Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Modernista klassiker
Antal sidor
151
Utgivningsdatum
2015-10-15
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Översättare
Jan Ristarp
Originaltitel
Weep Not, Child
Medarbetare
Maglio, Pietro (red.) / Petersen, Henrik (red.) / Sundh, Lars (form)
Dimensioner
215 x 140 x 20 mm
Vikt
334 g
SAB
Hce
ISBN
9789176450079

Upp genom mörkret

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2015-10-15
214
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
»Ngu gi wa Thiong 'o bär upp alla de dilemman en samtida afrikansk författare konfronterar i form av - ibland oförsonliga - politiska och språkliga strömningar.« | JOHN UPDIKE, THE NEW YORKER

»En av Afrikas största författare.« | SAN FRANCISCO CHRONICLE


Upp genom mörkret [Weep Not, Child, 1964] är en roman om en kenyansk familj i kolonialtidens slutskede. Vi följer pojken Njoroges uppväxt i en familj splittrad av den öppna konflikten mellan infödda och kolonisatörer. Njoroge vill inget hellre än att utbilda sig på en missionärsskola; en kontroversiell önskan i en tid då hans folk frigör sig från kolonialväldet. Hans far, Ngotho, arbetar på en farm i brittisk ägo i väntan på att gudarna ska befria landet. Boro, familjens äldste son, föraktar faderns passiva tillit till gamla gudar och tänker ta saken i egna händer.
Ng ug i wa Thiong 'os klassiska debutroman skildrar Kenyas blodiga femtiotal, då den hemliga motståndsrörelsen Mau Mau uppstod, på så nära håll det bara är möjligt: boken utkom bara ett år efter landets befrielse 1963.
Här i svensk översättning av Jan Ristarp och med ett nyskrivet förord av Rebecka Lettevall, lektor och docent i idéhistoria.

NGUGI WA THIONG 'O [f. 1938] är en kenyansk författare, uppmärksammad såväl för sin romankonst som för sin politiska radikalitet och ofta omnämnd i Nobelprissammanhang. Upp genom mörkret [Weep Not, Child, 1964] är hans debutroman, som gavs ut under namnet James Ngugi.

»Upp genom mörkret är Ng ug i wa Thiong'o i hans renaste form, hans Romeo & Julia, hans saga om ung kärlek mot en bakgrund av familjefejder och en värld sjudande av våld och orättvisor.« | BEN OKRI
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Upp genom mörkret
  2. +
  3. En blomma av blod

De som köpt den här boken har ofta också köpt En blomma av blod av Ngugi Wa Thiong'O (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Upp genom mörkret. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Drabbande skildring
    Christer Nilsson, 6 november 2017

    En drabbande skildring från 1950-talets Kenya. Om en familj som hamnar i stormens öga. Om pojken Njoroge, som längtar till skolan och som vill hjälpa sig själv, familjen och sitt land till en bättre framtid. Om fadern, som gått förlustig sin mark och nu får slava för den grymme vite Mr Howlands. Och Njoroges bröder Boro och Kiari som ansluter sig till Mau Mau-upproret. Då de grips tar fadern på sig skulden och misshandlas så att han dör. Inmängt i berättelsen finns också en Romeo och Julia st... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ngugi Wa Thiong'O