Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
291
Utgivningsdatum
2014-01-15
Förlag
Månpocket
Medarbetare
Scheutz, Sofia (form) / Kolstad, Tom A. (foto)
Illustratör/Fotograf
Åsa Hjertstrand Brensén
Dimensioner
178 x 170 x 17 mm
Vikt
159 g
SAB
Lz Mahanandia, Pradyumna Kumar
ISBN
9789175032757
New Delhi - Borås : den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull (pocket)

New Delhi - Borås : den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull

(35 röster)  |  Läs 6 recensioner
Pocket Svenska, 2014-01-15
69
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Som en skimrande saga är berättelsen från verkliga livet om Pradyumna Kumar som föddes fattig och oberörbar i en liten by i Orissa i östra Indien. Han kallar sig Pikej. Palmbladet med astrologens profetia har han levt med hela livet: "Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken".Profetian följer honom genom livet. Men motgångarna är svåra och många gånger tvivlar han. På konstskola i New Delhi lär han sig att teckna porträtt. Varje kväll står han i en park för att rita av människor och få ihop till brödfödan. Hans liv är fyllt av kontraster - ena stunden svälter han och sover på gatan, i nästa blir han bjuden hem till premiärminister Indira Gandhi som vill att han ska måla hennes porträtt.En kväll när Pikej som vanligt står i parken och tecknar kliver en ung blond kvinna fram i ljusskenet vid staffliet. Lotta von Schedvin har rest med folkvagnsbuss från Borås och känt sig dragen till Indien sen hon var liten. Hon är född i oxens tecken, tänker sig en framtid som musiklärare och familjen äger skog i södra Sverige. Så börjar denna hisnande kärlekshistoria. Chansen att de två ungdomarna ska återses när Lotta har rest hem till Borås igen är minimal. Om det inte vore för en begagnad damcykel av märket Raleigh. Cykeln tar Pikej landvägen mellan Asien och Europa. Trots umbäranden och oändliga motgångar trampar han envist vidare västerut.Idag är Pikej och Lotta gifta och har två barn. De bor tillsamman i det gula trähuset vid skogen i Sjuhäradsbygden utanför Borås. Pikej har arbetat som bildlärare och Lotta är fortfarande musiklärare på Engelbrektsskolan i stan.

"New Delhi-Borås" lär oss att allting faktiskt är möjligt. Verkligheten överträffar dikten och kärleken övervinner allt. Det enda som behövs är tillförsikt, envishet och en begagnad cykel.

Författaren Per J Andersson är resejournalist och Indienkännare och har bl a grundat resemagasinet Vagabond.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av New Delhi - Borås : den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Charmig och lärorikt
  bonadea, 1 december 2018

  Har läst en del böcker som utspelar sig i Indien men denna lilla bok ger verkligen en inblick i hur livet är för de fattigaste, och ändå är Pikej en konstnär som klarar sig hyfsat bra tack vare sin talang.
  Att allt är sant och man lätt kan googla Pikej gör boken ännu mer givande.
  Helt klart läsvärd stark 3 i betyg

 2. Pärla!
  läst mycket, 10 juli 2017

  En väldigt fascinerande, intressant,sann och välskriven berättelse som gjorde mig varm i hjärtat. Det finns inte bara elände i världen, här ryms även kärlek och hopp!

 3. Tänkvärd inte bara underhåpllande
  Litterär Lisa, 8 juli 2015

  Vilken strålande bok som får oss att förstå hur det är att växa upp som kastlös, nedvärderad, oberörbar i Indien. Men också underhållande i beskrivningen hur Pikey med optimistiskt mod, dock utan attt glömma sina sår, tar sig genom svårigheterna, och hur han till slut lär in sig i de svenska sederna. Med kärleken som drivkraft.

 4. Underhållande
  bokslukaren, 1 april 2014

  Verklighetsbaserad underhållande bok om en Indisk man som blir kär i en Svensk kvinna och gör allt för kärleken som finns i Sverige.

  Helt underbar kan verkligen rekommendera denna bok!!

 5. Osannolik var ordet.
  Johis, 25 mars 2014

  Mycket manligt skrivet. Känslorna beskrivs med utifrån perspektiv och jag hade svårt att fatta när de blev så himlastormande att denna resa öht blev ett alternativ. Men visst. Jag läste den. Så underhållningsvärde fanns. Att den är verklighetsbaserad ger ALLT extra piff.

 6. Skøn rejse med Pikej
  Annette Buck, 7 mars 2014

  Læste bogen på en ferie i Indien, så setting var ideel. En fin bog med en skøn rejse, både den rent følelsesmæssige rejse men også beskrivelse af selve rejsen fra Indien til Sverige. Det gav et skønt billede af det indiske kastesystem og samfund og nogle interessante refleksioner af vores eget kontrollerede nordiske samfund.Blev ekstra glad for bogen da jeg halvvejs igennem den opdage at historien var baseret på virkelige hændelse.

Visa alla 6 recensioner