Ett halvt år, ett helt liv (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2016-05-21
Förlag
Hoi Förlag AB
Dimensioner
217 x 147 x 23 mm
Vikt
470 g
SAB
Knb.59
ISBN
9789176970041

Ett halvt år, ett helt liv

(27 röster)  |   Läs 8 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-05-21
229
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Det här är en sann berättelse om Magnus Ernströms tid som FN-soldat under Bosnienkriget. Det är hans version av en svensk bataljons kamp för att rädda civilbefolkningens liv undan etniska rensningar. En ibland våldsam kamp som inte bara fördes mot krigsförbrytare, utan ibland också mot de egna: FN, den svenska regeringen och storpolitiska intressen. Vi får möta de små människorna i verklighetens Bosnien - brickor i ett spel om makt och pengar. På den leriga marken i ett grått och sargat Bosnien-Hercegovina kämpar alla för att överleva. Även de svenska FN-soldaterna som blir allt mer hårda, cyniska och omdömeslösa av att ständigt vistas nära döden.

Vi kastas in i området kring Vare där en handfull svenska soldater nyss hamnat för att försöka göra något mot kriget och för människorna. Svenska ungdomar som aldrig mött något liknande och som inte har en aning om vad som förväntas av dem. De möter krigets ondska och människors grymhet mot varandra.

Kronologiskt får vi sedan följa författarens inre och yttre resa under ett halvår. Vi får lära känna furir Hägg - en glad smålänning, som redan har erfarenhet av krigets fasor och som tar sig fram i den militära hierarkin med ett varmt hjärta och en kalkylerande cynism. Öhlund är en storvuxen Stockholmspolis från Skellefteå som samlar spillrorna efter krigets övergrepp och tar hjälp av sin kroppshydda i förhandlingarna med parterna i forna Jugoslavien. Men framför allt får vi - med soldatens ögon - följa den svenske bataljonschefen överste Ulf Henricsson. Han går sin egen väg och får förödande kritik men hyllas som en hjälte när slaget är vunnet. Plötsligt har han skapat en särställning för den svenska bataljonen i Bosnien.

Med en dramatisk spänning trappas historien upp när en av de tre parterna i konflikten med intensiv kamp hindrar den svenska bataljonen från att ta sig in i Bosnien. De två andra parterna utkämpar samtidigt en strid i den nordiska bataljonens ansvarsområde. Slobodan Milo evic gör allt för att hitta undanflykter, liksom den bosnienserbiske gränskontrollanten "King of the Bridge" som bestämmer vem som släpps över bron in i Bosnien. Samtidigt som inga FN-soldater släpps fram går de övriga två parterna lös på varandras civilbefolkning. I kaoset tvingas Ulf Henricsson ta ställning och ställer sig frågan varför en äldre bosnisk flyktingkvinnas liv skulle vara mindre värt än en svensk soldats.

Ett halvt år, ett helt liv är en ovanlig ögonvittnesskildring i romanform. En svensk FN-soldats berättelse om det fasansfulla kriget i forna Jugoslavien i början på 1990-talet och om det grymma spel som spelades.

Om författaren 1993 - 24 år gammal - fick Magnus Ernström möjligheten att delta som FN-soldat i Bosnienkriget. Det blev upptakten till Magnus berättelse som han romandebuterar med, Ett halvt år, ett helt liv. Deltagandet i FN-bataljonen ser han som en förmån och ett unikt skeende - att få insikt i Sveriges största militära utlandsinsats. Han insåg att här fanns en historia som måste berättas. Några författardrömmar har Magnus inte haft; det var denna historia som fick honom att skriva, inte skrivandet som gav honom en historia.

Magnus föddes i Ljusdal 1968 och bor nu i Gävle där han en gång hamnade som ung polisaspirant. Idag arbetar han som strateg vid Region Gävleborg för olika innovations- och utvecklingsprojekt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ett halvt år, ett helt liv
 2. +
 3. Modet att minnas : sex kvinnor om kriget i Bosnien och Hercegovina

De som köpt den här boken har ofta också köpt Modet att minnas : sex kvinnor om kriget i Bosn... av Monica Hirsch (häftad).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Ett halvt år, ett helt liv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Jugoslavien
  L. Rådman, 9 april 2024

  Mycket fascinerande bok om kriget i Jugoslavien. Jag tror folk i allmänhet inte visste hur mycket svenska soldater var involverade i kriget.

 2. Bosnien revisited
  Lars Georg Larsson, 17 oktober 2017

  Jag var själv med i BA01 hösten 1993 och när jag nu läser Ernströms mycket välskrivna bok kommer allt tillbaka. Den mycket speciella stämningen. Tristessen. Den ständiga röklukten. Ljudet från daglig artilleribeskjutning runtom. Stridsvagnsbeskjutning mot oss själva.
  Boken kan rekommenderas alla som har ett intresse av Balkankatastrofen för 25 år sedan. Förhoppningsvis ett avslutat kapitel - men säker kan man inte vara.

 3. En mycket bra skildring av ett komplicerat skeende
  Lennart Lindén, 27 september 2017

  Jag blev både stolt och beklämd när jag läste boken. Stolt över svenskarnas skicklighet att hantera FN- missioner och beklämd över det urusla stödet från Sveriges politiker (med Försvarsminister Björk i spetsen).
  Mina egna erfarenheter som kompanichef på 60 M och 83C, Observatör i Libanon och ECMM Monitor i Bosnien är i princip lika dåligt vad gäller support och utrustning från Sverige, även om dessa mina missioner var "A walk in the Park" i en jämförelse.
  All heder även åt Överste Ul... Läs hela recensionen

 4. Bra Skildring
  Anders H, 1 september 2017

  Bra och personlig skildring av detta komplexa och våldsamma krig. Skildrad från den enkle soldatens synvinkel till skillnad från andra mer översiktliga

 5. Rak och arlig skildring

  En mycket bra berattelse om kriget i Bosnien skildrat genom en svensk FN-soldats ogon. Magnus har tagit med mycket om bakgrunden till manga av de konstiga beslut som togs. Berattelsen i sig ar saa bra och beskrivande att man aterigen kan hoera ljuden och kanna dofterna fran Bosnien. Rekommenderas starkt till anhoriga till de FN-soldater som tjanstgjorde i Bosnien.

 6. Lättläst bok

  En personligt skriven bok med en gripande handling och en bra skildring av kriget,blev verkligen fångad av Magnus sätt att beskriva alla händelser.

 7. Bra skildring
  Henrik Svensson, 9 juni 2016

  En välskriven bok om Balkankrigets hemskheter från en FN-soldats perspektiv. Man får genom Magnus berättelse en bra bild hur dem levde som soldater under kriget och samtidigt en stor respekt för FN soldaterna som verkligen gjorde en stor skillnad under kriget.

 8. Brilliant skriven!

  Magnus har lyckats samla ihop händelserna i hans upplevelser i ett väl formerat språk och sammanhang, och dessutom beskriva essensen av en jävla soppa som tog sin tid att lösa!

Visa alla 8 recensioner