Swede Hollow (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (423.4 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Per Juhlin
Utgivningsdatum
2017-07-13
Förlag
Bonnier Audio
ISBN
9789176515747

Swede Hollow Ljudbok

(25 röster)  |   Läs 3 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2017-07-13

Styckköp

99
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Swede Hollow" är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde. Men vid sekelskiftet 1800--1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrevs som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, döden i arbetsolyckor likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer.

Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild.

Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedda.

I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som endast har det gemensamt att de fallit ur ett Sverige i stark förändring. Familjen Björn från Örebro flyr från en katastrof. David Lundgren jagar en förlorad och hopplös kärlek. Den föräldralösa Inga från Dalsland söker större frihet och kontroll över sitt eget liv. De möter en verklighet präglad av hårda arbetsvillkor, sjukdom och plötsliga utbrott av naket våld - men de kom att tillsammans bygga sig ett liv i utkanten av den framväxande industristaden St Paul, illa sedda och utsatta för omvärldens förakt, men med drömmar om att "ta sig upp på gatan". Deras drömmar tar sig olika uttryck, men lever och verkar ända in i vår tid.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Swede Hollow. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant
  - (Ystad), 12 oktober 2023

  Visste lite om detta innan men som roman blev det mer intressant.

 2. Som utvandrarna men lite senare i tiden.
  -, 14 oktober 2022

  Riktigt bra och ger en tydlig inblick i livet för några av våra svenskar som sökte och försöker få ett nytt bättre liv i Amerika.

 3. En mycket bra bok
  -, 22 maj 2019

  Handlar om något vi har glömt
  Människor Som vill ha ett bättre liv

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Ola Larsmo