Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
447
Utgivningsdatum
2014-06-05
Förlag
Månpocket
Medarbetare
Olsson, Nils (form)
Dimensioner
180 x 110 x 30 mm
Vikt
240 g
SAB
Hc
ISBN
9789175033204

Min mormor hälsar och säger förlåt

(261 röster)  |  Läs 37 recensioner
Pocket,  Svenska, 2014-06-05
89
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det.

Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, "Miamas", och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende. Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor.Min mormor hälsar och säger förlåt är en ovanlig vardagssaga om dysfunktionella superhjältar. Med enastående komisk träffsäkerhet och ett stort bankande hjärta berättar författaren till En man som heter Ove om en mormors kompromisslösa kärlek till sitt barnbarn, och om grannarna i ett hyreshus som alla på sitt sätt slåss för en av de viktigaste mänskliga rättigheter som finns.

Rätten att få vara annorlunda.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Min mormor hälsar och säger förlåt
 2. +
 3. Britt-Marie var här

De som köpt den här boken har ofta också köpt Britt-Marie var här av Fredrik Backman (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 37 recensioner av Min mormor hälsar och säger förlåt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Backmansk fingertoppskänsla i högklass!
  Anna E, 17 augusti 2023

  Jag kan inte annat än rekommendera "Min mormor ..." till alla som söker underhållning, eftertanke eller bara älskar välskrivna böcker. Fredrik Backmans språk förmedlar känsla genom såväl ord som mellan varje rad. Läs och bli berörd!

 2. Vidunderlig bok
  Lisbeth Boström (Timrå), 2 maj 2021

  Jag har nu läst boken för andra gången och älskar den verkligen. Den har allt! Fantasi, dramatik, sorg, skratt.
  Även en tänkvärd bok om att vara annorlunda.

 3. En underbar bok!
  Evas bokhörna, 18 juli 2019

  "Min mormor hälsar och säger förlåt" är en underbar bok, skriven ur sjuåriga Elsas perspektiv. Hennes mormor var en sådan mormor som man önskar att alla barn hade, som alltid står på Elsas sida, och som bygger en hel sagovärld där Elsa är hjälten, och där hon kan glömma att hon är mobbad i skolan, inte har några jämnåriga vänner och att föräldrarna har skilt sig och ett nytt halvsyskon är på väg som säkert kommer att få Elsa att hamna i skymundan. Så sorgen och ilskan är stor hos Elsa när mor... Läs hela recensionen

 4. En bok jag gärna läser om
  Eva , 18 januari 2018

  Bästa boken hittills av Fredik Backman. Fantastisk berättelse om lilla Elsa och hennes fantasifulla mormor. En bok jag säkert kommer att läsa om och som jag redan köpt till en av mina döttrar.

 5. Underbar feel-good-bok

  Det enda tråkiga är att den tog slut för fort! Närvaro i språk och ton som värmer upp själen. En fullständigt underbar bok!

 6. Min mormor hälsar & säger förlåt
  Ellen (Tjörnarp), 26 december 2016

  Backmans andra bok,
  lite annorlunda än den först, men mycket bra.
  Om vänskap å band, mellan liten å gammal å hur blev det sedan.

  ekommenderar att man läser alla Fredrik Backmans böcker.
  ni kommer inte att ångra er.

 7. En absolut favorit
  Susanne Elvermark, 2 december 2016

  Underbar bok!! Går inte att sluta läsa. Fredrik Backmans absolut bästa bok. Många skratt och tårar och Elsas berättelse träffar verkligen rätt!

 8. Fantasifull och fantastisk!
  Emilia, 4 augusti 2016

  Fantastisk bok med underbar fantasi som knyter an till verkligheten. Man känner verkligen igenom hela boken och även om känslorna ibland väller över så avslutas allt med en positiv magkänsla. En blandning av lycka, sorg och allt där emellan. Måste läsas!

 9. Fantasifyllt
  Emma (Visby), 3 maj 2016

  I början lite rörig, men ju längre in man kommer och förstår sambandet mellan allt är det en riktigt fin berättelse där man kan känna igen sig både ur vuxet och ett barns perspektiv.
  Jag gillade den verkligen!

 10. En del tycker den är rolig
  Agnes, 14 april 2016

  Blev rekommenderad den här boken, som skulle var så rolig att man skrattade så tårarna rann. Tyvärr skrattade jag inte.Tårarna rann av ansträngningen att behöva läsa den.Det hade jag lovat att göra, men tyvärr var den inte my cup of tea.

 11. Speciellare mormor får man leta efter!
  Linda Ingemarsson, 12 april 2016

  En i det stora hela bra bok, men det är bitvis svårt för läsaren att se helheten då man får följa fler personer under resans gång. Den är rolig och mormodern är ett riktigt orginal som jag ibland kan känna mig lite avundsjuk på. Att i vissa situationer våga göra som man vill och skita i sociala regler måste vara väldigt befriande. Vi får även följa omgivningens "kamp" i att leva med detta orginal och sedan även "kampen" i att leva utan henne.

 12. Läsvärd.
  HelenaB, 1 mars 2016

  Rolig, sorglig och härlig. Saga och inte saga.Vuxna som "skyddar" barn från den onda vuxenvärlden, omskrivningar av "elaka" saker till goda och mindre goda och vad/vem man ska akta sig för. Skulle gärna se en fortsättning på boken.

 13. Älskar denna bok!
  ANNELIE , 5 februari 2016

  Den bästa bok jag läst på många år! Elsa och hennes mormor samt alla andra karaktärer går bara rakt in i hjärtat och stannar kvar. Så underbart, finurlig och roligt skriven, men med en allvarlig underton. Jag både skrattade och grät. Har inte läst någon bok som berört mig så mycket. Läser den nu för andra gången på kort tid och då är den ännu bättre!!!! Läs den och njut!

 14. så mycket
  Lena Elisabeth Keijser, 3 november 2015

  tycker jag om det tokroliga i denna skrift.
  det tokroliga vilket ju är det allvarsamma. det kanske går att säga den allvarsamma leken lever i denna skrift.

 15. Helt fantastigt!
  Clarie (Köping), 18 augusti 2015

  Spännande, rolig och sorglig på samma gång. Lite svårt att följa med i sagornas värld i bland bara. Den inger hopp för den som känner sig eller är annorlunda.

 16. Underhållande
  Bodil, 28 juli 2015

  Första meningen fick mej att fnissa å då kändes det som att det kommer att bli bra läsning. Och det var det. Den var rolig, lite småtokig, lite sorglig, tänkvärd,och på nått ställe lite jobbig där det blev för långa meningar med "kringelkrokar" och många " när man är nästan 8 år" tätt efter varandra. Men absolut en bok som fick mungiporna att hoppa upp väldigt ofta.

 17. Rekommenderar inte
  Mo, 27 juli 2015

  Efter att ha läst " En man som heter Ove", trodde jag att den här skulle vara lika bra.
  Men det var nog en av de sämsta böckerna jag har läst. Synd.

 18. Man måste se till syboliken
  yvonne sjösten (ingelstad), 22 maj 2015

  Varm berättelse om en mormor som på de mest knasiga vägar, strävar efter att "socialisera" sitt barnbarn.Humor, värme och inte utan spänning.

 19. Början dålig men slutet bra!
  Claudia, 23 april 2015

  När jag började läsa den här boken höll jag på kräkas på karaktärerna, hur allt kändes så konstlat och uppvridet. Jag var nära att sluta läsa för att jag var så irriterad. Men efter ett tag växte berättelsen och jag förstod vad författaren hade för tanke när han skrev boken. Det här är en SAGA! Och när man förstår det så smälter man! Och karaktärerna växer ochvisar sig ha dolda sidor som är tilltalande. Jag imponeras över Backmans skicklighet att väva ihop saga med verklighet. Så i slut ändan... Läs hela recensionen

 20. inte bra
  Lili Nini Lindström, 17 april 2015

  Fredik Bergmans andra böcker är jätte bra. men denna bok har han misslyckats men. väldigt konstig berättelse. alldigt för inveklad historia . sluta läsa efter 2/3 delar av boken . passade inte mig

 21. Galet
  Magnus Bengtsson, 10 april 2015

  Smågalen bok som har många poänger. Skräck och ren komik blandas på underhållande sätt.
  o o o o o o

 22. Underbar!
  Doriz Zsiga, 18 januari 2015

  Fantastisk bok att ha som högläsning i en åk 5-6. Jag och mina elever älskade den. Två världar som kommer samman i boken såväl som mellan min vuxenvärld och mina elevers värld. Härligt! Boken är ännu bättre andra gången man läser den. Fler saker kommer på plats då.

 23. Döknäpp bok!
  Sivan, 18 november 2014

  Detta var den sämsta bok jag har försökt läsa på länge.
  Jag säger "försökt" för jag har lagt den åt sidan.
  Backmans bok " En man som heter Ove" var ju hur bra som helst.
  Tyvärr kan man inte ge många plus för den här boken. Köp den inte!!

 24. Barn/ungdomsbok
  Leif , 29 oktober 2014

  Tycker att boken är den svagaste av de tidigare jag läst. Ove var mycket bättre, mormor-boken känns mer som en mysig ungdomsbok.

 25. Sämre efterföljare
  LISA Gustavsson, 15 oktober 2014

  Boken Ove hade en varm, begriplig och naturtrogen innehåll, jag bara älskade den! Motsatt håll var besvikelsen lika stor med mormor-boken. Den saknade allt det Ove innehåll...hur kunde det bli så fel.

 26. Sagobok ?
  Disco (Sundbyberg), 30 september 2014

  Långt ifrån lika rolig som Ove boken.Handlar om Elsa 8 år som lever med sagofigurer i sagornas värld och i verkligheten. Den roliga figuren var mormor karaktären men hon dör, så blir segt med sagoberättelser och svårt att hålla reda på alla namn och olika platser, varelser.

 27. Jättebra bok
  Bengtsson Alexandra, 9 september 2014

  Jag läste boken direkt efter "En man som heter Ove" och tycker den här boken var bättre än den första. Spänannde och fin på samma gång. Karaktärerna är bra beskrivna, visst är hela historien påhittad med mycket fantasi i, men det är underhållande. Kan rekommendera boken, tror den passar från 12 år och uppåt.

 28. Konstig
  Gullan, 16 augusti 2014

  En mycket märklig bok, som en blandning av barn- och vuxenbok. Jag tycker mest att den är irriterande och kommer förmodligen inte att läsa ut den.

 29. Underbar känsla hela boken igenom!
  Ulrika Hagström, 14 augusti 2014

  Alltså vilken härlig bok Fredrik har lyckats med, sådan känsla och jag blev helt kär i karaktärerna. Lilla Elsa och hennes mormor, deras vänskap är fantastisk och jag rekommenderar alla som gillar känslor att läsa denna boken!!!

 30. Högsta betyg
  Millaja, 7 augusti 2014

  En bok som jag inte kunde släppa när jag väl hade börjat läsa!
  Önskar nästan att jag inte hade läst den än och rekommenderar den varmt!

 31. Trams

  Efter att ha läst "En man som heter Ove" var jag förväntansfull inför denna nya bok men det är bara trams alltihop.

 32. Livet ur ett barns situation
  petra andersson, 18 juli 2014

  Är inte alltid enkel med mobbning mm. Tur man har en mormor som i princip gör vad som helst för man ska glömma...
  En rolig härlig lättläst bok, läser gärna fler som denna!

 33. Helt underbar!!
  -, 18 juli 2014

  En bok om udda människor, stora som små och att alla människor är olika. Den här boken får mig att känna mig extremt normal. En varm historia med mycket skratt, lite ledsamheter och hur vänskap kan uppstå.

 34. Lite trögläst
  Anna-Elise, 17 juli 2014

  Tyckte att "En man som heter Ove" var mycket underhållande och hade därför höga förväntningar på denna bok. Tyvärr tyckte jag inte lika mycket om "Min mormor hälsar och säjer förlåt", den var lite rörig men tog sig ändå mot slutet.

 35. Tyvärr....
  Läsaren, 27 juni 2014

  kunde inte läsa mer än 50 sidor, tråkig bok, inget att jämföra med "En man som heter Ove". Humorn känns dammig och pushig, de korta och roliga meningar som gjorde hela charmen i "En man som heter Ove" har tappat all kraft i den här boken.

  Hoppas nästa bok kommer tillbaka till den nivån som jag tror författaren är kapabel av.

 36. Otroligt bra!
  Inga-Lill Johansson, 19 juni 2014

  Den roligaste bok jag läst någonsin. Vill dra ut på den, kommer väl att läsa om den snart igen.
  Så otroligt "pillemariskt" skriven. Underhållande från första till sista sidan.

 37. Fantastisk
  Martina, 5 juni 2014

  Det här skulle kunna vara en av världens bästa böcker <3
  Superrolig samtidigt som den är så jävla allvarlig. Har inte läst många böcker som berört så på djupet. Blev många skratt och även en hel del tårar.

Visa alla 37 recensioner

Fler böcker av Fredrik Backman