Krysantemum (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
32
Utgivningsdatum
2018-11-06
Förlag
Novellix
Översättare
Alva Dahl
Medarbetare
Benk, Lisa (form)
Dimensioner
150 x 105 x 5 mm
Vikt
46 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789175892856
Krysantemum (häftad)

Krysantemum

Häftad,  Svenska, 2018-11-06
60
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Krysantemum utspelar sig i den dalgång längs floden Salinas där John Steinbeck föddes och växte upp, och som också blev till skådeplats för så många av hans noveller och romaner. Vackert, med lågmäld symbolik och stämningsfulla miljöbeskrivningar, tecknar författaren här bilden av Elisa, en ung bondhustru på 1930-talet. På gården i dalen vårdar hon med bestämda händer sina krysantemum, men växternas lena, livskraftiga beröring är inte ofarlig Elisa förmår bara inte uttrycka den besvärliga längtan de väckt.

Den lilla roadstern skumpade fram på grusvägen längs floden, fick fåglarna att lyfta och kaninerna att hoppa in i buskaget. Två tranor flaxade tungt fram över pilarna och landade på flodbanken.

Längre fram på vägen såg Elisa en mörk fläck. Hon förstod.

Hon försökte låta bli att titta när de körde förbi, men blicken lydde henne inte.

John Steinbeck (1902 1968) var en amerikansk författare vars mest kända verk är romanerna Möss och människor från 1937 och Vredens druvor som utkom 1939. Böckerna beskriver arbetare i USA under den stora depressionen och kretsar, som så ofta i Steinbecks texter, kring karaktärer som tvingas kämpa hårt för att klara tillvaron. 1962 tilldelades John Steinbeck Nobelpriset i litteratur för hans "på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn". Många av hans verk har filmatiserats - Steinbeck skrev själv flera filmmanus och nominerades till en Oscar för Alfred Hitchcocks film Livbåt (1945).

Novellen Krysantemum har tidigare publicerats på svenska i novellsamlingen Den långa dalen (1938), men kommer nu i en nyöversättning av Alva Dahl.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Krysantemum
  2. +
  3. Det stora kalaset

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det stora kalaset av John Steinbeck (pocket).

Köp båda 2 för 139 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av John Steinbeck