Kallocain (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (212.7 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Holger Calov
Utgivningsdatum
2016-12-12
Förlag
Svenska Ljud Audioförlag
ISBN
9789176394298

Kallocain Ljudbok

(28 röster)  |   Läs 4 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2016-12-12

Styckköp

109
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 13 format & utgåvor
Kallocain är en mörk, skrämmande profetia om vad som kan hända om en stat skulle styras av ett tekniskt fulländat kontrollsystem, där individen ständigt kan övervakas.

Världsstaten - landet i boken - har på grund av krigshot från Universalstaten tvingat ner människorna under jord. Där lever de i olika "celler", Kemistäder, Skostäder och så vidare, men byggnationen sträcker sig nedåt som skydd mot faran. För att undvika spionage tillåts inte medborgarna i de olika cellerna att besöka varandra, och om familjer splittras är det för gott.

Med sin sanningsdrog har kemisten Leo Kall funnit en väg in till medborgarnas själar. Det visar sig att de flesta hyser heta drömmar om uppror mot Världsstaten och en önskan om Ökenstaden - en avlägsen plats för frihet och kärlek. Leo Kall börjar själv tvivla på Staten och ifrågasätta sin roll som lojal medsoldat.

Kallocain är en dagboksroman från 1940 av Karin Boye. Den är hennes både sista och mest kända roman, översatt till fler än tio olika språk.

Romanen innehåller inslag av både science fiction och dystopi, och beskriver ett framtida samhälle där individen tillhör staten, har betydelse enbart som en del i gruppen och ständigt övervakas. Den drar inspiration från samhällsutvecklingen i både Tyskland och Sovjetunionen innan andra världskriget. Trots det ständiga övervakandet och det stängda samhället beskriver romanen även djupa mänskliga känslor som kärlek och strävan efter frihet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Kallocain. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Brinnande bok. Okej uppläsare.
  -, 16 oktober 2022

  Det finns ord på förminskade av själen och förintelsen av desamma.

 2. Tänkvärd
  -, 1 augusti 2022

  En skrämmande men viktig berättelse om människan och hennes värde.

 3. Tråkig
  vistovach , 3 oktober 2020

  Så tråkig att jag stänger av efter ca 50 min. Tror det
  tyvärr är inläsarens fel.

 4. Gripande
  ag, 28 november 2018

  Som i 1984 och som i du sköna nya värld beskrivs en auktoritär framtidsstat. Det känns som om en fått tag på ett hemligt undangömt dokument och inblick i en värld en aldrig annars fått veta något om.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Karin Boye