Den gröne mannen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
143
Utgivningsdatum
2013-12-16
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Medarbetare
Herlin, Bo (form)
Dimensioner
245 x 175 x 15 mm
Vikt
465 g
SAB
Icdc,726
ISBN
9789175042633
Den gröne mannen (inbunden)

Den gröne mannen

(10 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-12-16
229
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
När vi besöker våra katedraler och församlingskyrkor och tittar noggrant på de skulpturala utsmyckningar som finns där, ser vi ofta underliga, gåtfulla bladbeklädda ansikten som stirrar tillbaka på oss. Vi är ju vana vid att i kyrkorna se bilder som söker förmedla kristna budskap. I västerlandets kyrkorum dominerar givetvis överlägset bibliska historier. Men i många fall döljer sig i dessa miljöer även andra detaljer som inte riktigt verkar passa in och som dessutom har ett hedniskt eller förkristet ursprung. Ett sådant oväntat och opassande motiv är just dessa bladbeklädda huvuden. Ibland är dessa huvuden sammansatta av ett eller flera blad, andra gånger syns ett ansikte där blad växer ut ur mun, öron, ögon och näsborrar. Det är dessa så kallade bladmän som denna bok handlar om.

Hur kommer det sig att ett hedniskt motiv kom in i kyrkorna och var tolererat överallt av en inte särskilt tolerant kyrka? Dess spridning i kyrkorna är nästan en del av bladmannens hemlighet (gåta).

Adéle Schreiber, lärare och fil. mag. i konstvetenskap. är välkänd för sina kritikerrosade böcker Enhörningen, Den hinduiska gudavärlden i indisk konst och litteratur och Judiskt liv i Indien.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den gröne mannen
 2. +
 3. Perserkrigen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Perserkrigen av Prokopios (inbunden).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Den gröne mannen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Den gröne mannen.
  Katarina Östman, 30 april 2018

  Den är intressant på sitt sätt eftersom den visar på flera epoker och stilar där den Gröne mannen finns med på något sätt, intressant är också att "han" följt med in i den kristna kyrkan från att ha varit populär under hednatid. Men när jag köpte boken förväntade jag mig betydligt mer om vad/vem Den gröne mannen är och vad han symboliserat. Nu framgår det i början av boken att det kanske inte finns så mycket källor om vad Den gröne mannen stått för eller var "han" kommer ifrån tyvärr. Men är ... Läs hela recensionen

 2. Banbrytande konsthistorisk studie
  Kia, 2 april 2018

  Fantastisk konsthistorisk studie som berättar om ett av de viktigaste motiven i katedralkonsten. Mycket läsvärd! Kan rekommenderas till alla som är intresserade av konst och historia.

 3. Ny forskning från svensk mark!
  Kunskapskällan, 11 april 2017

  Fantastiskt intressant bok med många illustrationer! Det enda som är synd är att den inte är på engelska så att den skulle kunna få bättre spridning.

Visa alla 3 recensioner