Varför får Heidenstam inte vara den han är? (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
62
Utgivningsdatum
2011-01-17
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Dimensioner
205 x 130 x 10 mm
Vikt
121 g
SAB
Gcz Heidenstam, Verner von
ISBN
9789174610260

Varför får Heidenstam inte vara den han är?

(3 röster)
Häftad,  Svenska, 2011-01-17
54
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Verner von Heidenstam var under ett halvt sekel - från debuten 1888 till sin död 1940 - Sveriges mest uppburne diktare. Hans böcker fanns i de flesta borgerliga hem. Många kunde hans dikter utantill. Men i dag är han troligtvis den minst läste av de stora nittiotalsförfattarna.
Trots att Heidenstam knappast blir läst numer, publiceras det, märkligt nog, varje år nya studier om honom. Allt oftare är det inte hans diktning som studierna gäller, utan man diskuterar hans person, hans moral och hans ideologi - nästan alltid negativt och nedsättande. Heidenstam kallas reaktionär, ibland till och med nazist, nationalist och kvinnofientlig. Hans böcker döms ut, då man anser att en människa med så dålig moral inte kan skriva bra texter.
Per I. Gedin, som tidigare skrivit en grundläggande biografi över Heidenstam, visar i denna filippik - stridsskrift - hur misstolkningarna har uppkommit. Samtidigt klarlägger han att Heidenstam på många sätt var motsatsen till det han beskylls för att vara - en ovanligt fri författare, som alltid gick sin egen väg.

PER I. GEDIN var under många år en av landets mest meriterade bokförläggare, som förutom att odla flera betydande författarskap även bidrog till att skapa en kvalitetspocketutgivning i Sverige. Förutom Heidenstam har han även skrivit böcker om Carl Larsson, Karl Otto Bonnier och den svenska bokbranschen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Varför får Heidenstam inte vara den han är?
  2. +
  3. Allt jag fått lära mig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allt jag fått lära mig av Tara Westover (pocket).

Köp båda 2 för 133 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Per I Gedin