Festskrift till Johan Hirschfeldt (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
564
Utgivningsdatum
2008-04-01
Upplaga
1
Förlag
Iustus
Dimensioner
235 x 180 x 40 mm
Vikt
1280 g
SAB
Oe-c(s)
ISBN
9789176786826

Festskrift till Johan Hirschfeldt

Inbunden,  Svenska, 2008-04-01
764
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Johan Hirschfeldts långa meritlista vittnar om en bredd som få kan visa. Under senare år har domstolsväsendet och Svea hovrätt varit hans verksamhetsfält, men före tiden som hovrättspresident verkade Johan bl.a. som justitiekansler och på befattningar hos JO och inom Regeringskansliet. Han är juris hedersdoktor vid Uppsala universitet, ordförande i flera statliga myndigheter och nämnder, verksam i föreningar och stiftelser, och han medverkar i olika tidskrifter. Rättssäkerhetsfrågor, regleringen av tryck och Yttrandefriheten och andra grundläggande principer i det demokratiska samhället är frågor som särskilt engagerat Johan.

Johan Hirschfeldt har anförtrotts utredningsuppdrag om känsliga delar av det svenska försvaret. Flera viktiga frågor angående den svenska domarkåren har också lagts på Johan att utreda. Och i januari 2005 kunde företrädarna för samtliga politiska partier enas om att Johan Hirschfeldt skulle leda den oberoende kommitté Katastrofkommissionen som skulle utvärdera hur riksdag, regering och de centrala myndigheterna, inklusive Regeringskansliet och utlandsmyndigheterna, hade agerat med anledning av naturkatastrofen i Asien julen 2004. Johan är dessutom, vid tiden för denna festskrifts tillkomst, ledamot i Grundlagsutredningen som har uppdraget att göra en samlad översyn av regeringsformen.

De uppgifter som sålunda anförtrotts Johan Hirschfeldt är bevis på den respekt och uppskattning som han åtnjuter inom alla delar av samhället. Johan Hirschfeldts perspektiv har inte stannat vid nationsgränserna. Han har medverkat i internationella sammanhang bl.a. rörande frågor om domarnas och domstolarnas oberoende. Han har vidare under lång tid engagerat sig i det nordiska samarbetet och leder den svenska lokalstyrelsen för de nordiska juristmötena.

Johan Hirschfeldt har också ett omfattande och aktivt intresse för kultur. Konst, musik, litteratur och film är viktiga ingredienser i Johans liv och vardag. Han är bl.a. ordförande i Hjalmar Bergmansamfundet och vice ordförande i Samfundet S:t Erik.

Denna festskrift tillägnas Johan av vänner och kollegor med anledning av att han lämnar befattningen som president i Svea hovrätt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Festskrift till Johan Hirschfeldt
 2. +
 3. Övervakning och straff : fängelsets födelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Övervakning och straff : fängelsets födelse av Michel Foucault (häftad).

Köp båda 2 för 977 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Regeringsformen : med kommentarer

  Anders Eka, Johan Hirschfeldt, Henrik Jermsten, Kristina Svahn Starrsjö

  Sverige har flera olika grundlagar med regeringsformen som den centrala och den man avser när man talar om vårt lands skrivna författning eller konstitution. Där finns de grundläggande bestämmelserna om hur vårt statsskick är organiserat och hur v...

 • Vänbok till Fredrik Wersäll

  Agneta Bäcklund, Anders Eka, Thomas Rolén, David Säfwe

  Denna vänbok är tillägnad Fredrik Wersäll som gått i pension under våren 2018. Medverkande författare: Olle Abrahamsson, Martin Ahlquist, Sten Andersson, Gudrun Antemar, Petter Asp, Inge Lorange Backer, Bertil Bengtsson, Cecilia Bergman, Per-Ander...