Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
375
Utgivningsdatum
2019-04-09
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Månpocket
Medarbetare
Crispin Ekström, Emilie (form)
Dimensioner
177 x 110 x 24 mm
Vikt
207 g
SAB
Lz Nordström, Ester Blenda
ISBN
9789175039350
Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (pocket)

Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström

(74 röster)  |  Läs 8 recensioner
Pocket Svenska, 2019-04-09
75
 • Finns i lager! Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet

Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.

Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.

Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström
 2. +
 3. Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda... av Fatima Bremmer (storpocket).

Köp båda 2 för 195 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Spännande liv, inte så spännande läsning
  CG , 30 december 2020

  Det är en väldigt genomarbetad och snygg bok om en kvinna med ett spännande liv i en intressant tid. Däremot var det ingen "spännande historia" att följa och läsa enligt mig, eftersom den beskrivs ur ett tydligt utifrånperspektiv som är märkbart skrivet av en intresserad historiker. Den är välskriven och jag är imponerad av författarens insyn i hennes historia, men tyvärr är det inte min smak av bok.

 2. Ett mycket fint personporträtt
  Andreas Sellfors, 20 juli 2020

  Att denna biografin om Ester Blenda Nordström är den första som gjorts. Det är faktiskt riktigt skamligt. För den livshistoria, och den journalistik som Nordström gjorde, den är riktigt häpnadsväckande. Och det märks verkligen att Bremmer gjort en riktig djupdykning i Nordströms livsgärning. Vilket i för sig inte är konstigt sett till att hon haft tillgång till Nordströms egna brevsamlingar och dagböcker. Men det är emellertid inte någon garanti för att du ska få ihop en spännande historia. F... Läs hela recensionen

 3. fin berättelse
  Tina , 1 november 2019

  Jag blev tyvärr lite besviken över hur boken var skriven. Kände emellanåt vissa delar saknade ett sammanhang och jag fick gå tillbaka i texten för att läsa det igen. Jag kände ibland att jag läste en faktabok med alla kommentarer och hänvisningar till andra böcker skrivna av Ester. Men det kan vara en smaksak från min sida.
  Jag försväntade mig något helt annat när jag läste beskriviningen ovan. Jag trodde jag skulle fångas i en fantastisk historia. Men tyvärr tyckte jag det var någonting... Läs hela recensionen

 4. Förtrollas av Ester Blendas öde
  BiblioteKarin, 6 augusti 2019

  Vilket spännande livsöde. Konstigt att hon inte fått större uppmärksamhet i historieskrivningen. Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig hennes liv engagerar och berör.

 5. Upplysande porträtt
  Anni, 3 augusti 2019

  Speciellt i början är boken svårtillgänglig, vilket förvånar mig som läst och uppskattat Bremmers "De sista tanterna". Gång på gång var jag tvungen att gå tillbaka i texten, när sammanhang saknades, nya personer tillkommit eller beskrivs så att man inte vet om det är en man eller kvinna som åsyftas. Man uppslukas dock av handlingen, som tar över. Jag uppskattade också de fotografier som finns i boken, men saknade de som istället för att publiceras, enbart ingående beskrivs. Att Bremmer lyfter... Läs hela recensionen

 6. Helt underbar och gripande.

  Perfekt läsning nu när vi firar kvinnlig rösträtt 100 år. Ester Blenda förtjänar en framskjuten plats i Sveriges historia som banbrytande journalist, barnboksförfattare och dom svagas röst i samhället.

 7. Utställning
  I, 20 juni 2019

  För de läsare som befinner sig i Skåne, rekommenderar jag ett besök på Skarhults slott där det pågår en utställning om Ester

 8. Fantastisk kvinnihistoria
  Maria Westerlund Numan, 25 april 2019

  Mycket intressant och läsvärd om en ovanligt tuff och skärpt kvinnlig journalist - den första wallraffaren.
  Vilken lycka att vi får ta del av hennes liv, arbete och äventyr. Hade detta varit en man, så skulle vi nog ha hört om honom tidigare... men nu var det en osedvanlig kvinna. Tack Fredrika Brenner.

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Fatima Bremmer

 • De sista tanterna : ett porträtt av 1900-talets osynliga vardagshjältar

  Fatima Bremmer, Magnus Wennman

  Lär känna tanten! Hon som lägger upp håret på papiljotter, som bakar sina egna kakor, som aldrig skulle sätta på sig ett par jeans men gärna en rockklänning med knäppning i ryggen. Tanterna har länge varit osynliga. De har slitit i det tysta. De s...

 • De sista tanterna : från husmor till modeikon

  Fatima Bremmer, Magnus Wennman

  Lär känna tanten! Hon som lägger upp håret på papiljotter, som bakar sina egna kakor, som aldrig skulle sätta på sig ett par jeans men gärna en rockklänning med knäppning i ryggen. Tanterna har länge varit osynliga. De har slitit i det tysta. De s...