Näktergalen och rosen ; Lady Alroy (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
22
Utgivningsdatum
2017-11-16
Upplaga
1
Förlag
Novellix
Översättare
Rune Olausson
Originaltitel
The Nightingale and the Rose; Lady Alroy
Medarbetare
Benk, Lisa (form)
Dimensioner
148 x 110 x 3 mm
Vikt
73 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789175892429

Näktergalen och rosen ; Lady Alroy

Häftad,  Svenska, 2017-11-16
65
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I den vemodiga berättelsen Näktergalen och rosen vänder sig Oscar Wilde mot samhällets och människans ytlighet, ett tema som även återkommer i den roman som han idag kanske är mest känd för, Dorian Grays porträtt. Novellen anses vara ett svar på H.C. Andersens saga Näktergalen. Gemensamt för historierna är kritiken av författarnas samtid, men Wilde invänder mot Andersens syn på uppoffring och hans förkärlek för det naturliga över det konstgjorda och låter sin berättelse ta en helt annan vändning.
Ytterligare ett prov på Oscar Wildes kortprosa får vi i Lady Alroy, berättelsen om en mystisk kvinna som tycks bära på en dunkel hemlighet.

“Musikanterna kommer att spela på sina stråkinstrument och min älskade skall dansa till tonerna av harpa och violiner”, sade den unge studenten. “Hon kommer att dansa så lätt att hennes fötter knappast rör vid golvet och kavaljererna i sina vackra kläder kommer att flockas kring henne. Men med mig kommer hon inte att dansa, för jag kan inte ge henne en röd ros.” Han kastade sig mot marken, begravde huvudet i sina händer och grät.

Den irländske författaren och samhällssatirikern Oscar Wilde (1854-1900) var under sin levnadstid en flitig författare och publicerade en strid ström av större verk, dikter, essäer och noveller. År 1895 dömdes Wilde till två års fängelse för homosexualitet. Hans pjäser lades ner, hans böcker bojkottades och ett par år efter fängelsetidens slut dog han, ensam och utfattig, på Hôtel d’Alsace i Paris.Denna bok innehåller två av Wildes noveller: Näktergalen och rosen samt Lady Alroy, båda i översättning av Rune Olausson.

Novellix ger ut små, snygga böcker med en novell per bok. Både klassiker och nyskrivet - allt ifrån Virginia Woolf till Håkan Nesser! Samtliga böcker med originalomslag av svenska formgivare, illustratörer och konstnärer. Novellix-novellerna säljs både styckvis och förpackade i fina presentaskar. Stora läsupplevelser i ett litet format.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Näktergalen och rosen ; Lady Alroy
  2. +
  3. Presentask med fyra noveller om kärlek

De som köpt den här boken har ofta också köpt Presentask med fyra noveller om kärlek av Virginia Woolf, Lev Tolstoj, Mary Shelley, Oscar Wilde (häftad).

Köp båda 2 för 274 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Oscar Wilde