Östen Undén, Tage Erlander och det kalla kriget (inbunden)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2023-05-11
Upplaga
1
Förlag
Santérus Förlag
Dimensioner
200 x 135 x 16 mm
Vikt
306 g
SAB
Kc
ISBN
9789173591942

Östen Undén, Tage Erlander och det kalla kriget

(7 röster)  |   Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2023-05-11
189
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Östen Undén var socialdemokratisk utrikesminister i sjutton år, 1945 1962. I sexton av dessa samarbetade han med Tage Erlander, statsminister 1946 1969. Det är sannolikt unikt att två ministrar så länge tillsammans utformat ett lands utrikespolitik. Den femton år äldre juristprofessorn Undén och hans elev , yrkespolitikern Erlander var båda värmlänningar och hade studerat i Lund. Deras världsbilder var ganska olika men de samsades ändå i allmänhet väl om utrikespolitiken. Tage Erlanders värld framträder tydligt i hans omfattande dagböcker. Men vem var egentligen Östen Undén? Trots att han avled för nära femtio år sedan ses han, främst inom det egna partiet, som något av ett utrikespolitiskt orakel. I sin bok vill Mats Bergquist visa att utrikesministerns roll sannolikt var mindre än många trott och statsministerns större. Flera centrala utrikespolitiska problemkomplex kom mestadels att hanteras av Erlander, vilket dock inte tycks ha stört hans utrikesminister.

Mats Bergquist har varit ambassadör i Tel Aviv, Helsingfors och London. Han är docent i stats vetenskap i Lund och författare till ett halvt dussin böcker och ett stort antal uppsatser och artiklar om svensk och internationell politik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Östen Undén, Tage Erlander och det kalla kriget
  2. +
  3. Såld : min väg tillbaka

De som köpt den här boken har ofta också köpt Såld : min väg tillbaka av Ebonita Baldeh (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Östen Undén, Tage Erlander och det kalla kriget. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Värd större uppmärksamhet
    Kalev Teder, 28 november 2023

    Mkt jag inte hade full inblick i. Lättläst och välskriven. Politiskt mkt intressant, borde läsas av många. Obekväm för vissa partiers historieskrivning

  2. Recension
    Magnus Brynjer, 18 augusti 2023

    Välskriven och initierad av den tidigare diplomaten Mats Bergquist. Definitivt mycket läsvärd och intressant. Skildrar väl det diplomatiska spelet under det kalla kriget. Bl.a. får man läsa om Östen Undéns mening om de baltiska staterna och deras önskan om självständighet från Sovjetunionen samt om Undéns mening om Berlinmuren och västmakternas närvaro i Västberlin, som var obekant för mig. Rekommenderas!

  3. En värdefull genomgång
    Anders Ajaxson, 6 juli 2023

    Råkar vara specialintresserad av dessa båda värmlandsföddda politiker. Författareren tydliggör hur samspelet mellan dessa båda makthavare såg ut, att de hela tiden höll avstånd med ömsesidig respekt, som dock med tiden blev successivt mindre från Erlanders sida i takt med hans ökade självförtroende i rollen som statsminister.

    Jag uppskattar särskilt genomgången av konkreta händelser av större vikt och hur huvudpersonernas agerade, mer eller mindre i samklang med varandra. En motsvar... Läs hela recensionen

  4. Intressant en försvunnnen tid som spökar än i dag.
    Bengt Wahrolén, 30 juni 2023

    Läste den på två kvällar. Ämnet - och innehållet- mycket intressant för oss som hörde hur det uttryckets så. Lite tungläst då den skrivits på någon form av UD-svenska där telefaxen tydligen ännu dikterade en något avkortad satsbyggnad.Man fick start om läsningen av minst en mening per sida. En redaktör hade kunnat göra själva texten smidigare kanske.

    Jag fick mina idéer om de berörda personerna bekräftade. Rekommenderas till alla som har intresse för svensk utrikespolitik.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Mats Bergquist

  • Norden sett inifrån : det fjärde spårbytet

    Birgitta Agazzi, Mats Bergquist, Bengt Dennis, Jan-Erik Enestam, Lars-Åke Engblom

    Det nordiska samarbetet har tjänat de nordiska invånarna väl under efterkrigstiden och kan karakteriseras av fyra spårbyten. Efter det första spårbytet på 1950-talet bildades, efter ett kollapsat försök till en skandinavisk försvarsgemenskap, Nord...