Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
228
Utgivningsdatum
2014-07-16
Förlag
BoD
Dimensioner
210 x 147 x 16 mm
Vikt
329 g
Komponenter
Paperback
SAB
Hc
ISBN
9789175699974

Mareld

En novellsamling av författaren Leif Fermskog

Häftad,  Svenska, 2014-07-16
160
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Novellerna är ett möte mellan dröm och verklighet. Skrönor och måttliga sanningar har med fantasins hjälp blandats i livets smältdegel och formats till drömmar som här har kommit på pränt.

De flesta novellerna utspelar sig i en liten by på småländska höglandet där jag växte upp bland folk som var bevandrade i traktens sägner.Berättelsen om några byars kamp för sin socken och kyrka är i grunden sann. Jag har skrivit berättelsen som en skröna där vissa delar är baserad på verkliga händelser.

Jag inser att kampen för kyrkan var heroisk där folk reste sig mot överheten och tvingade fram andra beslut. Kyrkan räddades till eftervärlden genom att den avkristnades och endast fick användas till spannmålslager. Så blev det under några generationer tills den åter fick betraktas som Herrens boning. Nu tjänar den som samlingsplats för de som söker en stunds kontemplation i fädernas närhet.

De andra berättelserna då, jo skrönor med skiftande sanningshalt är nog den rätta benämningen.

Leif Fermskog debuterade 2012 med den historiska romanen Vargkvinnan som skildrar smålänningarnas lidande under Gustav Vasas skräckvälde, främst efter att bondehären under ledning av Nils Dacke hade krossats. Men alla krossades inte, några sökte sin tillflykt till de djupa skogarna de så kallade Vargmänniskorna.
Nu debuterar han som novellförfattare med novellsamlingen Mareld där de flesta berättelserna är historiska. En berättelse om några byars heroiska kamp för sin socken och kyrka är central, där han även ger en bild av hur livet tedde sig för fattigfolket i de mörka småländska skogarna. Efter uppslitande korrespondens och förhandlingar med biskopen Esaias Tegnér som fortlöpte under flera årtionden lyckades byborna behålla sin kyrka till stor lycka för alla som idag hittar vägarna till Granhult där den urgamla träkyrkan blickar ut över ängarna.

Sedan mer än fyrtio år levar han sitt liv i Göteborg men varje gång han besöker hemtrakterna stannar han en stund vid kyrkan för en stunds kontemplation vid fädernas boning.

Flera andra noveller handlar om soldaten Kruts öden och äventyr. Han debuterade för övrigt som romanfigur redan i Vargkvinnan och nu är han huvudfigur i flera andra berättelser fast århundradena har rullat undan. Andra berättelser är i nutid där fantasin för honom till en vandring mellan dröm och verklighet där naturlyriken inte är oväsentlig.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mareld
  2. +
  3. Trappsteg

De som köpt den här boken har ofta också köpt Trappsteg av Christin Olsson (häftad).

Köp båda 2 för 269 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Leif Fermskog