Det hotade universitetet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
282
Utgivningsdatum
2016-02-08
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Medarbetare
Gustavsson, Sverker (förf.) / Hirschfeldt, Johan (förf.) / Karlsson, Christer (förf.) / Sundberg, Elin (förf.) / Sundqvist, Bo (förf.) / Thomas, Keith (förf.) / Tåhlin, Michael (förf.) / Widmalm, Sten (förf.) / Widmalm, Sven (förf.) / Ahlbäck Öberg, Shirin (red.) / Bennich-Björkman, Li (red.) / Herm
Dimensioner
220 x 140 x 25 mm
Vikt
336 g
ISBN
9789175042992

Det hotade universitetet

(2 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2016-02-08
243
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Sedan det moderna forskningsuniversitetet såg dagens ljus för två hundra år sen har forskning och vetenskap gjort bevisligen världen bättre. Kunskap, kreativitet, kritik och kollegialitet har utgjort nyckel till denna exempellösa framgång.

Akademins framgång har dock inte vilat på en demokratisk-politisk logik som genomsyrar dagens samhälle, utan på en parallell och alldeles egen verklighet där forskarna i sitt sökande har drivits av sitt engagemang och sin nyfikenhet.
När denna anda får råda inom vetenskapen blir det också bra för samhället i stort.

Men i dagens projektsamhälle med sina krav på en kortsiktig resultatleverans framstår akademins sätt att fungera som provocerande.

Hur kunde det bli så och vad gör vi åt det?

I denna bok söker ett antal engagerade forskare, tidigare universitetsrektorer och ämbetsmän svar på dessa frågor. De är förskräckta över en utveckling där djup kunskap, vildsint kreativitet, kritiska samtal och kollegialt ansvar kastas på sophögen, denna utveckling får inte fortsätta! Då rycker vi undan mattan för mänskliga framsteg och ett civiliserat samhälle.

Vi måste försvara de värden som akademin står på sedan lång tid tillbaka - inte för att de är traditionella, utan för att de är de modernaste vi har.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det hotade universitetet
 2. +
 3. Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå sig på tonåringen och få en bättre relation och dialog

De som köpt den här boken har ofta också köpt Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå s... av Lena Skogholm (inbunden).

Köp båda 2 för 472 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Det hotade universitetet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett måste för högskoleanställda och politiker
  Grebo, 12 juni 2018

  Denna antologi sammanfattar de aktuella problemen i högre utbildning och forskning. En väckarklocka framför allt för utbildningspolitiker och chefer/ledare. vid högskolor och universitet.

 2. Tänkvärd bok om högskoleväsendets utveckling
  Robert Stenkvist, 13 augusti 2016

  En antologi där olika författare, samtliga knutna till högskolevärlden på olika sätt, ger sin syn på högskolans utveckling. Mycket handlar om statens styrning och finansieringen av högskolan. Bilden författarna ger är inte rosenskimrande, men hur sann den är är upp till läsarna. Bra lättläst bok som väcker både tankar och vissa farhågor.

Visa alla 2 recensioner