Sjöhärads bortglömda historia : från yngre stenåldern till medeltidens slut (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2021-06-03
Förlag
Dialogos Förlag
Dimensioner
243 x 173 x 18 mm
Vikt
550 g
SAB
Jcbh.3,Ncbh
ISBN
9789175043791
Sjöhärads bortglömda historia : från yngre stenåldern till medeltidens slut (inbunden)

Sjöhärads bortglömda historia : från yngre stenåldern till medeltidens slut

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2021-06-03
269
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Sjöhärads bortglömda historia : från yngre stenåldern till medeltidens slut Kan levereras innan julafton
Den bygd som omfattar delar av Västbo och Mo härader i Småland och Kinds härad i Västergötland utgjorde under lång tid ett gränsland mellan Sverige och Danmark. Regionen är uppdelad på två landskap, tre län och två stift. Den präglas av en gemensam kultur och en gemensam historia, men den har inget namn som uttrycker samhörigheten. Därför fick den i denna bok namnet Sjöhärad.

Bygdens gemensamma kulturella identitet observerades av intendenten vid Kungl. Vitterhetsakademien Nils Gabriel Djurklou när han 1869 1870 gjorde en inventeringsresa i Kind, Östbo och Västbo. Förre arkeologiprofessorn i Stockholm Åke Hyenstrand betecknade bygden som en egen arkeologisk region.

I denna populärvetenskapliga studie spåras ursprunget till bygdens särart och vi följer dess utveckling under fem tusen år fram till medeltidens slut.

Författarna har kombinerat en historisk och en arkeologisk metod. Underlaget är de fasta fornminnena, ett par medeltida brev och talrika exkursioner i terrängen.

Bengt Wadensjö är teol.dr och docent i kyrkohistoria och biskop emeritus i Karlstads stift. Mona Lorentzson är arkeolog och kyrkoantikvarie.

BILAGOR med detaljerade uppställningar som bildar underlag för texten ligger på förlagets hemsida www.dialogosforlag.se.

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sjöhärads bortglömda historia : från yngre stenåldern till medeltidens slut
 2. +
 3. Vikingarnas största slag

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vikingarnas största slag av Kim Hjardar (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • De lyckliga öarnas land

  Bengt Wadensjö

  Lurö kyrkoruin mitt ute i Vänern är rester av en romansk stenkyrka med absid, byggd i mitten av 1000-talet. Den var lika stor som de största samtida stenkyrkorna i Skara stift. Den finns inte nämnd i några dokument som anger när den byggdes och va...

 • Ekon i Husaby

  Bengt Wadensjö

  Olov Skötkonungs dop i Husaby var en symbolhandling av enorm betydelse för framtiden. Grunden lades för ett helt nytt samhälle där den gamla järnåldersbebyggelsen med enstaka gårdar och små byar fördes samman i socknar med gemensam kultplats, ny r...