Orfeus-sonetterna (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Modernista klassiker
Antal sidor
85
Utgivningsdatum
2019-05-03
Förlag
Modernista
Översättare
Mirjam Tuominen
Originaltitel
Die Sonette an Orpheus
Medarbetare
Maglio, Pietro (red.) / Petersen, Henrik (red.)
Dimensioner
241 x 170 x 6 mm
Vikt
205 g
SAB
Hce.03
ISBN
9789176455371
Orfeus-sonetterna (häftad)

Orfeus-sonetterna

Häftad Svenska, 2019-05-03
254
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Rainer Maria Rilke skrev sina berömda sonetter till den grekiske guden Orfeus under några få veckor i februari 1922, på slottet Muzot i Veyras, Schweiz. Efter en lång tids tystnad som diktare upplevde poeten enligt egen utsago »en storm i anden«, ett explosivt kreativt flöde under vilket Rilke både slutförde diktcykeln Duinoelegierna samt skrev alla sina femtiofem mästerliga Orfeus-sonetter. I dag räknas dessa två verk till de allra viktigaste i den europeiska lyriska modernismen.

Orfeus-sonetterna tillägnades Rilkes dotters väninna, en ung dansös vid namn Wera Knoop, som kort före dikternas tillkomst tragiskt gått bort endast nitton år gammal. Händelsen är förklaringen till varför gränsen mellan liv och död är ett återkommande tema i dikterna. Mirjam Tuominens tolkning från 1957 av de utomordentligt svåröversatta sonetterna offrar originalets rimflätning och rytm, för att inrikta sig på den inre tematiken. Tuominens Rilketolkning har kommit att räknas till hennes eget mytomspunna verk och har på så vis en självklar plats i det mittersta 1900-talets svenskspråkiga litteratur. Med ett nyskrivet förord av litteraturvetaren Daniel Pedersen.

RAINER MARIA RILKE föddes 1875 i Prag, då huvudstad i Böhmen, dåvarande Österrike-Ungern, död i Montreux, Schweiz, 1926. Rilke är en av den lyriska modernismens förgrundsgestalter och en av 1900-talets mest betydande tyskspråkiga poeter. Hans mest berömda verk är Duinoelegierna [1923], Orfeus-sonetterna [1923] och romanen Malte Laurid Brigges anteckningar [1910].
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Orfeus-sonetterna
  2. +
  3. Duinoelegier

De som köpt den här boken har ofta också köpt Duinoelegier av Rainer Maria Rilke (häftad).

Köp båda 2 för 411 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Rainer Maria Rilke