Karolinerna efter Poltava (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
186
Utgivningsdatum
2017-09-15
Förlag
Lind & Co
Dimensioner
235 x 165 x 20 mm
Vikt
479 g
SAB
Kc.42
ISBN
9789174618860

Karolinerna efter Poltava

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2017-09-15
210
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Slaget vid Poltava år 1709 blev den definitiva vändpunkten för det svenska stormaktsväldet. Med över 10 000 döda soldater har katastrofen skildrats som den svenska arméns undergång. Omkring 25 000 karoliner deporterades till en lång fångenskap i Sibirien. Utan försörjning och helt utlämnade lyckades de häpnadsväckande nog vända konfrontationerna med lokalbefolkningen till ömsesidig förståelse.
Boken är fylld av gripande människoöden. Som en röd tråd får vi följa Philip Johan von Stralenberg, kapten vid Södermanlands regemente. Han gjorde noggranna geografiska observationer som kom att ligga till grund för en karta över Sibirien, den allra första i sitt slag. Strahlenberg lämnade betydande bidrag till vetenskaperna geografi, etnografi - idéer som senare inspirerade framstående franska filosofer.
Karolinernas förvandling från krigare till spridare av kunskap, färdigheter och humanistiska idéer ledde till ett stort ekonomiskt och kulturellt uppsving i Sibirien. Än idag levandehålls minnet av de svenska insatserna i Ryssland.
Karolinerna efter Poltava berättar den glömda historien om de svenska krigsfångarnas öde i Sibirien.
Det är en spännande skildring av svåra umbäranden, svält och hemlängtan, men också av oväntad överlevnadsförmåga, anpassning och livsvilja.

VERA EFRON föddes i den sibiriska staden Novokuznetsk 1959. Sedan 1989 bor hon i Sverige där hon gjort sig ett namn som Rysslandskännare och författare. Hennes bok om karolinerna bygger på studier av både ryskt och svenskt arkivmaterial.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Karolinerna efter Poltava
  2. +
  3. Tillsammans : människan som människans räddning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tillsammans : människan som människans räddning av Lasse Berg (inbunden).

Köp båda 2 för 339 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Karolinerna efter Poltava. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Mindre bra...
    Pirre, 16 april 2019

    Rörig bok med en hel del upprepningar. Har ingen korrekturläst texten innan tryckning? Stör mig på stavfel/tryckfel och det drar ner helhetsintrycket .

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Vera Efron