Ett år av magiskt tänkande (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
254
Utgivningsdatum
2007-05-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlas
Översättare
Ulla Danielsson
Originaltitel
The Year of Magical Thinking
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hce
ISBN
9789173893091

Ett år av magiskt tänkande

(26 röster)  |  Läs 7 recensioner
Pocket,  Svenska, 2007-05-01
79
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Prisbelönad, kritikerrosad och älskad av läsare i USA. Nu utkommer Joan Didions "Ett år av magiskt tänkande" på svenska.

Läs ett provkapitel ur boken här


Det är kvällen före nyårsafton 2003. Joan Didion och hennes make sedan 40 år, John Gregory Dunne, har kommit tillbaka från sjukhuset där deras enda dotter, Quintana, ligger i koma svävande mellan liv och död: en vanlig influensa har utvecklats till lunginflammation och svår blodförgiftning. De har precis satt sig för att äta middag när John plötsligt drabbas av en massiv hjärtinfarkt och dör. Ett år av magiskt tänkande är Joan Didions försök att förstå den tid som följde: "veckor och sedan månader, som vände upp och ner på alla de föreställningar jag någonsin haft om döden ... om sorg, om hur människor handskas eller inte handskas med det faktum att livet tar slut, om hur ytlig den mentala hälsan är och om livet självt."

Joan Didion är en av USA:s främsta samtida författare. Hennes senaste böcker på svenska är romanen Lagt kort och essän Kalifornien - min historia. Hon belönades 2005 med National Book Award för Ett år av magiskt tänkande. Hon bor i New York.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ett år av magiskt tänkande
 2. +
 3. Det här är hjärtat

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det här är hjärtat av Bodil Malmsten (häftad).

Köp båda 2 för 268 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Ett år av magiskt tänkande. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Det bästa man kan ge någon som nyss förlorat en kär...
  ebbi, 1 juli 2013

  Det bästa man kan ge någon som nyss förlorat en kär anhörig. Många gräver ner sig och tror att de är ensamma om sin sorg och att den är helt unik för dem. Didion menar att det finns mycket gemensamt för alla som sörjer, att livet går vidare....

 2. Trösterik
  Pocketdreams, 11 oktober 2012

  Jag kan förstå att denna bok ter sig som långtråkig och onödig om man bara läst Camilla Läckberg innan. Man behöver kanske läsa betydligt mer innan man kan tillgodogöra sig den här lilla godbiten, vad vet jag. Men min personliga upplevelse är att den är otroligt trösterik genom att den låter läsaren ana vilka oändliga mängder av händelser och känslor som väntar på en runt hörnet, och att en katastrof inte behöver betyda att livet tar slut. Jag läste den här när jag var 30 och kände att "wow, ... Läs hela recensionen

 3. Underbar och läsvärd!
  Naemi, 29 januari 2012

  Detta är en vacker bok om att vara människa. Gripande, vacker och oförglömlig! Sorgen är så tydlig och samtidigt så vacker. Läs den!

 4. Trist
  AD ASTRA, 13 december 2009

  Lååångtråkig. Visst är det en bok som skapar eftertanke men inget man inte redan visste. Gav inte mycket att läsa denna bok, glömde den lika snabbt som man läste den tyvärr.

 5. Berörande och tankeväckande
  Pomarina, 28 september 2007

  Förbluffad över svaga betyg i föregående tyckares omdömen. Det här är en intressant bok och kanske den blir intressantare för den som i någon mening delar författarens erfarenhet, att ha förlorat en kär person. Kanske är det också en bok som kräver livserfarenhet av sin läsare. Själv är jag ganska nära Didion i ålder och för mig var läsningen en stark upplevelse. Den är givetvis välskriven av en driven och kompetent skribent (läste den på originalspråket) och lätt att ta till sig. Författaren... Läs hela recensionen

 6. Onödig bok
  Besviken, 3 september 2007

  Jag kan förstå att man kan vilja skriva ner sina egna tankar efter så omtumlande upplevelser, men att sedan ge ut dem i en bok känns helt onödigt. Ingens sorg är den andras lik. J. Didion borde behållit sina upplevelser för sig själv.

 7. Hyfsad
  normanova, 16 juli 2007

  Nja, en svag trea från mig. För mycket fakta och fackspråk. Tror att personligt upplevd sorg av stort mått är förutsättning för att sluka boken.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Joan Didion

Recensioner i media

"Översätt alla hennes böcker till svenska."
- Sara Stridsberg

"Ingen kan skriva som Joan Didion. 70 år gammal sitter hon överst på tronen."
- Jan Gradvall

"Slutligen, och överraskande för en bok om sjukdom och död, är Ett år av magiskt tänkande en enastående livsbejakande bok."
- Observer

"Jag kan inte komma på en bok vi behöver mer än hennes ... Jag kan inte föreställa mig att dö utan den."
- New York Review of Books

"En fantastisk bok, som jag inte visste hur väl jag behövde... lika trösterikt vacker som välgörande saklig." Dagens Nyheter

"Det går inte att komma förbi att Joan Didion med sitt magiska år i sig själv är en gåva. Hennes nedtecknat ofattbara tragedi ger oss lindring, oavsett hur stora eller små sorger vi själva bär... Hon har sagt att hon var tvungen att skriva rått, genomskinligt, att hon inte ville att stilen skulle rymma sikten ... Ändå, eller just därför, är boken det bästa hon skrivit."
Expresssen

"Ett år av magiskt tänkande" är på många sätt en ljus bok, fast skriven i det största mörker. En saga om lycka, skriven efter lyckans slut. Didion är en skönhet och en stjärna bakom mörka solglasögon. Hennes romaner och reportage har gjort henne till en av de största inom amerikansk samtidslitteratur... Didion har sagt att hon ville skriva en rå bok, men hennes stilistiska fingertoppskänsla, häpnadsväckande väl överförd till svenska av Ulla Danielsson, gör texten till en skönhetsupplevelse. Den coola, exakta prosan ger en sorts behärskad elegans åt sorgen."
Aftonbladet

"En oändligt rörande bok, mycket välskriven. Betyg: en fyra."
Gomorron Sverige

Övrig information

Det är kvällen före nyårsafton 2003. Joan Didion och hennes make sedan 40 år, John Gregory Dunne, har kommit tillbaka från sjukhuset där deras enda dotter, Quintana, ligger i koma svävande mellan liv och död: en vanlig influensa har utvecklats till lunginflammation och svår blodförgiftning. De har precis satt sig för att äta middag när John plötsligt drabbas av en massiv hjärtinfarkt och dör. Ett år av magsikt tänkande är Joan Didions försök att förstå den tid som följde: "veckor och sedan månader, som vände upp och ner på alla de föreställningar jag någonsin haft om döden ... om sorg, om hur människor handskas eller inte handskas med det faktum att livet tar slut, om hur ytlig den mentala hälsan är och om livet självt."

Joan Didion är en av USA:s främsta samtida författare. Hennes senaste böcker på svenska är romanen Lagt kort och essän Kalifornien - min historia. Hon belönades 2005 med National Book Award för Ett år av magiskt tänkande. Hon bor i New York.