Pestens år : döden i Stockholm 1710 (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
239
Utgivningsdatum
2017-09-04
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
177 x 111 x 10 mm
Vikt
130 g
SAB
Ncaa,Kc.428
ISBN
9789175455570

Pestens år : döden i Stockholm 1710

(58 röster)  |   Läs 8 recensioner
Pocket,  Svenska, 2017-09-04
89
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
»God populärvetenskap när den är som allra bäst.« Corren

»Pestens år är en liten pärla till bok.« Populär Historia

En fängslande berättelse om epidemin som nära på halverade Stockholms befolkning.


1710. Mitt under brinnande krig riktade liemannen ett fruktansvärt hugg mot Sverige. På kort tid dog nära hälften av Stockholms befolkning i pesten. Undergången tycktes nära.

Pestens år är en fängslande berättelse om döden och staden. Hur farsoten slog till bara ett år efter det stora nederlaget vid Poltava. Hur den skräckinjagande epidemin spred sig bland Stockholms gator och gränder, för att därefter ta sig vidare ut i landet.

Vetenskapsjournalisten Magnus Västerbro skildrar hur Stockholms invånare ställdes inför en katastrof av ofattbara proportioner. Hur reagerade de enskilda människorna? Vilket ansvar tog myndigheterna? Och hur bidrog pesten till den svenska stormaktens undergång?

Pesten sågs av sin samtid som ett av de viktigaste tecknen på att Gud hade övergett det svenska folket, och att han straffade dem med pest och nederlag för deras högmod och storhetsvansinne. Pestens år är berättelsen om en central men ändå bortglömd period i Sveriges historia.

Pressröster om boken:

»Västerbro lyckas suveränt med att lyfta fram pestepidemins betydelse ... Pestens år är på många sätt en lysande populärhistorisk skildring, där författaren dessutom uppenbarligen bemödat sig om att gå direkt till källorna ... Prosan är ofta så klar, lättläst och personlig att den nalkas det skönlitterära. Men det Västerbro skriver om är inte fiktion, utan iskall verklighet.« Bloggen Litteraturs Connoisseur

»Västerbros bok om pesten är sitt ämne till trots ingen tung läsning. I stället sjuder boken av liv. Vi får inblickar i ett Sverige och i ett Stockholm som lever trots allt, trots pest, krig och svälten. Den verkliga styrkan med boken är just att den ger en inblick i livet i början av 1700-talet. Dessutom är den skriven så medryckande att en del passager känns som om de vore hämtade ur en roman. Magnus Västerbros bok är med andra ord god populärvetenskap NÄR DEN ÄR SOM ALLRA BÄST.« Corren

»Pestens år är en liten pärla till bok. Med känslig och intelligent hand lyckas Västerbro förmedla ett historiskt skeende på ett sätt som är både lättillgängligt och medryckande samtidigt som han smidigt väver in ny historisk forskning. ... en intressant, nyanserad och stundom också drabbande bok. På ett okonstlat sätt får Västerbro året 1710 att kännas nära och aktuellt trots all den tid som förflutit.« Populär Historia

»Fascinerande Västerbro har en flyhänt penna, och hans sätt att skildra händelseförloppet gör att boken bitvis känns som en spänningsroman rekommenderas å det varmaste.« Populär Arkeologi

»Pestens år är en bladvändare om en mörk period i Sveriges historia.« Litteraturmagazinet

»En väldigt spännande berättelse om Sveriges kanske värsta år.« Vetenskapsradion Historia

»En skakande men samtidigt mycket intressant läsning ... med stor förmåga att levandegöra historien.« Bibliotekstjänst

»Kan ej nog rekommendera Magnus Västerbros faktabok Pestens år. Som att läsa en riktigt skrämmande dystopi om hur en mystisk sjukdom lamslår samhället, och lockar fram både det värsta och bästa i människorna.« Mats Strandberg, författare till bla Cirkeln-trilogin och Färjan

»En intressant och lärorik bok ... Det är skickligt skrivet, initierat, och förmedlar en stark tidsnärvaro.« Dala-demokraten

»Jag önskar att jag hade haft en lika bra historielärare som Magnus Västerbro under skoltiden.« Qia Rindevall, Journalisten

»Magnus Västerbro har gjort ingående källstudier inte bara i tryckta källor utan också i brev, dagböcker och i ett omfattande arkivmaterial.« Ölandsbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Pestens år : döden i Stockholm 1710
 2. +
 3. Onda nätters drömmar : november 1942 och andra världskrigets vändpunkt i 360 korta kapitel

De som köpt den här boken har ofta också köpt Onda nätters drömmar : november 1942 och andra ... av Peter Englund (pocket).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Pestens år : döden i Stockholm 1710. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Tunn och berättelse med korrekta politiska synpunk
  Lars Uhlin, 18 november 2023

  Det var nog ett helvete att vara dö grävare men också att vara kvinnlig diktare under pesten i Stockholm. Tröttsamt att läsa tolkningar och förklaringar utifrån moderna värdegrund teser.

 2. Bra men kanske inte för dig med pandemiångest
  J.H., 24 februari 2021

  Den var intresserant och stundtals hade jag svårt att lägga ifrån mig den. Även om den utspelar sig för 300 år sedan så kände jag lite ångesten komma krypande i början med tanke på pågående pandemi.

 3. Lysande skildring av pestens Stockholm
  T, 4 november 2020

  Riktigt underhållande samtidigt som den är faktabaserad. Man kan leva sig in i tiden på ett alldeles speciellt sätt. Man kan tro att den skrevs nu och om pågående epidemi. Absolut läsvärd!

 4. Intressant
  Yvette Olin, 29 september 2020

  Kul att läsa denna bok nu under Corona.
  En hel del tänk kände man igen, även om man hade andra förutsättningar 1710.

 5. Otroligt gripande återberättelse av tidigare farso
  Buffalo Bengt , 23 juli 2020

  Makalöst spännande bok som hanterar hur hela samhällsskiktet i stort påverkas under ett pestutbrott för 300 år sedan. Boken tar ett riktigt snyggt grepp om en genom att koka ner händelserna som beskrivs på personnivå och således göra den väldigt mänsklig. Snygga referenser även till andra litterära verk och intressanta resonemang kring Sveriges självbild under slutet av stormaktstiden. Detta är riktigt, riktigt, riktigt bra läsning.

 6. Rekommenderas
  Kvasthilda, 31 juli 2019

  Så spännande och så sorglig. Hade svårt att släppa boken.
  Känner man till gränderna och gatorna i Gamla stan är det ofattbart
  att detta har hänt.

 7. En upplysande historiebok.
  Kerstin Sundblad, 30 april 2019

  När man väl förstod att det rörde sig om pesten vidtog de styrande i staden alla nödvändiga åtgärder som behövdes för att organisera allt arbete som måste utföras för att det inte skulle uppstå fullständigt kaos.
  Det blev ett samarbete som bara uppstår vid stora katastrofer. Det borde inte behövas en stor katastrof för att samarbeta för det gemensamma bästa.
  En bok som är mer spännande än den mest spännande deckare och som skildrar en verklig historisk händelse.

 8. En påminnelse hur krig och farsoter drabbar alla
  Inger-Lena Eriksson, 4 januari 2018

  Boken ger en bra inblick hur en farsot drabbar en stor stad för 300 hundra år sedan. Den beskriver väl alla vedermödor som drabbar hög som låg i samhället.

Visa alla 8 recensioner