De blå silkesstrumporna (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
22
Utgivningsdatum
2015-11-20
Upplaga
1
Förlag
Novellix
Medarbetare
Rosenqvist, Malin (form)
Illustratör/Fotograf
Malin Rosenqvist
Dimensioner
147 x 104 x 5 mm
Vikt
32 g
ISBN
9789175890968

De blå silkesstrumporna

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2015-11-20
60
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Författaren och journalisten Elin Wägner var en viktig föregångare i den svenska kvinnorörelsen. Hon gick i bräschen för kvinnlig rösträtt, och hennes verk genomsyras tydligt av hennes politiska idéer inom feminism och fredsarbete. Wägners novell De blå silkesstrumporna handlar om Bjutti som har köpt ett par nya silkesstrumpor, alldeles himmelsblå sådana. Hennes väninna Marie med sina egna bruna blir förstås avundsjuk men snabbt visar det sig att de gamla bruna strumporna räddar henne från att få sin framtid omkullkastad. I De blå silkesstrumporna speglas Elin Wägners samhällskritik gentemot en mansdominerad värld. Med bitsk humor skildrar Wägner kvinnors ständiga kamp. Novellen är hämtad ur novellsamlingen Spinnerskan (1948).

Han är ute på spår efter dem, viskade hon, så lågt att jag knappast hörde det. I morse kom han in i rummet, där jag sitter, och vi flög alla upp och stid vid våra platser i väntan på att han skulle passera. Men han gick inte igenom utan snusade som en setter, som fått upp ett spår, och så stannade han vid mitt bord och tittade först neråt golvet och sen rakt i ansiktet på mig och så sa han: Hör nu fröken, brukar ni gå i himmelsblå strumpor?

“Även Elins Wägners De blå silkesstrumporna pulserar av stridslystnad och har också en härligt humoristisk berättarstil […]” - Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet

Novellix ger ut små, snygga böcker i vykortsstorlek med en novell per bok. Både klassiker och nyskrivet - allt ifrån Virginia Woolf till Håkan Nesser! Samtliga böcker med originalomslag av svenska formgivare, illustratörer och konstnärer. Novellix-novellerna säljs både styckvis och förpackade i fina presentaskar. Stora läsupplevelser i ett litet format.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. De blå silkesstrumporna
  2. +
  3. Ella gör sig fri

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ella gör sig fri av Karin Boye (häftad).

Köp båda 2 för 120 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Elin Wägner