Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (333.7 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Marie Richardson
Utgivningsdatum
2017-11-27
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Bonnier Audio
ISBN
9789176518403
Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (ljudbok)

Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström Ljudbok

(90 röster)  |  Läs 14 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2017-11-27

Styckköp

89

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet

Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.

Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.

Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 14 recensioner av Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fascinerande livsöde
  -, 14 december 2022

  Kan inte förstå hur denna fascinerande person blivit bortglömd! Har inte hört talas om henne förrän denna bok kom ut - helt otroligt! Glad att den skrevs så att vi nu får lära känna Ester Blenda!

 2. Mycket läsvärd bok
  Peter, 1 februari 2022

  Jag hade mycket stor behållning av boken! Hade inte hört talas om henne men många av männen som nämnts och svart på vitt läsa om dåtidens syn på kärlek mm var intressant!

 3. Intressant kvinnoliv i en annan tid
  - (Västergötland), 16 maj 2021

  Vilken sammanställning av ett liv. Så intressant att få inblick i Ester Blenda Nordströms liv. Jag hade tidigare koll på en piga bland pigor och den gärning Ester Blenda gjorde för att förbättra kvinnors rättigheter och jag hade hört om hur Rackarunge var en föregångare till Pippi Långstrump men i övrigt visste jag inte mycket om detta livsöde. Extra kul med alla kopplingar till historiska personer som man som läsare här får en glimt av.

 4. En kvinna med enorm drivkraft
  -, 6 april 2021

  En fin bok om en äventyrlig föregångare som brutit mark för efterkommande kvinnor.

 5. Fantastisk berättelse
  -, 14 april 2020

  Boken är en fantastisk berättelse om en makalös person med stor drivkraft, integritet, nyfikenhet och styrka. Samtidigt som den ger en historisk beskrivning på ett väldigt intressant vis.

 6. Intressant levnadsöde
  -, 30 mars 2020

  En väldigt intressant och fint skildrat om en fängslande kvinna, stark, modig som gick sin egen väg i livet.

 7. Intressant
  Emelie W, 23 augusti 2019

  Väl värt att lyssna på. Intressant och ger en stor inblick i hur hennes liv varit, och hur mycket inflytande hon haft på både journalistik och bokskrivande.

 8. Allmänbildande
  - (Västerås), 5 augusti 2019

  Ett gediget arbete runt denna kvinna som gjorde SÅ mycket i sitt liv och som idag, 100 år senare jag knappt hört namnet på. Mycket bra uppläsning också!

 9. Ett jävla solsken
  Monica Hedström, 8 mars 2019

  Vilken kvinna, hon visar alla sidor, en fröjd att lyssna på. Man undrar om hon var modig eller dumdristig.
  Boken har det mesta.

 10. Ett jävla solsken
  Sten Eriksson (Karlsborg), 4 januari 2019

  En bok som når Augustpriset "måste vara bra."
  Men varje enskild läsare av recensioner måste få mera info.
  För mig, som är född på 30-talet, stämmer bilden av livet på landsbygden precis. Överheten; skolläraren, prästen och karlen i huset bestämmer och kan, vid behov, göra påtryckningar med lämpor.
  Här uppträder då en kvinna, sic, och med avsikt att med egen kraft undersöka hur livet är på en större bondgård för att senare ge ut det i novellform. Vad jag förstår är det beskrivna li... Läs hela recensionen

 11. En viktig bok!
  -, 1 november 2018

  En otroligt välskriven bok om en viktig bit svensk historia. Ett väldigt intressant porträtt av Ester Blenda och hennes samtid.

 12. Lärorik och intressant
  Kior, 14 september 2018

  Fängslande berättelse om en inttessant kvinna. Man får på köpet lära sig en liten del av svensk litteraturhistoria.

 13. Välgjort, spännande, aktuellt!
  E Norin, 17 juni 2018

  Välskrivet om en superintressant kvinna.
  Hennes personlighet lyser genom författarens text.
  Mycket bra inläsning av ljudboken: väl genomarbetad röstgestaltning av Lena Endre (?). (Varför står inte inläsarens namn i bokpresentationen?)

 14. En fantastisk bekantskap
  Mari-Ann Roos, 2 april 2018

  Fatima Bremmer bjuder in till att lära känna Ester Blenda på bästa sätt. Det var ett sort nöje - och förfärligt sorgligt - att följa med på den vindlande resan!

Visa alla 14 recensioner

Fler böcker av Fatima Bremmer