Avhopparen : mina 20 år i scientologin (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
351
Utgivningsdatum
2013-06-17
Upplaga
1
Förlag
Libris förlag
Översättare
Maria Store
Originaltitel
Afhopperen : Mine 20 år i Scientology
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
193 g
SAB
Lz Dam, Robert,Cnc
ISBN
9789173872911

Avhopparen : mina 20 år i scientologin

(26 röster)  |  Läs 9 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-06-17
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Under mina år i scientologirörelsen hade jag hört många obehagliga saker om organisationen, om folk som hade tagits till fånga, låsts in i små rum i flera veckor, berövats sin nattsömn och blivit förhörda tills de har brutit ihop och erkänt vad som helst eller skrivit på papper och frånsagt sig möjligheten att driva rättssak mot organisationen.

Jag hade hört många historier om hjärntvätt och misshandel, men jag hade avfärdat dem som simpla påhopp från våra fiender, försök att smutskasta organisationen med hjälp av befängda lögner.

Nu blev jag rädd att allt kanske inte hade varit lögner.


Robert Dam har just tagit studenten, lever på socialbidrag, är lite blyg och drömmer om att bli en stor musiker när en ung kvinna på gatan frågar honom om han vill göra ett personlighetstest.

Det är hans första kontakt med L. Ron Hubbards lära, scientologin, och den kommer att bli hans liv. I tjugo år klättrar han på Bron, scientologirörelsens utvecklingsstege, och varje steg kostar honom stora pengar - pengar som han oftast inte har. Att bli först Clear och sedan OT är värt vilka uppoffringar som helst.

Så hamnar han plötsligt i onåd och får se helt nya sidor av scientologin. Vad är det egentligen som L. Ron Hubbard predikar om? Och vart har han tagit vägen?

Robert Dam var med i scientologirörelsen i 20 år, och hans självbiografi, som också ger en överblick över scientologins historia, har blivit mycket uppmärksammad både i hans hemland Danmark och internationellt.

"...både fängslande och förfärligt att läsa om hur unga, osäkra människor utnyttjas, ekonomiskt och själsligt."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"...hans modiga, avslöjande och rättframma inifrånskildring är både bisarr och tragisk, men även svidande obehaglig ... En oerhört viktig bok."
Margareta Wiman, Bibliotekstjänst

"Högintressant läsning"
IKON1931

"This is a story that has to be told"
Norges utrikesminister Espen Barth Eid

"En välskriven och fängslande skildring av livet med scientologin ... om att ha modet att våga göra upp med en bit av sig själv ..."
Jyllandsposten, som gav boken fem stjärnor

"... en sann bladvändare, en ren thriller ..."
Kristeligt Dagblad Läs en intervju med Robert Dam i Dagen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Avhopparen : mina 20 år i scientologin
 2. +
 3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Avhopparen : mina 20 år i scientologin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Biografi - om scientologirörelsen
  ninasboktips, 8 augusti 2022

  L. Ron Hubbard, science fictionförfattare, grundade scientologirörelsen på 50-talet och blev kultledare och andlig förebild. Hela mänskligheten skulle räddas och de som gick i lära fick lära sig hur att styra andra människor. De som var inne i sekten hade det inte lätt, med hjälp av bestraffningar, kränkningar, underrättelsetjänst, säkerhetsstyrkor och fångläger så skulle de knäckas för att sen programmeras om. De rika och kända fick en gräddfil, de andra behandlades dåligt och hade omänsklig... Läs hela recensionen

 2. Ambitöst modigt välskriven bok
  Fredrik, 4 maj 2021

  Välskriven självbiografisk redogörelse. Blandning av historien och Dams egna erfarenhet. Bra handbok för olika termonologier som används inom rörelsen. Intressant ämne. Kanske sj kände mig lite trött efter ett tag att ta mig igenom boken för att man har lite svårt att sätta sig in i just vad allt egentligen handlar om, eftersom man inte är lika insatt, men definitivt värd att läsa av lekmän ,som mig sj, som är bara nyfikna och vill veta mer om ämnet och lyssna på någon som har en egen lång personlig erfarenhet på området.

 3. En välskriven och annorlunda biografi
  ElinsBokhylla , 10 december 2019

  Avhopparen: Mina 20 år i scientologin av Robert Dam är enligt mig en väldigt ovanlig biografi, men ovanlig behöver inte alltid betyda negativt. Som i det här fallet, här är det positivt att boken är lite ovanlig.
  Robert Dam har skrivit en biografi om sitt liv och sina år inom Scientologikyrkan. Dam beskriver sin väg från första dagen då han satte sin fot inom Scientologi rörelsen tills den dag som han valde att ta avstånd helt från scientologerna.

  Det är en väldigt turbulent och ... Läs hela recensionen

 4. Beskrivande bok
  Nina, 1 maj 2018

  Robert Dam berättar väldigt beskrivande hur det går till bakom stängda dörrar om saker *vi* aldrig hör om. Han har väldigt duktigt tagit med historiken kring hur det hela startade och om den komplexa mannen som startade det hela.
  Det är en del begrepp att hålla reda på och kan bli lite mycket stundtals, men lägger man inte alltför stor vikt vid dessa så är boken lättare att läsa.
  Kan varmt rekommenderas.

 5. Ämnet är i grunden intressant. Tyvärr är boken skriven...
  DK, 18 januari 2014

  Ämnet är i grunden intressant. Tyvärr är boken skriven på ett sätt som gör den svår att ta till sig. Den känns snabbspolad och händelseförloppet känns ofta vagt beskrivet.

 6. En bra bild av hur det fungerar inom sekten. Robert...
  Ericofon, 9 december 2013

  En bra bild av hur det fungerar inom sekten. Robert Dam bekriver mycket väl hur man sugs in i den slutna värld som scientlolgin utgör och är väl snarast försiktig i hur han beskriver hur förhör, övertalningsförsök m.m. tillgår. Rekommenderas.

 7. Intressant och, som det känns, saklig redovisning av...
  Gabben, 21 augusti 2013

  Intressant och, som det känns, saklig redovisning av Scientologkyrkan och dess verksamhet. Ger en bra bild av denna från en trovärdig källa utan överdrifter.

 8. Jätteintressant bok om scientologin. Författaren...
  chissra (Stockholm), 17 augusti 2013

  Jätteintressant bok om scientologin. Författaren berättar om sin tid inom scientologerna. Boken är spännande och hemsk. Scientologin är en sekt.

 9. Äntligen vågar någon ta bladet från munnen och berätta...
  Anonym, 12 augusti 2013

  Äntligen vågar någon ta bladet från munnen och berätta om scientologirörelsen! Författaren berättar hur han kom i kontakt med rörelsen i unga år, parallellt med hur organisationen växte fram från start. Av L Ron Hubbard som grundare (av sin egen livsfilosofi) får man även en större bild av en mycket speciell och komplex man.
  Med sina många år och erfarenheter inom scientologin, har Robert kunnat beskriva ingående och avslöja hur manipulation, hot och pengar varit (och fortfarande är) star... Läs hela recensionen

Visa alla 9 recensioner