Husiatyn : förintelsen som Sverige glömde (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
382
Utgivningsdatum
2022-05-18
Förlag
Bokförlaget Atlas
Dimensioner
217 x 153 x 30 mm
Vikt
756 g
SAB
Koafh-a.54
ISBN
9789174450125
Husiatyn : förintelsen som Sverige glömde (inbunden)

Husiatyn : förintelsen som Sverige glömde

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2022-05-18
199
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
1943 erkänner en svensk nazist för polisen att hans SS-förband utförde en massaker på judar i den lilla staden Husiatyn i nuvarande Ukraina. 80 år senare försöker författarna genomföra förundersökningen som aldrig blev av, tillsammans med den sista överlevaren.

Vi möter två judiska barn från Husiatyn som flyr från nazisterna. Dov Altschuler är pojken som gömmer sig i en bunker under jorden, och Sabina Badian försöker lära sig att bli en ukrainsk bondflicka för att klara sig. Det är två av de personer vars liv slås i spillror när den lilla staden ockuperas. De som har tur att överleva massakern får det allt värre. Till slut finns bara döden kvar. Vi får också följa förövarna från krigets mordplatser till efterkrigstidens bristfälliga rättsprocesser.

Boken bygger bland annat på vittnesmål som aldrig tidigare har presenterats samt ett omfattande researcharbete genomfört under många år, både i arkiv och på plats i Ukraina. Berättelsen slutar först vid Tysklands särskilda åklagarmyndighet i Ludwigsburg, som än idag utreder nazitidens brott.

>>Viktig och förödande läsning om en svensk Waffen SS-soldat mitt i folkmordet på Europas judar. En bok för alla som vill förstå Ukrainas historia och de som tror att förintelsen kan begränsas till fasorna i Auschwitz.<< Elisabeth Åsbrink, författare

 

Johan Ulvenlöv arbetar med research. Magister i freds- och konfliktvetenskap samt Östeuropastudier vid Uppsala Universitet.

Matti Palm är journalist, tidigare på bland annat Svenska Dagbladet, rådgivare inom kommunikation.

Anders Larsson är en erfaren släktforskare och fotograf som under många år arbetat som ombudsman inom arbetarrörelsen.

Författarna har tidigare skrivit boken Utan ånger, Gustaf Ekström SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna (Vaktel förlag, 2017).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Husiatyn : förintelsen som Sverige glömde
  2. +
  3. Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det fallna imperiet : Ryssland och väst under V... av Martin Kragh (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Husiatyn : förintelsen som Sverige glömde. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Ögonöppnare

    Sällan jag slukat en bok så. Den inbjuder - trots sitt innehåll - till sträckläsning. Författarna ha bedrivit ett gediget "polisarbete". En läsvärd bok som inbjuder till omläsning.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna