Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
237
Utgivningsdatum
2016-06-10
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
185 x 115 x 20 mm
Vikt
200 g
SAB
Oabka,Occ
ISBN
9789174615562

Den härskande klassen : en bok om Sveriges politiska elit

(28 röster)  |  Läs 7 recensioner
Pocket,  Svenska, 2016-06-10
79
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Något har gått snett med vår svenska demokrati. Genom ett offentligt mångmiljardstöd - som de själva beslutar om - har partierna gjort sig ekonomiskt oberoende av sina medlemmar. Det har skapat en samförståndskultur, där de olika lägren nu har mer gemensamt med varandra än med de väljargrupper som de påstår sig företräda.
Den härskande klassen är en initierad och underhållande skildring av en politisk aristokrati med tillhörande privilegier. Rekryteringsbasen utgörs av de knappa tre procent av befolkningen som ännu tillhör ett parti och toppaktörerna har ofta en likartad profil.
De har den "rätta" bakgrunden, i stor utsträckning byggd på personliga släktband. De betraktar sig själva som yrkesproffs snarare än som valda till några förtroendeuppdrag. Och de har inte det minsta problem med att byta sida när den dagen kommer. Det har lett till rena svängdörren mellan partierna och pr-branschen.
Går det verkligen att lita på sådana makthavare?

BENGT ERICSON är en av Sveriges mest erfarna journalister och författare till flera uppmärksammade böcker, senast Spekulanten med avslöjande inblickar i hur Erik Penser plundrades av det ekonomiskpolitiska etablissemanget. Han har också skrivit kritiker- och försäljningssuccén Den nya överklassen.

"[Ericson] skildrar dräpande och underfundigt den politiska aristokratin och dess släktband, och svängdörrskarriärismen där avdankade politiker tar med sin informella makt och sina kontaktnät in i den dunkla PR-branschen."
Journalisten

"Skildringen är medryckande och detaljspäckad. Enskilda historier lär vara bekanta för en tidningsläsare rader av tveksamma utnämningar, förbindelser och transaktioner. När Bengt Ericson drar linjer mellan punkterna blir bilden svart. Han talar om ett politiskt system där det viktiga har blivit, inte vad man kan, utan vem man är, var man kommer ifrån och vilka man känner."
Peter Santesson, Dagens Samhälle

"[...] värdefull för den som vill förstå Sverige. Folkstyret har blivit mer styre och mindre folk."
Lars Ragnar Forssberg, Södra Dalarnes Tidning

"Bengt Ericson belyser i sin bok på ett förtjänstfullt sätt hur ekonomiskt oberoende de politiska partierna är gentemot sina medlemmar och väljare [...] Ericson skildrar på ett underhållande sätt makthavarna och deras privilegier och avsaknaden av rättskänsla vilket boken är full av detaljerade och konkreta exempel på. [...] Boken är nyttig läsning för alla."
Linus Hellman, Skaraborgs Allehanda

"Journalisten Bengt Ericsons argumenterande bok Den härskande klassen ger mig ingen ro. Känslan av att en tragedi just nu fullbordas framför våra ögon blir starkare och starkare för varje sida jag läser [...] Ericson tecknar i en underhållande ton en skrämmande bild av den nya politiska adel som har växt fram i Sverige och Europa."
Jimmy Vulovic, Borås Tidning

"[Boken] belyser hur vår demokrati med dess fel och brister fungerar i praktiken."
Robert Sundberg, Dala-Demokraten

"Med breda och effektiva penseldrag går Ericson igenom generösa fallskärmar inom svensk politik och förvaltning, slöseri med skattepengar på EU-nivå och lokal nivå samt de snabba hoppen från en aktiv karriär inom politiken till arbete inom den privata sektorn. Inte sällan har exemplen hög underhållningsfaktor som Smedjebackens satsning på att värma upp en insjö för att skapa varmare bad."
Karl af Geijerstam, Bohusläningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den härskande klassen : en bok om Sveriges politiska elit
 2. +
 3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (storpocket).

Köp båda 2 för 218 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Den härskande klassen : en bok om Sveriges politiska elit. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Inblick i politikerns värld
  Håkan Larsson, 28 mars 2022

  Boken är välskriven väldigt lättläst men det är väl inget i boken som gör mig särskilt upprörd. Vissa uppgifter i boken är lite väl generaliserande utan att direkt vara felaktiga.

 2. Läs boken!
  Marianne Helliksson, 22 mars 2018

  Otroligt intressant läsning, man blir fruktansvärt upprörd och arg! Det är förskräckligt och skrämmande hur de styrande beter sig! Det är inte konstigt att politikerföraktet gror bland gräsrötterna....

 3. Mycket mycket bra bok, rysligt väl beskrivet
  Salmas mamma, 30 mars 2017

  Du som avfärdar alla avvikande åsikter med att de är konspirationsteorier; ta dig tid att läsa den här boken, då kommer du förstå varför samhället fungerar som det gör och att det är vi som har möjlighet, varje dag att medverka till att det blir lite mer som vi skulle vilja ha det. Ett superbra komplement till författare som
  Tom
  Piketty, Naomi
  Klein och Gore Vidal, samt dokumentären Enequality for all på
  Netflix!

 4. Avslöjande sanning om svenska och EU politiker
  Lilla vargen, 21 februari 2017

  En väl underbyggd berättelse om hur våra politiker i Sverige fördelar våra pengar i första hand till sig själva. Hur de mer och mer beter sig som forna tiders aristokrater som bestämmer allt. Boken belyser även hur EU i många stycken fungerar på samma sätt.
  Att utvecklingen i Sverige gått så långt gör att man blir mörkrädd.

 5. Avslöjande skildring om etablissemanget
  Jonas Martinsson, 27 oktober 2016

  En mycket avslöjande skildring av det hyckleri, den dubbelmoral och den ansvarslöshet gentemot medborgarna och deras intressen som frodas inom Sveriges politiska etablissemang. För den som är någotsånär bevandrad inom inrikespolitiken innehåller boken inga nyheter men att läsa om det politiska spelet och de senaste årens affärer i koncentrerad form ger ändå nya insikter. Något som tyvärr saknas är dock betraktelser om det politiska ämne som seglade upp till positionen som det viktigaste det senaste året, d.v.s. invandringspolitiken.

 6. politikernas värld
  Birgitta Skånberg, 21 oktober 2016

  Jag fick stor inblick i politikens värld, visste inte att det gick till på detta sätt. Boken gjorde mig upplyst och ibland riktigt irriterad. Tycker att det rinner pengar på helt onödiga saker.

  Läs den och bedöm själva.

 7. Borde läsas av alla.

  Mycket underhållande läsning,men också förfärande.Den sätter fingret på saker man sjäv funderat över
  men inte riktigt kunna sätta ord på.Här får man utmärkt hjälp med detta.
  Tack Bengt Eriksson

Visa alla 7 recensioner