Om moralens härstamning : en stridsskrift (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Modernista klassiker
Antal sidor
169
Utgivningsdatum
2019-03-29
Förlag
Modernista
Översättare
Jan Sjögren
Originaltitel
Zur Genealogie der Moral - Eine Streitschrift
Dimensioner
217 x 142 x 16 mm
Vikt
305 g
SAB
Dg
ISBN
9789174992038

Om moralens härstamning : en stridsskrift

(3 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2019-03-29
229
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En av det moderna tänkandets mest inflytelserika filosofer

»Har någon lust att för ett ögonblick skåda in i och ner i den hemlighetsfulla verkstad, där idealen här på jorden fabriceras? Har någon mod att göra det?«
Sommaren 1887 - ett och ett halvt år före det slaganfall från vilket han aldrig återhämtade sig upplevde Friedrich Nietzsche en explosivt produktiv fas under vilken han till exempel, på bara 20 dagar, skrev Om moralens härstamning. En mästerlig essä vars inflytande på senare tiders filosofi skulle komma att bli mycket stort: här märks frön till verk av Michel Foucault, såväl som tydliga kopplingar till Jacques Derrida och Gilles Deleuze.
Stilen i boken präglas av Nietzsches dåliga hälsa, men i form av en ursinnig vägran att beklaga sig, vilket förklarar den provokativa övermänniskopoesi som lyser från sidorna. Själva ämnet för boken är inte mindre provokativt: Nietzsche går filologiskt-historiskt tillväga när han resonerar kring »de moraliska fördomar« som den moderna människan både smickrar sig själv och plågar sig med, och med skoningslös ironi dekonstrueras termerna »god« och »ond«, för att framvisa rovdjuret människan i all sin hemska och vackra nakenhet.
Om moralens härstamning [Zur Genealogie der Moral: Eine Streitschrift, 1887] hör till den tyska filosofins stora klassiker. Här översatt till svenska av Jan Sjögren.

FRIEDRICH NIETZSCHE [1844-1900], född i Rücken vid Lützen, dåvarande Preussen, är en av de mest betydelsefulla filosoferna för vår tid, inspiratör till en lång rad tänkare inom såväl exempelvis psykoanalys som filosofi. Existentialismen, poststrukturalismen och postmodernismen är inriktningar inom filosofin med starka kopplingar till Nietzsche. Som en av den moderna tyska litteraturens stora prosaister har Nietzsches inflytande varit mycket stort på litteraturen och konsten.

»Den nivå av självinsikt som Friedrich Nietzsche uppnådde har ingen annan människa uppnått och ingen annan lär göra det heller.« Sigmund Freud
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Om moralens härstamning : en stridsskrift
  2. +
  3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Om moralens härstamning : en stridsskrift. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Min favorit
    Benny , 3 mars 2022

    Min favoritfilosof. Lite tungt språk annars toppenbra. Tidlös klassiker med mycket djupgående kunskap. Han hade ett abstrakt tankesätt och kunde vara lite svår emellanåt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Friedrich Nietzsche