Vargattacken (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
229
Utgivningsdatum
2019-02-12
Förlag
Månpocket
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
178 x 110 x 13 mm
Vikt
131 g
SAB
Ug:bf Kolmårdens djurpark
ISBN
9789175038988

Vargattacken

(14 röster)  |  Läs 5 recensioner
Pocket,  Svenska, 2019-02-12
89
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Den 17 juni 2012 klockan 11.18 på förmiddagen hittas en ung kvinna död inne i ett av varghägnen på Kolmårdens djurpark. Den 30-åriga vargguiden hade tidigare samma morgon gått in ensam när vargarna plötsligt attackerade henne.

Vad som egentligen inträffade i varghägnet på Kolmården i juni 2012 är en gåta. Likaså hur den utrotade svenska vargen plötsligt kunde återvända till de svenska skogarna i mitten av 1980-talet.

Vargattacken är inte en naturvetenskaplig bok. Det är inte en bok om den skandinaviska vargen. Det är en bok om människor, människors besatthet, ärelystnad och girighet. Men också en bok om enskilda individer som vill göra gott. Som vill rädda världen. Det är en bok som handlar om hur naturen blivit en upplevelseindustri. En industri som skulle rädda en svensk bruksort. Det är en bok om hur det gick till när det vilda blev ett föremål för våra projektioner och våra idéer om gott och ont. Om våra idéer om hur ett samhälle bör organiseras. Det är en bok om människans önskan att kontrollera naturen. En djurpark och det som händer där säger betydligt mer om oss människor än om djuren som hålls fångna i dess hägn. De är, när allt kommer omkring, inget mer än djur. Djur som följer sina instinkter.

Men mest av allt är det en bok om vad som egentligen hände i varghägnet den där söndagen för sex år sedan. Och hur det kunde ske.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vargattacken
 2. +
 3. Vid vägs ände : om arbetet med att rädda världens noshörningar, elefanter och tigrar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vid vägs ände : om arbetet med att rädda världe... av Ola Jennersten, Tom Svensson (inbunden).

Köp båda 2 för 491 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Vargattacken. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant, men för lång
  DeHa, 14 augusti 2020

  Att vargattacken var en hemsk olycka råder inget tvivel om. Men frågan är om inte Lars Berge blev lite väl besatt av händelsen. Boken är sprängfylld med allt material Berge kommit över, vilket tillslut blir ett litet uppslagsverk om vargar och på bekostnad av spänningen och mitt intresse för boken. T.ex. ägnas ett helt kapitel åt nazisternas och Hitlers fascination av vargen. Förvisso lärorikt som kuriosa, men det för inte berättelsen framåt. Dessutom hoppar han oavbrutet mellan andra varghän... Läs hela recensionen

 2. Farliga försök.
  Carl-Gustaf Colliander, 5 februari 2020

  Boken illustrerar ,väl den okunnighet och dårskap ,som låg bakom djurparkens hantering av vargar och personal.kunskap i massor att hämta innan Kolmården satte sin försök i verket.

 3. Mycket intressant bok
  Carina, 28 december 2019

  En bladvändare, som får en att tänka till om varför vi har djurparker och vårt förhållande till djur i allmänhet. Lättläst och svårt att lägga ned.

 4. Hårdvinklad bok som gör mig skeptisk
  Krister Nässén, 26 november 2019

  När denna bok kom satte jag betyget 3, men jag var för generös där och gör en "tilläggsrecension". Nöjer mig med att bjuda på följande citat om Jan Lindblad och hans tigrar (sidan 178):

  "Att Lillan och Rani kunde vara farliga för människor var inte en bild som delades av Jan Lindblad. Den svenske filmaren påstod att han kunde tala 'tigerska'. Hans tigrar trodde att han också var en tiger, förklarade han i intervjuer. Inget farligt skulle kunna hända."

  I Jan lindblads bok "T... Läs hela recensionen

 5. Sanningen
  Zebo matte, 14 juni 2019

  Denna bok motbevisar vår tidigare uppfattning om vargen, inte genom att argumentera mot gällande uppfattningar, utan genom att berätta om människans relation till och upplevelser runt vargen världsvitt.
  Fakta har ruskat om förut gällande föreställningar på djupet vilket bla resulterat i ett Kolmården utan vargar.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Lars Berge