Klimatet och människan under 12000 år (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
456
Utgivningsdatum
2017-08-30
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Medarbetare
Balgård, Sture (form)
Dimensioner
227 x 155 x 35 mm
Vikt
895 g
SAB
K
ISBN
9789175043234
Klimatet och människan under 12000 år (inbunden)

Klimatet och människan under 12000 år

(33 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-08-30
279

8% rabatt med kod MARS8 i kassan

Gäller t.o.m. 4 mars. Villkor.

 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I boken presenteras för första gången på svenska resultaten från den senaste klimathistoriska forskningen för en bred publik.

I en välblandad mix av historia och klimatvetenskap får läsaren följa med på en medryckande resa genom världshistorien då kraftiga och plötsliga klimatförändringar emellanåt dramatiskt förändrat livsvillkoren för miljoner människor. För 6 000 år sedan var till exempel Sahara en frodig savann i stället för världens största öken, samtidigt som klimatet var varmt nog i Sverige för sköldpaddor och vilda vindruvor.

Senare under historien har stora variationer i monsunregnen i Asien gett upphov till antingen välstånd eller hungersnöd för miljontals människor. För tusen år sedan kollapsade indianska civilisationer av torka, samtidigt som ett varmare klimat tillät nordbor att kolonisera södra Grönland. Den så kallade lilla istiden, som kulminerade på 1600-talet, orsakade försörjningskriser i Europa och Kina och på många andra håll i världen.

Författaren ger oss åtskilliga spännande och lärorika exempel på hur klimatförändringar under historien påverkat utvecklingen i olika delar av världen och hur människor hanterat eller inte hanterat konsekvenserna av klimatförändringar. Det är insikter som är mycket relevanta i vår tid.

Fredrik Charpentier Ljungqvist är fil.dr i historia och knuten till både Historiska institutionen och Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet. På Dialogos har han tidigare publicerat Den långa medeltiden (2015), som han året därpå belönades med Cliopriset för, för sin förmåga att förmedla färska vetenskapliga insikter till en bred publik .
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Klimatet och människan under 12000 år
 2. +
 3. Den långa medeltiden : de nordiska ländernas historia från folkvandringstid till reformation

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den långa medeltiden : de nordiska ländernas hi... av Fredrik Charpentier Ljungqvist (inbunden).

Köp båda 2 för 582 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Klimatet och människan under 12000 år. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Det är inte så enkelt, det här med klimat.
  Lars Norling, 19 april 2023

  En bra redogörelse för hur människa genom tidern har varit i klimatets våld. Något att begrunda för dem som tror på enkla samband.

 2. Mycket bra bas för sunt förnuft om klimatet
  Lasse, 22 mars 2022

  Ger viktigt perspektiv för att syna propagandan som pågått länge nu.

  Intressanta saker som att fynd fossilier i nuvarande danmark och skåne som tyder på att varit väldigt mycket varmare 6000-7000 år sedan. En typ av sköldpadda skulle antyda klimat som västindien, typ.

 3. En bok alla borde läsa!
  Ivar Lönnroth, 4 november 2021

  Man får för första gången en riktig beskrivning av klimatets utveckling som ställer mycket av medias rapporter i en helt ny dager. Visste ni att det fanns sköldpaddor och pelikaner i Sverige för 5000 år sedan och att Grönland var förhållande vis grönt när vikingarna bosatte sig där för 1000 år sedan och att omfattande vinodling skedde vid samma tid i England?

 4. Personligt intryck av boken
  Börje Åstrand, 19 december 2019

  Ger en bra beskrivning av klimatets påverkan på människans samhällen. Ger som jag uppfattar bra evidens för hur klimatet varierat under 12000 år. Samt ger en oroande inblick hur vi med mänskliga aktiviteter har påverkat klimatet de senaste 159 åren.

 5. Välbalanserad klimatinformation
  Lars Gideon Marketeg, 4 november 2019

  Boken Klimatet och människan i 12000 år ger en mycket bra sammanfattning av vårt klimat. Boken ger också en verkligen kunnig persons syn på klimatet. Nu för tiden läser man om olika människor som har klimatångest och allt vad det kallas. Det leder ofta till att okunniga människor drar egna, ofta dåligt underbyggda slutsatser om vårt klimat.
  När man läst den här boken förstår man att det pågår och att det alltid har pågått en klimatförändring. Boken är mycket välskriven och den ger en vet... Läs hela recensionen

 6. Bra överblick av klimathistorien!
  DataRolf, 23 juli 2018

  En välskriven och kunnig beskrivning av vår klimathistoria. Fler borde läsa och begrunda vädrets betydelse för de mänskliga civilisationerna. Kan läsas av både lekmän och experter.

 7. En efterlängtad, saklig analys av klimatfrågan
  Rolf Henry Ingemar Carlsson, 13 februari 2018

  Författaren med sin gedigna, vetenskapliga bakgrund som historiker och paleoklimatolog är skickad som få att ge en saklig bild av klimatutvecklingen. Därtill är framställningen grundad i ett ingående studium av forskningen på området där också stora framsteg gjorts, särskilt när det gäller information om den historiska utvecklingen sedan den senaste istiden. Klimatet har genomgått stora, dramatiska och snabba förändringar under dessa 12000 år. De förändringar som nu pågår är ingalunda unika. ... Läs hela recensionen

 8. Viktigt komplement i klimatdebatten
  cfglb, 4 januari 2018

  Välinitierad skildring av klimatutvecklingen, som ger perspektiv på den klimatutveckling som sker just nu. Jag har redan tidigare läst första upplagan av boken och beställde den direkt när jag fick reda på att CFL kommit med en ny utökad upplaga.

Visa alla 8 recensioner