Religion och hår (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
155
Utgivningsdatum
2019-10-02
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Dimensioner
218 x 144 x 18 mm
Vikt
405 g
SAB
Cm.08
ISBN
9789175043524

Religion och hår

(2 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2019-10-02
217
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Hår är viktigt för oss människor. Genom att klippa och raka oss eller låta bli har vi möjlighet att uttrycka vår identitet. Men vårt hår är inte enbart en privat angelägenhet. Också Gud tycks vilja ha ett ord med i laget. För faktum är att i alla stora religioner finns det normer och regler för hur vi människor ska hantera vårt hår och de är många.

Att studera dessa religiösa uttryck är minst sagt fascinerande. Det uppstår mängder med frågor. Varför låter en del ortodoxa män håret växa vid tinningarna, och formar det som skruvlockar? Varför rakar kristna munkar sina hår så att bara en hårkrans återstår? Varför rakar många muslimska kvinnor en del av sitt kroppshår? Varför offrar en del hinduiska kvinnor sitt långa hår till Vishnu, och betalar för det trots att håret säljs för stora belopp till väst? Varför klipper sig inte sikher och varför har de turban? Och varför har många rastafarier dreadlocks?

Men religionerna har inte bara en mängd regler för hur håret ska hanteras. Religionerna är också fulla av berättelser där håret spelar en central roll. I denna bok behandlas många av dessa. Vi får vi så klart möta den bibliske hjälten Simson vars styrka sitter i håret. Vi får veta varifrån uppfattningen om Jesu långa hår härstammar och om det finns någon sanning i det. Vi närmar oss förrädaren Judas och bilden av hur hans hår kan ha sett ut. Och så studerar vi så klart profeten Muhammeds utseende. Är det sant att han hade fyra flätor? Vi tittar närmare på de hinduiska gudarna Vishnu och Shiva och deras förhållande till hår. Och så granskas bilden av Buddha. Varför framställs han alltid med hår trots att alla buddhistiska munkar rakar sig på huvudet för att efterlikna Buddha? Och mycket, mycket mer.

Religion och hår är en populärvetenskaplig bok som vänder sig till alla intresserade. Boken är rikt illustrerad och lättillgänglig. Förutom berättelser om religion och hår presenteras bakgrunden till alla religioner. Också den läsare som saknar större kunskap om religionerna kan läsa boken med behållning. Boken innehåller också historiska perspektiv. De religiösa uttrycken kompletteras med historiska. Ett avslutande kapitel ägnas helt åt en överblick av hur vi historiskt behandlar vårt hår.

Daniel Sandin är författare och gymnasielärare i bland annat religionskunskap i Lund.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Religion och hår
 2. +
 3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 456 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Religion och hår. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant och underhållande!

  Jag har aldrig direkt reflekterat över det tidigare. Att religioner har ett speciellt förhållningssätt till hår.

  Här har du en bok som tar upp just det på ett väldigt enkelt och lättförståeligt sätt. Det är lite som en faktabok fast i en berättande form med små komiska kommentarer här och där.

  Daniel Sandin ger oss en snabblektion av grunderna inom några av de stora religionerna och visar på sambandet mellan gamla skrifter och modernt hårbruk.

  Har du ett allmänt int... Läs hela recensionen

 2. Populärvetenskap när det är som bäst
  fredrikegerman, 17 december 2019

  Som religionslärare/vetare/intresserad njuter jag i fulla drag av denna bok.
  Rekommenderas starkt om du är allmänt intresserad av religion. Lättillgänglig utan att göra avkall på innehållet.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Daniel Sandin

 • Religion och sex

  Daniel Sandin

  Religion och sex är en populärvetenskaplig bok. Sex är ett av de mest naturliga och självklara kännetecknen för vår art. Lika karaktäristiskt tycks dock människans vilja att begränsa denna sexualitet vara, och föga förvånande har olika religiösa å...

 • Upptäck Religion Grundbok

  Daniel Sandin, Börge Ring

  Grundboken Upptäck Religion i ny upplaga, helt i linje med Lgr22 Grundboken berättar om de fem världsreligionerna: kristendom, judendom, islam, hinduism och buddhism. Ett inledande kapitel handlar om etik och etiska frågor löper sedan som en röd t...