Den underbara revolutionen : August Blanche och ståndssamhällets fall (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
291
Utgivningsdatum
2023-10-26
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Dimensioner
230 x 150 x 25 mm
Vikt
608 g
SAB
Lz Blanche, August
ISBN
9789175044255

Den underbara revolutionen : August Blanche och ståndssamhällets fall

Inbunden,  Svenska, 2023-10-26
259
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Under dagarna 4 till 8 december 1865 fattade de fyra stånden beslut om att avskaffa sig själva som representanter i riksdagen. Därmed upphörde också det svenska ståndssamhället att existera. Innan dess hade hela svenska folket representerats i riksdagen av den lilla andel som de fyra stånden utgjorde, vilket endast var några få procent.

Författaren August Blanche (1811 1868) var under hela sin yrkeskarriär skarpt kritisk mot denna ordning. För honom var det fullständigt obegripligt att den ålderdomliga fyrdelningen upprätthölls. Den motsvarade inte längre det nya, moderna samhällets krav. Och Blanche var inte ensam kritiker. Men i riksdagen tycktes det länge fullständigt omöjligt att få någon förändring till stånd.

August Blanche hade många roller: författare, tidningsman, politiker och salongsvärd. I sina skönlitterära berättelser och teaterstycken skildrade han det svenska ståndssamhället mer levande och med större förståelse än någon annan. Som journalist kämpade han outtröttligt för att förändra Sverige till ett mer rättvist och mindre ojämlikt land. Men det var inte minst som retoriker han var i sitt esse. Med sina tal fängslade han åhörarna till den grad att han fick hedersbenämningen folktribun.

Detta är en skildring av August Blanches liv och verk. Samtidigt är det berättelse om hur det svenska samhället under 1800-talets lopp genomgick en grundlig förändring: från en utfattig nation på katastrofens brant till ett dynamiskt land med stark självkänsla, på god väg in i industrialisering och demokrati.

Bo Hammarlund är fil.dr i historia och tidigare kansliarkivarie i Regeringskansliet. Sin doktorsavhandling Politik utan partier ägnade han frågan hur frihetstidens unika styrelseskick, med politiska partier och parlamentarism, kunde utvecklas ur den föregående epokens suveräna kungavälde.

På Dialogos har han givit ut boken Den aristokratiske rebellen, som handlar om den stridbare författaren och politikern Magnus Jacob Crusenstolpe, som förkroppsligade mycket av den demokratiska utveckling som skedde i 1800-talets Sverige.

Senare har han i Personhistorisk tidskrift publicerat artiklar om Magnus Jacob Crusenstolpe och om hans radikala föregångsmän under 1790-talet samt en rad recensioner och debattartiklar i olika facktidskrifter. Och i november 2023 kom hans andra bok på Dialogos Den underbara revolutionen. August Blanche och ståndsamhällets fall.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den underbara revolutionen : August Blanche och ståndssamhällets fall
  2. +
  3. Honungsfällan : historien om Swedbank, Ryssland och världens största penningtvättskandal

De som köpt den här boken har ofta också köpt Honungsfällan : historien om Swedbank, Ryssland... av Lars Berge, Axel Gordh Humlesjö (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bo Hammarlund