Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
206
Utgivningsdatum
2016-08-10
Förlag
Lind & Co
Översättare
Kristoffer Leandoer
Originaltitel
Le Vice-Consul
Medarbetare
Graves, Emma (form)
Dimensioner
178 x 110 x 12 mm
Vikt
116 g
ISBN
9789174616231

Vicekonsuln

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2016-08-10
79
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Monsunmånad i Calcutta. I stadens hetta befinner sig Anne-Marie Stretter, den franska ambassadörens vackra men uttråkade hustru. Som i en desperat jakt på en ansvarslös ungdom hon aldrig hade, söker hon nu kärlek från unga älskare. En av de män som faller för henne är vicekonsuln av Lahore, en enstöring med benägenhet att ta till våld och få irrationella vredesutbrott.
I handlingen finns ytterligare en udda gestalt: Den mystiska tiggarkvinnan från Kambodja, vars vistelse i Indien förbryllar européerna. Men kvinnan verkar på samma vis vara lika undrande inför dem. Vicekonsuln och Anne-Marie förenas i sin besatta nyfikenhet av tiggerskan, som i deras ögon förkroppsligar kontinentens hungrande folkmiljoner som omger deras cocktailpartyn.

Marguerite Duras gåtfulla roman Vicekonsuln är här äntligen översatt till svenska. Det är en atmosfärrik bok där Duras uppväxt i Sydostasien ger en trovärdig stämning av fukt, värme och människomyller. Furiöst men kontrollerat berättas om den europeiska självdestruktiva erotiska dansen medan världen svälter utanför ambassadens grindar. Duras själv återkom ständigt till romanens teman och gestalter och såg Vicekonsuln som en nyckelbok i sitt författarskap. "Den boken var den första boken i mitt liv", har hon sagt.

MARGUERITE DURAS (1914 1996) är Frankrikes mest uppmärksammade kvinnliga författare under sent 1900-tal. Hon har skrivit över femtio romaner, skådespel och filmmanus. I sin produktion har hon skapat texter som suddat ut gränserna mellan romanen och filmen. De avskalade texterna är reducerade till ett minimum och handlingen är ersatt av detaljer och ögonblicksbilder. På ett mästerligt vis lyckas hon förmedla känslor som hämndbegär, skuld och kärlek i sekunder av tvekan och tystnad.

"Marguerite Duras storverk från 1966 är kort, koncentrerad, och genialisk."
Anna Andersson, Aftonbladet

"En mörkt glänsande pärla,som fortfarande känns högaktuell och angelägen. [...] På 200 tunna sidor känns det som om hela världen får plats."
Lena Kvist, Barometern

"Det är alltid en stor lycka att läsa Marguerite Duras, och det här hör nog till hennes allra starkaste och mest skoningslösa romaner."
Björn Kohlström, Tidningen Vi

"En bok om det koloniala tillståndet, och en djupt politisk roman, men på det riktiga, komplicerade sättet."
Hanna Nordenhök, Expressen

"Vicekonsuln är en stor och mångfacetterad roman, den kan få mig att undra varför [Duras] inte fick Nobelpriset."
Gabrielle Björnstrand, Sundsvalls Tidning

"skrämmande aktuell och mycket bra."
Maria Eriksson, Norran

"[...] en rad gåtfulla, fascinerande ögonblicksbilder, ständigt med en närhet till döden."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"den roman Marguerite Duras själv ansåg viktigast och om vilken Toni Morrison har sagt: Läs den långsamt och grundligt en gång. Läs den sen en gång till. Och ja, den är fantastisk."
Dagens Nyheter

"När andra vill vända bort blicken - det är alltså då Duras insisterar. Detta gör hon som vanligt hårt, hypnotiskt och briljant. I den första svenska översättningen av denna bok förmår Kristoffer Leandoer behålla den intensiteten in i minsta lilla uttryck."
Jenny Högström, Sydsvenskan

"drömskt gåtfull men samtidigt filmiskt realistisk."
Karin Kämsby, Hudiksvalls Tidning

"Vicekonsuln är en mörkt glänsande pärla, som fortfarande känns högaktuell och angelägen. På 200 tunna sidor känns det som om hela världen får plats."
Lena Kvist, Smålandsposten
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vicekonsuln
  2. +
  3. Älskaren

De som köpt den här boken har ofta också köpt Älskaren av Marguerite Duras (pocket).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vicekonsuln. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Vicekonsuln
    Gunnel Svedberg, 31 mars 2021

    Svårbegriplig. Man får gissa sig till vad som hände kvinnan i början.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Marguerite Duras