Det är något genant att vi från svensk sida förefaller ligga i bakkant här : Sverige efter Afghanistans fall (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2024-03-20
Förlag
Bokförlaget Atlas
Dimensioner
210 x 140 x 27 mm
Vikt
562 g
SAB
Ob
ISBN
9789174450170

Det är något genant att vi från svensk sida förefaller ligga i bakkant här : Sverige efter Afghanistans fall

Inbunden,  Svenska, 2024-03-20
201
  • Skickas från oss på måndag
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det här en bok om de som kom hit, de som lämnades kvar och de som ska tvingas ut ur Sverige.

Tidigt sommaren 2021 sprider sig oron bland afghaner som jobbar på Sveriges ambassad i Kabul. Talibanerna är på offensiven och andra länder förbereder sig redan för att hjälpa afghaner att lämna landet. Men inte Sverige. "Två av våra städare har uppvisat stämplade hotbrev" skriver den svenska ambassadören till ett semesterdåsigt UD i slutet av juli. Reaktionerna uteblir. Nödvändiga beslut om evakuering fattas först efter att talibanerna gripit makten.

När Thord Eriksson börjar skriva den här boken kretsar hans frågor om den motvilliga räddningsinsatsen. Frågorna blir fler när Sverige, innan det sista räddningsflyget ens lyft från Kabul, åter började fatta beslut om att utvisa afghaner. Några räddas i ena riktningen medan andra ska skickas tillbaka i den andra. Hur är det möjligt?

»Thord Erikssons rafflande Afghanistanbok är häpnadsväckande nutidshistoria Efter att ha läst boken känner jag en djup tacksamhet mot Thord Eriksson...det är en thriller han har skrivit. Vore jag filmproducent så skulle jag stå och banka på hans dörr just nu och kräva att få köpa rättigheterna.« Jenny Nordberg, Sydsvenskan

»Sverige genomlever en identitetskris Det stycke samtidshistoria Thord Eriksson här väver av ett stundtals fragmentiserat nyhetsförlopp ger en bild av just denna kollektiva vånda: Av självbilder som krockar, och människor som mosas mellan dem.« Niclas Vent, Aftonbladet

Thord Eriksson, född 1966 och uppvuxen i Köping, är journalist och författare. Hans förra bok Dom som stod kvar (2019), om ensamkommande unga, svensk migrationspolitik och frivilliga krafters betydelse, beskrevs som årets samhällsreportage i Expressen och som en av 2019 års bästa fackböcker i Göteborgs-Posten. Fackförbundet Visions medlemmar gav honom utmärkelsen Årets författare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det är något genant att vi från svensk sida förefaller ligga i bakkant här : Sverige efter Afghanistans fall
  2. +
  3. Honungsfällan : historien om Swedbank, Ryssland och världens största penningtvättskandal

De som köpt den här boken har ofta också köpt Honungsfällan : historien om Swedbank, Ryssland... av Lars Berge, Axel Gordh Humlesjö (inbunden).

Köp båda 2 för 420 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Thord Eriksson