De förklädda flickorna i Kabul (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
368
Utgivningsdatum
2015-10-15
Förlag
Månpocket
Översättare
Ann Marie Ljungberg
Originaltitel
The Underground Girls of Kabul
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
180 x 111 x 30 mm
Vikt
202 g
SAB
Ohj
ISBN
9789175034546
De förklädda flickorna i Kabul (pocket)

De förklädda flickorna i Kabul

(174 röster)  |  Läs 32 recensioner
Pocket Svenska, 2015-10-15
69
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Efter att ha fött tre flickor bestämmer sig Azita, en kvinnlig politiker i Afghanistan, för att förvandla sin fjärde dotter till en son. Hennes yngsta dotter får sitt långa hår avklippt och kläs i byxor och en jeansskjorta. Maken blir också nöjd - han blir inte längre baktalad som ett misslyckad far till enbart fyra döttrar, i ett samhälle där pojkar och män är det enda som räknas. De kallas "bacha posh" - flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. I förklädnad kan flickorna röra sig friare i ett hårt segregerat samhälle. De kan också arbeta och gå i skolan, tills puberteten sätter stopp och tvingar dem att bli kvinnor som gifts bort mot sin vilja. När journalisten Jenny Nordberg först berättade om det okända fenomenet i New York Times 2010 blev de förklädda flickorna en världsnyhet. Boken fortsätter att följa flera familjer på nära håll i Kabul och är en fascinerande historia om uppfinningsrikedom och kollektivt självbedrägeri, men blir också ett skakande reportage om hur lite en kvinnas liv är värt efter tretton års krig i Afghanistan. I sökandet efter hemligheter i en krigszon ställer författaren förbjudna frågor om sex och könsidentitet, om Gud och religiösa lagar, och om vad skillnaden mellan pojkar och flickor - eller män och kvinnor - egentligen består i. Det hon till slut finner i ett av världens farligaste länder lär oss något om vår egen historia och om människors vägran att acceptera förtryck genom alla tider.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 32 recensioner av De förklädda flickorna i Kabul. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. läste för..

  ..några år sedan, saken är den att jag tänkt på boken, men ej kommit på vad den hette eller vem som skrivit den - efter att nu letat har jag äntligen hittat.
  En mycket bra bok, känns som att man är med, där eftersom författaren varit med familjen så pass länge, ger en äkta bild av hur vardagen och livet ser ut i just denna familj, som kan tänkas ha det bättre än väldigt många andra.
  en bok för alla att läsa
  Samt hittat andra böcker som jag blev påmind om att ja just det-den har ... Läs hela recensionen

 2. Lärorikt
  Annika Gustafsson, 21 augusti 2017

  Mycket lärorikt för den som vill veta mer om dagens Afghanistan och konflikterna där. Så man inte behöver göra som SD-svansen, uttala sig om sådant man inte känner till.

 3. Kvinnors kamp

  Mycket läsvärd. De har ett tufft liv och kvinnor har inte mycket värde. Lång väg till ett jämställt samhälle med lika rättigheter.

 4. Det här är en vikitig bok. Läs den
  Tall_man, 10 mars 2017

  Denna bok är en god hjälp för att förstå en värld som ligger väldigt långt från min egen. De kapitel som försöker berätta historien bakom varför kvinnor i Afganistan är mindre värda än en häst eller en ko tycker jag är de mest intressanta. Det är också viktigt att få en isikt i att kvinnoförtrycket där är äldre än Islam.

 5. Intressant och tankeväckande på många plan
  Anni, 25 februari 2017

  Författarinnan inleder med att förklara att boken, som i övrigt är skriven i reportageform, är subjektivt skriven. Det stämmer. Författarinnan väljer, som titeln också klargör, att skildra afghanska flickor och kvinnor som lever utklädda till pojkar och män och hur deras livsvillkor ter sig. Det är intressant, Nordberg bjuder på många infallsvinklar som tycks väl underbyggda och hon håller sig strikt till ämnet. Jag skulle dock gärna även vilja läsa om hur modersrollen i Afghanistan ter sig. ... Läs hela recensionen

 6. Otroligt intressant läsning!
  Maria Pettersson, 17 januari 2017

  Alla borde läsa den här boken. Den är intressant, insiktsfull och välskriven. Jag har köpt och delat ut flera exemplar av boken bara för att vara säker på att så många som möjligt läser den.

 7. Läsvärd för oss alla i Sverige!
  Cathérine Ewalds Viotti, 12 januari 2017

  Bör läsas av alla i vårt land! Så otroligt lite vi vet och kan förstå om vi inte levt där. Kan ge oss vidgade vyer beträffande flyktingarna därifrån.

 8. Läs den!
  Majolikan (Ystad), 14 november 2016

  Tankeväckande, läs och lär och fundera. Den ger perspektiv på hur illa kvinnor behandlas i Afghanistan. Och hur kvinnor på olika sätt försöker ta sig ur underläget.

 9. Dryg men viktig
  Monica Nihlöf, 10 november 2016

  Jag tyckte boken var stundtals mycket bra men stundtals för mycket fakta som upprepades. Väldigt spännande ämne och bra genomlyst men boken tar aldrig slut.

 10. Fängslande och frustrerande
  IDA , 25 oktober 2016

  Det känns så bisarrt att tänka sig att flickor och kvinnor fortfarande har det så här i andra delar av världen. Berättelsen är rättfram och rak utan att värdera karaktärernas sätt att tänka, jag gillar det och att jag fått inblick i ett samhälle som för mig är så svårt att förstå. En mycket välskriven bok.

 11. De förklädda flickorna i Kabul -Jenny Nordberg LÄS

  En angelägen bok. Om kön, genus, hemska kvinnovillkor i Afganistan, om hur man på olika sätt jobbar runt hemska verkligheter. Om hur förteget det är med vissa företeelser, i ett stängt land med extremt ålderdomliga sedvänjor. Hur svårt det är för en västerlänning att få kunskap och en bild av dessa.

  Lite svårt att komma in i boken. Tänkte nästan lägga den ifrån mig. Men tog upp den igen. Trägen vinner. Intressant. Men väldigt frustrerande.

 12. Bra!
  Erika J, 1 juli 2016

  Jag tyckte att den var intressant och lättläst. Kul att följa några kvinnor i deras vardag i ett svårt samhälle för kvinnor i Afghanistan.
  Blir dock lite rädd då man förstår hur kvinnor blir behandlade där och att många av männen faktiskt lever i sverige. Man undrar hur de ser på oss svenskar.

 13. Mycket bra!

  Intressant, lärorik, i tiden för mig. Författaren har intervjuat flera olika personer och på att bra sätt delgivit deras upplevelser och troliga anledningar till att tillhöra gruppen förklädda flickor.

 14. LÄS DEN!
  Linda , 21 juni 2016

  Jag kunde inte lägga ifrån mig den här boken. Den är väldigt intressant och jag tycker om sättet som författaren har skrivit den på. Jag har lånat ut den till en vän och den kommer sedan få gå runt till alla mina vänner.

 15. Läs läs läs!
  Veronica Ehn, 14 juni 2016

  Denna bok är viktig! Inte bara ur perspektiv av läget i Afganistan men också genuspolitik och den lilla människans kamp om att få finnas till och bli sedd och hörd.

 16. Perspektiv på kön och identitet
  Anette Larsson, 25 april 2016

  En mycket intressant och samtidigt spännande bok som utmanar och ställer frågor om kön, identitet och både den afghanska och västerländska synen på kvinnor och kulturer. Fantastiska människoöden!

 17. Tänkvärd bok
  Marie Ekström, 25 april 2016

  En bok som gav många tankar och funderingar kring män och kvinnor, olika kulturer m m. En bok som kräver långsam läsning och eftertanke. Mycket bra!

 18. Intressant och lärorikt
  Ewa H, 7 april 2016

  Mycket intressant och lärorikt, men jag hade ändå lite problem att hålla intresset på topp boken igenom. Ger en bra inblick i en helt annan kultur än vår. Hoppas att flickor och kvinnor kommer att få det bättre i den delen av världen.

 19. Könsapartheid i verkligheten
  Maria, 7 mars 2016

  Jenny Nordberg skriver om ett angeläget ämne; att vi idag har länder med en könsapartheid som vi i Sverige knappast kan föreställa oss. Afghanistan hör till de värsta, där fredsavtal med Talibanerna riskerar att förvärra situationen för kvinnor ytterligare.

 20. Viktig och belysande bok
  CamillaW, 2 mars 2016

  Denna bok är ingen roman, utan mer skriven ur ett dokumentärperspektiv. Det är ingen tydlig början eller slut, man får se inblickar ur olika familjers liv och hur de behandlar sina barn utifrån könet (eller det önskade könet). Väldigt intressant och det är omöjligt att läsa denna bok utan att gripas av kulturen i mellanöstern som genomsyrar hela denna bok, den väcker många känslor - ilska, irritation, ledsamhet och främst vilken jäkla okunskap som finns i dessa kulturer. Du blir garanterat upprörd!

 21. Lysande!
  Pia Haxner, 1 mars 2016

  En mycket viktig och stark bok om kvinnornas liv i Afghanistan. Den berör på djupet och ger insyn i ett patriarkalt samhälle.

 22. Offentlig lögn
  Yvonne Liljegren, 27 februari 2016

  Det var lärorikt att få se in i olika familjers liv. Om familjen inte fick någon pojke kunde de klä ut en flicka till pojke för att rädda familjens anseende. Flickan fick vara pojke i alla avseenden tills att hon började få kvinnliga former. Då fick familjen säga tyvärr har han blivit en hon och det accepterandes. Detta ställde naturligtvis till problem för pojkflickan när hon sedan enbart måste umgås med kvinnor. Hon hade varken lärt sig kvinnogöra och det kvinnliga sättet att kommunicera. ... Läs hela recensionen

 23. Viktig kunskap om en kultur
  Margareta Malmberg, 24 februari 2016

  Boken har givit mig en aha-upplevelse. Den ger en bättre förståelse för varför unga män som kommer hit bär sig så ohyfsat åt mot våra flickor. Bättre introduktion är nödvändig.

 24. flickor/pojkar
  Lillemor Nilsson, 21 februari 2016

  Det här hade jag ingen aning om! Det var mycket spännande att läsa om hur föräldrar i Afghanistan ändrar kön på sina barn , allt för att det ska bli ett drägligare liv för både barn o familj. En spännande reportagebok!

 25. Fantastisk bok men skrämmande!
  Tjersan, 19 februari 2016

  Jag hade ingen aning om hur fruktansvärd situationen är för kvinnor i Afghanistan innan jag läst denna fantastiska bok. Det är så skrämmande att religionen ska få styra hur kvinnor ska leva och de behandlas sämre än djur ibland, tycker jag.

  Vissa avsnitt var litet sega men som helhet en fantastisk bok som alla bör läsa för att förstå vad som händer i vissa delar av världen!

 26. skrämmande verklighet
  eh, 26 januari 2016

  Boken är mycket intressant men ..... är detta Sverige om 50 år med 35 000 nyanlända ungdomar från till stor del Afghanistan. Viktig bok för ALLA att läsa, politiker inte minst.

 27. Fantastisk bok!
  Isabell Gustafsson (Västerås), 19 januari 2016

  som berör och väcker känslor såsom förtvivlan, ilska, sorg men också hopp! Hopp om att kvinnornas situation i Afghanistan skall förbättras och att de visas respekt och egenvärde.

 28. En fängslande ögonöppnare
  Malin, 12 januari 2016

  En av de viktigaste böckerna jag läst - om kvinnor, könsroller, krig och en av nycklarna till fred. Boken ger även ett historiskt perspektiv på hur könsrollerna blev som de blev.

 29. Intressant
  Kerstin Marenius, 8 januari 2016

  Intressant och givande bok om flickors och kvinnors levnadsvillkor. Var nyhet för mig att man klädde ut flickor till pojkar för att förbättra deras möjligheter till en friare barndom. Samt att de kunde vara till hjälp med att uträtta ärenden. Den här boken kan jag verkligen rekommendera. Den öppnar våra ögon.

 30. Intressant läsning
  Birgitta, 31 december 2015

  Absolut läsvärd bok om man är intresserad av Mellanösterns historia. En ögonöppnare för hur samhället fungerar i Afganistan och varför det blir krockar när det svenska samhället ställer andra krav.

 31. Bra bok.
  Eva Pålsson, 31 december 2015

  Det är en mycket intressant bok. Den delen av världen har jag inte så stor kunskap om, så jag läste den med stort intresse.

 32. Fantastiskt reportage!
  Lil Bohlin (DJURSHOLM), 10 november 2015

  Boken De förklädda kvinnorna i Kabul av Jenny Nordberg är ett mycket intressant reportage om kvinnors situation i Afghanistan. Den berör både den kulturellt betingade situationen i landet och även till viss del religionens inflytande över människor. Rolig att läsa då den beskriver nu existerande människors liv.

Visa alla 32 recensioner

Fler böcker av Jenny Nordberg