Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.3 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
186
Utgivningsdatum
2012-04-11
Förlag
Modernista
ISBN
9789174990522

Grand Mal E-bok

E-bok,  Svenska, 2012-04-11

Styckköp

99
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Jag har en önskan. Den är oerhörd. Men jag vill att du ska lyssna till den. Jag vill att du ska ge mig det jag ber om..."

Det är de första orden i Linda Boström Knausgårds novellsamling. Den som talar presenterar sin familj, sina barn, en morgon vid frukostbordet, för någon som ser dem för första men också allra sista gången. Denna någon verkar befinna sig utanför det sköra rummet, med makt över deras väl och ve.

I nästa novell möter en flicka den förhäxade Vitbjörn Kung Valemon, som lever som björn på dagen och som man på natten. Hon föder en dotter med ett segerskrik - men tappar henne ur sikte i skogen, i drömmen. Vem är det då hon separeras från med hjälp av sin jaktkniv? "Valet mellan henne och honom är ju alltid henne. Varför var jag då här? Med blod upp över armarna?"

Generationer av föräldrars röster inkarneras i berättarens kropp, men denna gravitation mot tillhörighet och en bergfast kärlek, mot familj, utmanas av ett rasande begär, en väldig vrede. Spänningen mellan de olika krafterna i boken blir elektrisk, som riskerade berättarkroppen att brisera i ett enda anfall, ett grand mal.

Hon gör det klart för oss att vi alla är lika utsatta som hon. Vad ska vi göra med oss själva nu när vi ser det så tydligt?

LINDA BOSTRÖM KNAUSGÅRD föddes 1972 och är bosatt i Glemmingebro på Österlen. Hon debuterade med diktsamlingen Gör mig behaglig för såret (1998). Grand mal är hennes första prosabok.

Sagt om Grand mal i media:

"Öppningsnovellen i Linda Boström Knausgårds prosadebut är lysande... Det är rakt igenom en språkligt mogen bok, full av poetiska, originella och samtidigt pregnanta meningar... Det är påfallande vackert... På ett alldeles naturligt sätt är den både språkligt gnistrande och kommunikativ." ÅSA BECKMAN, DAGENS NYHETER

"När författaren når höjderna av sin förmåga, särskilt i de mer prosalyriska texterna, skriver hon så poetiskt intelligent att alla mina cirklar rubbas." AASE BERG, EXPRESSEN
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Linda Boström Knausgård