Maktens (o)lika förklädnader : kön, klass & etnicitet i det postkoloniala Sverige (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
338
Utgivningsdatum
2012-05-21
Förlag
Atlas
Dimensioner
217 x 135 x 21 mm
Vikt
513 g
SAB
305.8009485,Ohe-c,O:d
ISBN
9789173899895
Maktens (o)lika förklädnader : kön, klass & etnicitet i det postkoloniala Sverige (häftad)

Maktens (o)lika förklädnader : kön, klass & etnicitet i det postkoloniala Sverige

(3 röster)
Häftad Svenska, 2012-05-21
202
  • Skickas inom 7-10 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Antologin Maktens (o)lika förklädnader tar upp det problematiska förhållandet mellan feminism, eurocentrism och klass från varierande infallsvinklar. Antologin kan läsas som en postkolonialt inspirerad lägesrapport om Sverige i början av det nya millenniet. Även om rasism är och har varit en marginaliserad fråga inom den svenska feministiska forskningen, visar flera texter i denna antologi att rasismen är en nyckel för att förstå nutida former av social differentiering. En viktig forskningsuppgift är därför att analysera hur könsidentiteter konstitueras inom ramen för ett rasifierat och klassindelat samhälle. Att problematisera rasism innebär inte bara att förkasta den som social praxis utan också att lyfta fram och undersöka hur erfarenheter av rasism parallellt med klass och kön formar sociala identiteter. En annan viktig aspekt som tas upp i antologin är medvetenheten om rasism, vilket anses vara av central betydelse för att förstå hur rasistiska ideologier präglar vår uppfattning om sociala fenomen. I detta sammanhang är begreppet intersektionalitet som introduceras i boken relevant för förståelsen av de mekanismer som gör kön, klass och etnicitet till bärande principer för överordning och underordning.

Ekonomhistorikern Paulina de los Reyes, kulturgeografen Irene Molina och sociologen Diana Mulinari skriver, debatterar och forskar om feminism, rasism och makt utifrån ett postkolonialt perspektiv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Maktens (o)lika förklädnader : kön, klass & etnicitet i det postkoloniala Sverige
  2. +
  3. Med öppna armar? : om integration och invandringen till Sverige 1945-1970

De som köpt den här boken har ofta också köpt Med öppna armar? : om integration och invandrin... av Daniel Rauhut, Lovisa Broström (häftad).

Köp båda 2 för 420 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna