Vem var Folke Bernadotte? (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (29.6 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
261
Utgivningsdatum
2014-06-12
Upplaga
1
Förlag
Historiska media
ISBN
9789175452258

Vem var Folke Bernadotte? E-bok

E-bok,  Svenska, 2014-06-12

Styckköp

99
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Folke Bernadotte är en av de svenskar som nått internationell berömdhet. Främst är han förknippad med de Vita bussarna i slutet av andra världskriget och som FN-medlare i Palestinafrågan 1948. För första gången tecknas här ett heltäckande porträtt av Folke Bernadotte, som trots sina insatser aldrig kom att betraktas som nationalhjälte.

Han föddes 1895 som yngsta barn till Oscar Bernadotte och Ebba Munck av Fulkila. Barndomen präglades av uppfostran i sträng kristlig anda. Skolåren tog han sig igenom med viss möda, men därefter förde den unge Bernadotte en playboyliknande tillvaro under några bekymmerslösa år medan han utbildade sig till officer.

En magåkomma satte stopp för den militära karriären. Istället träffade Folke Bernadotte den amerikanska miljardärskan Estelle Manville, som han år 1928 gifte sig med. Paret bodde till att börja med omväxlande i Sverige och USA.

Folke Bernadotte tilldelades en rad olika uppdrag, däribland som ledare för scoutrörelsen och ordförande i Svenska röda korset 1946. Ett par år senare medlade han i konflikten Israel Palestina en roll som kom att kosta honom livet. Folke Bernadotte mördades den 17 september 1948 under ett besök i Jerusalem.

Stig Hadenius, historiker och professor emeritus i journalistik vid Stockholms universitet, har skrivit ett stort antal artiklar och böcker. Historiska Media har tidigare gett ut hans uppmärksammade bok Gustaf V. En biografi (2005).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »