Snorre och sagorna : de isländska källorna till vår äldre kulturhistoria (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2017-09-14
Förlag
Dialogos Förlag
Dimensioner
217 x 143 x 22 mm
Vikt
335 g
SAB
Kt
ISBN
9789175043258
Snorre och sagorna : de isländska källorna till vår äldre kulturhistoria (inbunden)

Snorre och sagorna : de isländska källorna till vår äldre kulturhistoria

Inbunden Svenska, 2017-09-14
259
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
År 1658 anlände den förste islänningen sedan medeltiden till Sverige, och han hade med sig ett antal sagahandskrifter. Forntiden hade anlänt och sedan dess har vår äldre historieskrivning till stor del vilat på ett isländskt fundament.

Dessa sagor hade skrivits långt tidigare, av författare och poeter verksamma från 1100- till 1300-talet. De var själva fascinerade av att de en gång varit vikingar, och de gjorde sitt bästa för att låta sitt förflutna framträda i all dess bloddrypande och hedniska mustighet.

Målet med denna bok är att söka förstå dessa författares metoder och på så vis öka vår insikt i vilket slags källor vår äldre kulturhistoria bygger på. Åtskilligt i de medeltida texternas bakgrund är okänt för de flesta och kan verka förvånande för oss idag, såsom att det främst var kyrkans män som återupplivade den förkristna mytologin.

Boken skildrar de föreställningar och det kulturella klimat som gjorde en sådan utveckling möjlig.

Mikael Males är universitetslektor i norrön filologi vid Universitetet i Oslo. Han har bakgrund i historia och klassiska språk och har sin utbildning från Göteborgs universitet och Háskóli Íslands. Hans specialområde är skaldedikt och mötet mellan lokal och latinsk lärdom på det medeltida Island.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Snorre och sagorna : de isländska källorna till vår äldre kulturhistoria
  2. +
  3. Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det fallna imperiet : Ryssland och väst under V... av Martin Kragh (inbunden).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mikael Males

  • The Poetic Genesis of Old Icelandic Literature

    Mikael Males

    This book assesses the importance of poetry for the Old Icelandic literary flowering of c. 1150-1350. It addresses the apparent paradox that an extremely conservative form of literature, namely skaldic poetry, was at the core of the most innovativ...