Matematik : Vad som är värt att veta (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2016-01-15
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Översättare
Anders Holmberg
Originaltitel
50 Mathematical Ideas You Really Need to Know
Medarbetare
Nugent, Patrick (form)
Illustratör/Fotograf
Tony Crilly, Patrick Nugent
Dimensioner
245 x 200 x 30 mm
Vikt
536 g
SAB
Ta,510
ISBN
9789174615029

Matematik : Vad som är värt att veta

(16 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-01-15

Slutsåld

Vem uppfann nollan? Varför går det 60 sekunder på en minut? Var möts parallella linjer? Och kan en fjärils vingslag verkligen orsaka ett oväder på andra sidan jordklotet?
I Matematik - Vad som är värt att veta förklarar professor Tony Crilly i 50 tydliga och koncisa essäer de matematiska begreppen - gamla och nya, teoretiska och praktiska, vardagliga och esoteriska - som låter oss förstå och forma världen runt om oss.

I denna bok ...
... introduceras matematikens ursprung, från egyptiska bråktal till romerska siffror.
... förklaras den näst intill mystiska betydelsen av pi och primtalen, fibonaccitalen och det gyllene snittet.
... berättas de saker som skolan inte sa något om - vad analys, statistik och algebra faktiskt kan göra, och vad de imaginära talen verkligen kan användas till.
... belyses de stora idéerna om relativitet, kaosteori, fraktaler, genetik och hyperrymd.
... avslöjas de outtalade mekanismerna bakom sudoku och avkodning, lotterier och spel, penninghantering och sammansatt ränta.
... utforskas den senaste omskakande utvecklingen på matematikområdet, inkluderande lösningen av Fermats sista teorem och den hittills olösta Riemannhypotesen.

Fylld med diagram, exempel och anekdoter ger Matematik - Vad som är värt att veta en perfekt överblick av detta ofta avskräckande, men alltid viktiga ämne. För en gångs skull kan matematiken inte vara enklare.

TONY CRILLY är professor i matematisk vetenskap vid Middlesex University och har tidigare undervisat vid University of Michigan samt City University i Hongkong. Hans forskning är främst inriktad på matematikens historia och han har skrivit arbeten om fraktaler, kaosteori och beräkningsteknik. Crilly är också författare till den hyllade biografin om den engelske matematikern Arthur Cayley.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Matematik : Vad som är värt att veta. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Välskriven
    Fantomen, 13 juli 2016

    Kapitlen kan läsas oberoende av varandra. Verkar korrekt översatt i de kapitel jag läst. Kräver vissa förkunskaper och är mycket informationsrik. Det kan vara bra att låna på biblioteket först och kolla att man orkar.

  2. Värt att veta
    Bogdan Pogacar, 12 maj 2016

    Bra och välskriven bok som tar upp intressanta delar av matematiken. Boken kräver dock en viss kunskap inom matematiken för att helt kunna ta del av innehållet.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Tony Crilly