Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
692
Utgivningsdatum
2013-08-14
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Översättare
Knut Stubbendorff, Per Lennart Månsson
Originaltitel
Jeder stirbt für sich allein
Medarbetare
Müller, Corinna (red.)
Dimensioner
187 x 110 x 41 mm
Vikt
383 g
SAB
Hce
ISBN
9789174611892

Ensam i Berlin

(172 röster)  |  Läs 27 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-08-14
79
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Året är 1940 och i huset på Jablonskistrasse 55 i Berlin bor en samling småskurkar, råbarkade SS-män, horor, en pensionerad domare och romanens huvudpersoner: verkmästarparet Otto och Anna Quangel. Här bor också en gammal ensam judisk dam, vars liv får ett fasansfullt slut.
Otto och Anna är skötsamma och tystlåtna - ett strävsamt arbetarklasspar. Men när de nås av beskedet att deras son stupat i kriget ter sig livet plötsligt meningslöst. Så småningom inleder de en modig, om än patetisk, kamp mot nazismen som ger deras tillvaro ett nytt innehåll. På olika platser runtom i Berlin lägger de ut hundratals handtextade kort som manar till motstånd, kort som kan plockas upp av vem som helst.
Den karriärhungrige kommissarie Escherich skyr inga ansträngningar för att hitta de skyldiga bakom de handskrivna lapparna och kommer paret allt närmare. Jakten utvecklas till en katt-och-råtta-lek som pågår under mer än två års tid med både komiska och skräckfyllda scener.

HANS FALLADA föddes 1893. Trots censur och politisk förföljelse valde han att stanna i Tyskland under kriget och räknas numera som en av landets verkligt betydelsefulla 1900-talsförfattare. Han dog 1947, några månader innan Ensam i Berlin (Jeder stirbt für sich allein) publicerades. Berättelsen är baserad på Falladas egna erfarenheter under nazismen och skrevs på några få veckor hösten 1946.

"Kanske det bästa som någonsin skrivits om det tyska motståndet."
Leif Y Dahlberg, Gotlands Tidningar

"det är en enastående roman, skriven med den inlevelse och det patos som gör att en många gånger berättad historia - den om den tyska nazismens förtryck och brutalitet - får ny skärpa."
Kaj Schueler, Svenska Dagbladet

"En gripande berättelse om civilkurage och moral, andlöst spännande som en thriller."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Primo Levi hävdade att Ensam i Berlin är det bästa som någonsin skrivits om det tyska motståndet och jag garanterar de otaliga läsare denna roman förtjänar, att det inte är någon överdrift."
Ragnar Strömberg, Aftonbladet "ett lika storartat som komplext litterärt bygge"
Ulf R. Johansson, Kvällsposten

"Det är en otäckt spännande historia med ett myllrande persongalleri som ger annorlunda insikter om livet i Berlin under andra världskriget."
ETC Umeå
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ensam i Berlin
 2. +
 3. Förnuft och känsla

De som köpt den här boken har ofta också köpt Förnuft och känsla av Jane Austen (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 27 recensioner av Ensam i Berlin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Spännande läsning!
  -, 13 april 2021

  Allt jag gillar i en bok. Bra story, miljöer man kan leva sig in i och mycket karaktärsbyggande. Rekommenderar! Läs!

 2. Livet i Berlin under andra världskriget
  Magnus Larsson, 15 augusti 2019

  En av Falladas bästa böcker handlar om det tysta motståndet mot nazisterna under andra världskriget. Ger en realistisk bild av hur litet rörelseutrymmet var för vanliga människor under denna tid.

 3. En viktig bok
  Stefan Bernson, 11 maj 2018

  En mycket bra och skrämmande bok. Fallada har även medkänsla med de ganska ynkliga figurer som försöker hålla näsan ovanför vattnet i nazismens Tyskland. Även de högre upp är hela tiden rädda för vad deras överordnade ska tycka. Ett samhälle helt präglat av skräck. Otroligt att Nordiska Motståndsrörelsen kan attrahera någon med detta tillstånd som förebild.

 4. Ensam i Berlin
  GunnelHelena, 30 maj 2016

  En fantastisk, fanatisk berättelse om hur allt och alla blir fri-/ofrivilligt indragna i en pågående häxjakt på eventuella oliktänkande.
  Det finns alltid något att anklaga personer för även om det bara visar sig i en flyktig bekantskap med "förrädare".
  Ingen vid makten gör något utan att tänka på egna fördelar utan hänsyn till lidande och död för offren.
  Välskriven och mycket informativ om stämningar under tiden kring andra världkriget i Tyskland.
  GunnelHelena

 5. En lättläst klassiker
  Siv Ekbom, 29 mars 2016

  Det här är en av de bästa böckerna jag läst. Den handlar om Tyskland under andra världskriget och framför allt om hur rädda människorna är i ett angiverisamhälle.

  Boken är lättläst och personbeskrivningarna är väldigt bra.

 6. En bok som alla borde få läsa i skolan
  Göran Karlsson, 2 februari 2016

  Hans Fallada skrev något som märkligt unikt som den enda autentiska tyska romanen om tyskt motstånd mot nazismen. Fallada skrev direkt efter kriget den tjocka romanen i ett maniskt tempo. Han dog innan romanen kom ut. Ska man skriva sin egen dödsdom ska det vara en roman som "Ensam i Berlin". Ett mästerverk som berättar om ett par som har en liten motståndsrörelse mot nazismen. De skriver papperslappar som de lämnar på olika platser i Berlin. De jagas av polisen. Romanen är dramatisk, gripand... Läs hela recensionen

 7. Lärorik läsning
  Leila (Malmköping), 24 november 2015

  Jag är fascinerad av att Fallada kunde skriva en så omfattande bok i de tillstånd han var och på så kort tid. Boken är intressant läsning. Den här får en att lära känna de vanliga människorna som försöker på sitt eget sätt att kämpa mot övermakten. Att den lilla människan kan göra något. Rekommenderar denna läsning. Lever kvar länge i medvetandet.

 8. Stoppa rasism
  Leif Pettersson, 11 september 2015

  En historisk roman som har relevans i vår tid - Hitlers taktik kopieras av Sverigedemokraterna. Hoppas att dagens människor inte blundar.

 9. In på topplistan!
  Peter GN, 15 juni 2015

  Går lätt in på min privata tio i topp-lista över böcker! Läste den i skolan för längesen (annan titel då) men var nog inte riktigt mogen då. Nu är det en bladvändare och en läsupplevelse utöver det vanliga. Stark historia som får extra tyngd av att detta, i stora drag, har hänt. Och dessvärre kan hända igen. Ett rikt språk med fina personporträtt och reflektion, bra miljöbeskrivningar. Lika lättläst som Fogelström, med ett socialt patos i klass med Gorkij och Dostojevskij. Bör slukas av alla läskunniga!

 10. Skildrar tyskt vardagsliv vid 2:a världskriget
  jensingen, 1 juni 2015

  Vad människor i Tyskland tänkte på till vardags under 2:a världskriget är inte lätt att få reda på. Här skildras vardagstankar, idéer och drömmar. Man får följa vanliga människor på olika samhällsnivåer. Hur kuslig begränsat det blir att göra egna val under ett eskalerande krig, knappt så det går att dela en egen tanke med någon.
  En bok som är svårt att släppa ifrån sig.

 11. Ensam i Berlin av Hans Fallada
  Ariadne, 20 maj 2015

  En oerhört bra skildring av den enkla människans motstånd mot makten och hur makten hänsynslöst krossar och maler ner enskilda vanligtvis oskyldiga människor. En tydlig bild av hur makt korrumperar. I dagens svenska samhälle har vi samma förtryck av det fria ordet som i dåtidens Tyskland.

 12. Får man tänka hur man vill?
  Tant Lisa, 10 januari 2015

  Boken handlar mycket om hur olika personer för ett inre resonemang. Men också om hur rädsla sprids i samhället vid åsiktsförtryck och diktatorsstyre. Märkligt nog kan kopplingar göras mellan romanens dåtid och här och nu.

 13. En fängslande berättelse
  Anders Filipsson, 5 januari 2015

  Berättelsen är väldigt tilltalande då den visar den lilla människan i det lilla sammanhanget men där hon ändå gör skillnad och visar på att vi måste protestera mot omoral på det sätt vi kan.

 14. Spännande
  Egon Sidelöv, 29 oktober 2014

  Trots sina många sidor en berättelse som är lätt att läsa. En underbar beskrivning av ett stort persongalleri. Bra beskrivning hur det var att leva i Berlin under WW II. Läs den.

 15. En finstämd och spännande berättelse
  Kalle Banan, 28 oktober 2014

  Skönt tempo och en berättarteknik som ger en både detaljerad och spännande läsning. Människobeskrivningarna, känslan från Berlin under kriget och spelet mellan partimedlemmar och vanliga medborgare är mycket intressant.

 16. En stor läsupplevelse
  Wa, 2 oktober 2014

  Jag rekommenderar boken till ung och gammal. Den är en höjdpunkt bland de böcker jag läst. Låt er inte skrämmas av antalet sidor.
  Man vill inte släppa den och när den är färdigläst finns bokens personer och miljöer kvar i sinnet.

 17. En mycket fängslande bok.
  Janne, 18 augusti 2014

  En trovärdig och ruskig skildring av Berlin under Andra världskriget. Enastående personporträtt med en hel del sorg och humor. Jag har läst boken med stor inlevelse.

 18. En bok om nazitiden - om grymhet och mod

  Boken ger en stark beskrivning av nazitiden och kravet på rätt-trogenhet från Fuhrern och alla hans anhängare. De som vågar stå upp och vara sig själva trogna blir förföljda på en oerhört kränkande vis. Ibland beskrivs sådan grymhet i boken att jag behövt lägga den ifrån mig. Det här är en bok om ondska men också om mod. Den som vill förstå grymhet som fenomen kommer mycket nära detta begrepp, vid läsning av boken. Det är svårare att förstå modet hos de förföljda i boken, att de bara vågar. L... Läs hela recensionen

 19. 2013 års bästa läsning
  Golfänkan, 13 maj 2014

  Härmed utser jag "Ensam i Berlin" till det bästa jag läste 2013. Nyutgiven på svenska 2012 men romanen är från 1948 under titeln "En mot alla". Jag har verkligen läst den långsamt trots att den är så lättläst. Rädslan, stanken, ondskan känns genom hela boken och historien har en verklig bakgrund. Och dialogen gör att jag ser den som en film. Den lockar mig att läsa om "Hur ska det gå för Pinnebergs".

 20. Bästa boken
  ingbritt skog, 28 april 2014

  Den absolut bästa boken jag läst på mycket länge.Skrämmande när man nu ser i hela Europa drabbas av nazistströmmningar. Tänker ofta på den och går inte att komma undan vad den handlar om. Den skulle ju kunna vara skriven idag

 21. Originalets titel säger mer
  Einar, 17 mars 2014

  om romanen. Handlingen baseras på verkliga händelser - även om författaren i viss mån avviker från dem. I varje fall vad det gäller slutet. Saken framgår av de foton som följer med boken.
  Boken är spännande, brutalt närgången, ger inblickar i polisstaten under nazistväldet och den tidens skumraskliv i Berlin. Fallada var själv en smågangster, morfinist och bedragare, mycket i boken verkar självupplevt. Av en biografisk bilaga till boken kan man ana detta. Där framgår också att boken skre... Läs hela recensionen

 22. Angiverisamhället
  Jakob Widström, 25 februari 2014

  Fallada skildrar verkligen 40-talets Berlin på en nästintill autentiskt vis. Den ädla saken att stå upp emot diktaturen trots oöverstigliga hinder är bärande genom hela romanen. De oftast humoristiska skildringarna av personer och deras tankar samt beteende var dock det som gjorde läsningen underhållande. Den stora nackdelen med romanen är att den var för lång. Stora passager skulle kunna skalas av. En resolut redaktör skulle skapa en kortare och därmed bättre roman.

 23. modigt motstånd mot Hitler
  borit drougge, 27 januari 2014

  Helt fantastik historia om modigt motstånd mot Hitler.
  Kunde inte släppa den. Har köpt den till goda vänner.
  Autentisk historia om två människor ensamma mot Hitler.

 24. Du fick en inblick och förståelse för den skräck som...
  Birgitta Johansson, 23 januari 2014

  Du fick en inblick och förståelse för den skräck som civila levde i under nazi-tiden i Tyskland.
  Att vanliga medborgare blev angivare för en spottstyver och sedan kanske mörbultad och dödad av sin uppdragsgivare.
  Att leva i detta samhälle tog fram den sämsta sidan hos flertalet.
  Mycket läsvärd.

 25. En lärorik bok om vanligt folks motstånd mot nazismen....
  pluto, 31 december 2013

  En lärorik bok om vanligt folks motstånd mot nazismen. Välskriven med fantastiskt flytande språk. Dessutom spännande och svår att lägga från sig.

 26. Läst andra böcker av Fallada, både på tyska o....
  Birgitta Friedel, 4 november 2013

  Läst andra böcker av Fallada, både på tyska o. svenska. Tycker om hans språk o. sätt att skildra livets ljusa o. mörka sidor. Ensam i Berlin fick mig att fundera över hur jag skulle reagerat i en liknande situation. Trots det sorgliga o. hemska lade jag ifrån mig boken m. en stilla lycka, kände mig lite "hög".

 27. "Ensam i Berlin" samt "Tyst vår" av Stig Dagerman...
  Susanne grapengiesser, 20 september 2013

  "Ensam i Berlin" samt "Tyst vår" av Stig Dagerman borde alla läsa. Jag har verkligen tagit till mig mängder av berättelser om lidandet från obegripliga ogärningar under detta förhoppningsfullt sista stora krig, dessa båda författare har på sitt kyliga lågmälda vis berättat om hur kanske vilka vanliga människor som helst kan uppföra sig i trängda situationer. Hans Falladas bok om det inte helt sympatiska paret, de reagerar inte särskilt för Hitlers förehavanden, inte förrän de mister sin son, ... Läs hela recensionen

Visa alla 27 recensioner

Fler böcker av Hans Fallada