Den äldsta fornnordiska litteraturen : nya vetenskapliga rön (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
248
Utgivningsdatum
2024-04-16
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Dimensioner
215 x 140 x 23 mm
Vikt
488 g
SAB
G.2
ISBN
9789175044347

Den äldsta fornnordiska litteraturen : nya vetenskapliga rön

Inbunden,  Svenska, 2024-04-16
259
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den tidiga fornnordiska litteraturen förser oss med de enda hedniska texter som är bevarade från Europas medeltid. Varken på keltiskt, slaviskt eller övrigt germanskt område finner vi någon motsvarighet, och detta ger oss en unik möjlighet att närma oss en av de kulturer som blomstrade i Europa före kristendomens slutgiltiga seger.

De hedniska skalderna i Norden använde alla resurser som stod till buds och påverkades av olika kulturer. Mötet mellan traditioner under vikingatiden gav upphov till en anmärkningsvärd litterär blomstring och uppfinningsrikedom, så mycket djärvare då den inte var underordnad kyrkans normer. I denna bok ges en introduktion till studier av texter på döda språk och till fornnordisk metrik.

Därefter analyseras i tur och ordning Teoderikstrofen på Rökstenen från runt år 800, skalden Brages poesi från omkring år 850, visdomsdikten Den höges tal från första hälften av 900-talet och den profetiska dikten Völvans spådom från andra hälften av 900-talet. Tillsammans ger de en rik bild av den tidiga fornnordiska skaparkonsten och mytologin.

För att analysera texterna i sitt rätta sammanhang krävs en pålitlig datering, vilket i sin tur förutsätter en solid vetenskaplig metod. De senaste tio till femton årens forskning har gjort stora framsteg på detta område, och dessa förmedlas här för första gången till en bredare allmänhet.

Författaren Mikael Males är professor i norrön filologi vid Universitet i Oslo. Hans huvudsakliga forskningsfält är fornnordisk skalde- och eddadiktning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den äldsta fornnordiska litteraturen : nya vetenskapliga rön
 2. +
 3. Bland ormar och drakar : hjältemyt och manligt ideal i berättartraditioner om Sigurd Fafnesbane

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bland ormar och drakar : hjältemyt och manligt ... av Agneta Ney (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mikael Males

 • Snorre och sagorna : de isländska källorna till vår äldre kulturhistoria

  Mikael Males

  År 1658 anlände den förste islänningen sedan medeltiden till Sverige, och han hade med sig ett antal sagahandskrifter. Forntiden hade anlänt och sedan dess har vår äldre historieskrivning till stor del vilat på ett isländskt fundament. Dessa sagor...

 • The Poetic Genesis of Old Icelandic Literature

  Mikael Males

  This book assesses the importance of poetry for the Old Icelandic literary flowering of c. 11501350. It addresses the apparent paradox that an extremely conservative form of literature, namely skaldic poetry, was at the core of the most innovative...