Svensk antikforskning vid Medelhavet : Gustaf VI Adolf och fältarkeologi i historiskt perspektiv (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
116
Utgivningsdatum
2014-11-24
Förlag
Kungl. Vitterhetsakademien
ISBN
9789174024272
Svensk antikforskning vid Medelhavet : Gustaf VI Adolf och fältarkeologi i historiskt perspektiv (häftad)

Svensk antikforskning vid Medelhavet : Gustaf VI Adolf och fältarkeologi i historiskt perspektiv

Häftad,  Svenska, 2014-11-24
209
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Denna volym ger en överblick av svensk antikforskning i Medelhavsområdet från början av 1800-talet till 1970-talet. Fokus ligger på kung Gustaf VI Adolf (1882-1973) och hans roll som arkeolog och ordförande i ett flertal arkeologiska sällskap, expeditioner och forskningsinstitut under tiden som kronprins, 1907-1950.

Konferensvolymen speglar såväl forskningsmässiga utmaningar som en ansats att diskurera svensk arkeologi i Medelhavsområdet i historiskt perspektiv. "Gamle kungens" intressen och inflytande i diverse forskningsnärverk ligger i fokus här. Kungahusförbindelsens roll i termer av exempelvis forskningsinitiering har i det avseendet varit odiskutabel, samtidigt som exempelvis maktspel och samspelet mellan praktik och politik är viktiga faktorer för en mer nyanserad förståelse av detta inflytande. Skriften utgör ett steg på vägen mot en problematisering av Gustaf VI Adolfs roll i detta avseende.

Den svenska fältarkeologiska verksamheten placeras i en vid samhällshistorisk, kulturell och politisk kontext. Diverse forskningshistoriska tolkningsnycklar betonas, såsom exempelvis nationalism, politik, rivalitet, kulturarvseffekter, satelliteffekter, initiatörer i relation till strukturer, kulturella, sociala och ekonomiska förutsättningar, samt könsroller och traditionsuppfattningar. Avsikten med konferensvolymen är att möta det stigande intresset för forskningshistoriska perspektiv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svensk antikforskning vid Medelhavet : Gustaf VI Adolf och fältarkeologi i historiskt perspektiv
  2. +
  3. Kulturkungen Gustaf VI Adolf från A till Ö

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kulturkungen Gustaf VI Adolf från A till Ö av Frederick Whitling (inbunden).

Köp båda 2 för 521 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Frederick Whitling