Judas (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
320
Utgivningsdatum
2017-11-27
Förlag
Bonnier Pocket
Översättare
Rose-Marie Nielsen
Originaltitel
Judas
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
177 x 111 x 15 mm
Vikt
181 g
SAB
Hce
ISBN
9789174296877

Judas

av Amos Oz
(17 röster)  |   Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2017-11-27
89
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
I det sena 1950-talets Jerusalem söker den unge bibelforskaren Shmuel nya vägar i livet efter att ha övergetts av sin flickvän och tappat lusten för studierna. Han tar anställning som assistent och samtalspartner hos Gershom Wald, en ärrad och sängliggande intellektuell som betalat ett högt pris för det han tror på. I huset finns även svärdottern Atalia, som mist sin man i självständighetskriget 1948. Atalia är lockande och avståndstagande på samma gång och Schmuel dras ohjälpligt till henne, trots att ett anställningsvillkor var att han inte skulle förälska sig. Parallellt med att hans besatthet tilltar fördjupas relationen mellan honom och Gershom och Shmuel ställs inför frågor som han måste finna svar på. Deras samtal får honom också att återuppta sina studier om förhållandet mellan Judas, förrädaren som kanske inte var en förrädare, och Jesus, som föll offer för sin egen övertygelse - och han finner i den historien ett starkt samband med vad som händer i det samtida Israel.

Ett decennium efter världssuccén En berättelse om kärlek och mörker återvänder Amos Oz till romankonsten med en mäktig och mångbottnad berättelse som spänner över den unga staten Israels våldsamma historia - om misstag, åtrå och obesvarad kärlek. Frågan om förräderiets natur är romanens bultande hjärta: var Judas svek i själva verket ett missförstånd som kom att utgöra förutsättningen för kristendomens spridning över världen? Judas är såväl ömsint kärlekshistoria som allegori över Israel och den bibliska urkund som gett landet dess namn.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Judas
 2. +
 3. Min Michael

De som köpt den här boken har ofta också köpt Min Michael av Amos Oz (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Judas. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Både tänkvärd och läsgodis
  Bokmalen, 19 februari 2019

  Egentligen en bok alla borde läsa; för ödmjukheten - insikten om att tänka ett varv till; för fred. Förutom att det är en bra roman - välskriven och filmisk (iaf i mitt huvud) - så ger den läsaren en massa fakta/idéer/tankar att fundera vidare på. Jag är inte anhängare av någon religion, men rekommenderar den varmt till alla! Förutom till alla som söker en god roman med mer än bara 'feelgood' (om än den är rätt 'feelgood') - särskilt till 'moderna' judar, muslimer, kristna samt icke religiösa... Läs hela recensionen

 2. Judas - en högst sammansatt person och bok
  Birgitta Åhman, 15 februari 2018

  I boken Judas belyser författaren från alla olika håll Judas-problematiken, Israel-Palestina, man-kvinna, förälder-barn. Ja hela livet. En bok som väcker tankar och känslor. Nog borde det bli ett Nobel-pris snart!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Amos Oz