1
 2. +
 3. Essayer. Bok 2

De som köpt den här boken har ofta också köpt Essayer. Bok 2 av Michel De Montaigne (storpocket).

Köp båda 2 för 294 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Essayer. Bok 1. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Essayer, bok 1-3
  J. Hansson, 15 augusti 2018

  Det är en fantastisk samling essäer som finns i dessa tre volymer. Montaigne delar varmt med sig av sina tankar, stort som smått, om det som intresserar honom i livet. Det är inte en bok som har ett tydligt budskap som är väl paketerat, utan de tre volymerna samlar de flesta av hans essäer som han skrev under en lång period under sitt liv och som sedan sammanställdes efter hans död. Det innebär att man kan se hur han ibland ändrar uppfattning om saker, hur han belyser en komplex fråga utan at... Läs hela recensionen

 2. Lättförståeliga stora tankar.
  Lars Örn, 23 augusti 2017

  Boken innehåller en uppsjö av tankeväckande klokskap. En bok man bör ha. Filosofi och ide'historia är ofta tillkrånglat, men inte så i den här boken.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Michel De Montaigne