Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2017-01-27
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
300 g
Komponenter
Paperback
SAB
Kc.425
ISBN
9789175454924

1658 : tåget över Bält

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2017-01-27
243
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 10-15 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
“Lars Ericson Wolke är en duktig militärhistoriker. Han berättar inte bara så att man kan förstå vad som hände utan också så att han öppnar nya perspektiv.”Nyheterna

»Wolkes översikt är mycket klar och lättläst och han placerar på ett strålande sätt in den urgamla rivaliteten mellan Sverige och Danmark i ett storpolitiskt sammanhang… en av de bättre böckerna jag läst och som borde få mycket stor spridning bland alla som är intresserade av historia.« Bloggen Bokparet

Den svenska historiens mest djärva och framgångsrika krigsoperation!


2008 är det 350 år sedan Karl X Gustav och den svenska armén genomförde sin marsch över de danska sunden. Händelsen har gått till historien som Tåget över Bält och är en av den svenska historiens mest framgångsrika krigsoperationer, men också en av de mest riskfyllda. Med marschen visade svenskarna en kallblodighet av sällan skådat mått. Händelsen ledde fram till freden i Roskilde, då bland annat Skåne, Blekinge och Bohuslän blev svenska.

I 1658 Tåget över Bält beskriver Lars Ericson Wolke hur denna spektakulära krigsoperation överhuvudtaget var möjlig. Han skildrar det militära genidraget och ger bakgrunden till händelserna: krigssituationen mellan Sverige och Polen/Ryssland; hur ärkefienden Danmark lurade i vassen och väntade på första bästa tillfälle att slå tillbaka.

Förutom beskrivningen av krigståget förklarar författaren också varför det svenska anfallet lyckades medan det danska försvaret misslyckades. Boken avslutas med en epilog som redogör för vad det egentligen var för landområden som Sverige erhöll 1658. Vad utmärkte de nya sydliga landskapen?

Lars Ericson Wolke är en av Sveriges främsta experter på svensk militärhistoria. Han är docent i militärhistoria vid Åbo akademi samt verksam som t f professor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolans militärvetenskapliga institution.

Det här är en Print on Demand-utgåva av en tidigare utgiven bok.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. 1658 : tåget över Bält
  2. +
  3. Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och ... av Thomas Tynander (pocket).

Köp båda 2 för 332 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »