Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
372
Utgivningsdatum
2018-08-23
Förlag
Type and Tell
Dimensioner
197 x 125 x 20 mm
Vikt
469 g
SAB
Hc
ISBN
9789176832363
På egna ben (häftad)

På egna ben

(13 röster)  |  Läs 11 recensioner
Häftad,  Svenska, 2018-08-23
209
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
På egna ben Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Sofia har just tagit examen och börjat sin första anställning som sjuksköterska på en akutvårdsavdelning. Hon kämpar för att göra sitt bästa för patienterna samtidigt som rollen som sjuksköterska ställer krav hon inte kunnat föreställa sig. Arbetets karaktär och kulturen på avdelningen tvingar henne att möta sina egna begränsningar och rädslor och ompröva sina egna ideal.

Berättelsen om Sofias första veckor i yrkeslivet ställer många avgörande frågor - bland dem den återkommande frågan om sjuksköterskors arbetsvillkor, men också om kvinnors sätt att ta ansvar och risken för utbrändhet. Allvar och komik avlöser varandra när läsaren ges en unik inblick i svensk samtida sjukvård såsom den aldrig tidigare skildrats.

"En omtumlande läsning där jag lätt lever mig in i Sofias känsla av ansvar för patienterna och blandningen av frustrerande vanmakt och stress... Sjuksköterskans arbete framställs på ett sätt som är både verklighetsnära och befriande desillusionerat." Författarcentrum Östs lektörstjänst
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. På egna ben
 2. +
 3. Kaninhjärta

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kaninhjärta av Molly Ericson (häftad).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av På egna ben. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bok som berör
  Lotta , 5 januari 2022

  En bok som ger oss som inte jobbar inom vården en god inblick på hur det är.
  Vi får följa Sofia på hennes första jobb som utbildad sjuksköterska. Boken är välskriven och lättläst.

 2. Viktig bok!
  Ann, 25 juli 2020

  Sofia är alldeles nyfärdig sjuksköterska. Hon börjar på en akut vårdavdelning. Genom boken känner jag Sofias stress över att inte ha den kontroll hon önskar. Arbetskamraterna är som det brukar vara på en arbetsplats. Några hjälpsamma, några småelaka och andra passiva. Samarbetet med övriga yrkesgrupper fungerar inte alltid som önskvärt är trots att Sofia verkligen gör sitt yttersta. Patienterna kommer och går, en del dör. Det är mycket den nya sjuksköterskan ska hantera känslomässigt. Ibland ... Läs hela recensionen

 3. En ögonöppnare
  Linnea, 2 februari 2020

  En medryckande och berikande bok där vi får följa nyutexaminerade sjuksköterskan Sofia och hennes våndor och vedermödor i sjukhusets vardag. Boken borde främst läsas av alla chefer inom vården. Den rekommenderas också varmt till all vårdpersonal (inklusive läkare!), yrkesaktiva och blivande sjuksköterskor, utbildare av och anhöriga till sjuksköterskor, för en ökad förståelse för sjuksköterskans tunga och viktiga roll i en allt mer pressad verklighet.

 4. En bok som berör!
  Lollos bokhörna, 24 november 2019

  Det här är en bok som berör. En berättelse om en sjuksköterskas arbete och allt som kommer därtill. Stressen, vanmakten, glädjen, sorgen. Det är en väldigt realistisk skildring av ett väldigt viktigt yrke. Jag tyckte att @j_wiking har lyckats väldigt bra med sin debutroman. Hon har en story som är intressant, som får mig att bli upprörd, sorgsen. Berättelsen får mig att skratta och le. Sofia, som är huvudkaraktären får ingen lätt start efter sin examen. Hon känner sig stressad över jobbet och... Läs hela recensionen

 5. En spännande bok
  Yngve, 25 mars 2019

  En mycket bra berättelse om vardagen på en akutavdelning som ger oss som inte jobbar inom vården många ahaupplevelser. Den är också ett mycket bra inlägg i vårddebatten.

 6. Bra bok!
  Lisa, 19 mars 2019

  Häng med på en resa där nykläckta sjuksköterskan Sofia gör allt och lite till för att klara av sitt nya och högst kravfyllda arbete på en akutavdelning. Allvar blandas med humor och det är inte att man funderar både en och två gånger om det verkligen är så där att arbeta som ansvarig ssk på en avdelning? Nej, det är inte möjligt? Jo, det är det!

  Boken är både välskriven och lätt att ta sig igenom. Du vill ju liksom veta hur det ska sluta, hur det ska gå för alla patienterna, eller om... Läs hela recensionen

 7. Hisnande och dråpligt!

  I denna drastiska och dråpliga debutroman om en sjuksköterskas första steg på egna ben i yrket skildras hennes första månader från vilsenhet, ångest och ilska till mognad, kompetens och självständighet. De med egen erfarenhet från vårdyrken slås av bokens raka uppriktighet och den höga igenkänningsfaktorn. Andra baxnar inför arbetsplatsens ständiga hot om kollaps, men inser hur verksamheten ändå fås att fungera genom dedikation och samarbete. Alla läsare inser sårbarheten i vår omhuldade vård... Läs hela recensionen

 8. Välskriven om verkligheten
  Matilda, 6 november 2018

  En bra bok som beskriver både baksidorna och fördelarna med arbetet inom vården. Om hierkin som borde ha försvunnit för länge sedan. Känner så mycket igen mig i arbetet som sjuksköterska. Tänkvärd bok som beskriver dagens arbete och dagens vårdkris.

 9. En ärlig beskrivning av en sjuksköterskas vardag
  Sis, 3 september 2018

  Boken beskriver Sofias första tid som nyfärdig sjuksköterska på en akutvårdsavdelning. Både yrkets utmaningar och dess tjusning skildras realistiskt och fängslande. Den här boken är en perfekt examenspresent till en nybliven sjuksköterska, en trösterik vän för den som just börjat jobba på akutvårdsavdelning och en nyttig påminnelse för de som blivit varma i kläderna och nu ska introducera och handleda nya eller blivande kollegor!

 10. Nyttig inblick!
  Nene, 3 september 2018

  Som nära anhörig till en person som har mycket vårdkontakt var boken enormt intressant och lärorik. Den ger en verklig inblick i vårdpersonalens vardag. Och den var så lättläst, den fångade mitt intresse direkt.
  Alla har nytta av att läsa den, vi kommer alla ha vårdkontakt någon gång och den här boken ger en nyttig inblick. Och absolut något för alla sjukvårdspolitiker - för att se hur budget och arbetsmiljö påverkas!

 11. Teamwork inom vården - På egna ben
  Listigh, 29 augusti 2018

  Denna bok är en såå bra beskrivning om hur det är inom vården och hur det fungerar ofta inom sjukhusens väggar...
  Att läsa om den nyutexaminerade sjuksköterskan Sofia och hennes stora önskan och kamp om en bättre sjukhusvård och värdig omtanke.....
  om patienter i första hand, men också om de som sliter och jobbar 24/7 inom vården, med de låga lönerna och dåliga avtal.
  Kände med Sofia igenom hela boken😍

  "Teamwork"❤️ Människovärde

Visa alla 11 recensioner